El testimoni de la Lydia Martínez, a "Planta baixa"

Anorèxia amb 10 anys: "Buscava a Instagram com baixar de pes"

Els experts alerten que cada cop apareixen trastorns de conducta alimentària a edats més prematures

TEMA:
Anorèxia

L'anorèxia i la bulímia són patologies que s'associen, sobretot, a l'adolescència. Ara bé, aquests trastorns de conducta alimentària es poden produir en qualsevol etapa de la vida i, de fet, ja s'estan registrant casos de nenes de 9, 10 i 11 anys amb anorèxia i bulímia.

"Planta baixa" ha parlat amb la Lydia Martínez, una nena de 12 anys que quan en tenia 10 va començar a desenvolupar l'anorèxia nerviosa. Ara mateix es troba a la fase final del tractament.

 

 

La Lydia explica que el detonant que va fer que se li desenvolupés aquesta patologia va ser un comentari del seu pare sobre el seu aspecte físic. A partir d'aquí es va començar a obsessionar amb l'esport i a restringir cada cop més aliments. Al cap d'uns mesos, va demanar ajuda als seus pares ja que notava que no estava bé amb ella mateixa.

David Martínez, el seu pare, ha explicat que al principi els va costar detectar que la seva filla tenia anorèxia: "Saps que existeix una malaltia que és l'anorèxia però no et passa pel cap que una nena de 10 anys pugui passar per una cosa com aquesta".Vist amb retrospectiva han detectat que algunes de les conductes que va adoptar la Lydia eren els primers símptomes de l'anorèxia nerviosa que té.

 

 

Mónica Muñoz, psicòloga i directora del Centre de Trastorns de Conducta ITA d'Argentona, ha explicat que arran de la pandèmia s'han registrat més casos de trastorns de la conducta alimentària en edats prematures: "Se suma l'aïllament social i un moment en què les famílies ho estan passant malament".

 

 

Les comunitats d'anorèxiques a la xarxes socials, aïllades

En alguns casos, les xarxes socials són un factor important perquè es desenvolupi un trastorn de conducta alimentària. Un estudi conjunt de la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Autònoma de Barcelona, el Parc Taulí de Sabadell i la Fundació Fita, que ha analitzat amb intel·ligència artificial els comptes de persones amb anorèxia, ha alertat que els usuaris amb aquesta patologia estan aïllats d'altres usuaris a les xarxes socials i que cal comunicar-los amb comptes sans.

Ana Freire, investigadora i directora de l'Àrea de Tecnologia de la UPF Barcelona School of Management, explica que els algoritmes de les xarxes socials "afavoreixen" aquest aïllament recomanant als comptes de persones amb anorèxia altres comptes de persones amb anorèxia i creant comunitats estanques.

ARXIVAT A:
Anorèxia Salut
Anar al contingut