Amb quins productes catalans podem substituir els alvocats, els kiwis o la quinoa?
Catalunya podria ser autosuficient des del punt de vista alimentari
Amb quins productes catalans podem substituir els alvocats, els kiwis o la quinoa?
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Els productes de KM 75.000, a "Planta baixa"

Amb quins productes catalans podem substituir els alvocats, els kiwis o la quinoa?

Catalunya podria ser autosuficient des del punt de vista alimentari

Berta Torrades i Dani Sánchez Ugart
TEMA:
Alimentació

En una sola compra de fruita i llegum al supermercat es poden recórrer distàncies llarguíssimes. Un dels productes que acostuma a venir de més lluny és el kiwi, amb origen a Nova Zelanda, que ha de viatjar 19.000 km per arribar fins aquí.

També la quinoa, que sovint ve de Bolívia, viatja 9.500 km, o l'alvocat, del Perú, que ho fa 10.000 km. Les papaies i els mangos, difícils de conrear a Catalunya, viatgen 8.000 km des del Brasil, i la soja, que sí que es conrea a Catalunya, sovint ve de l'Argentina, amb una trasllat d'11.000 km.

Passa el mateix amb la xia, que pot venir del Paraguai després de fer 9.500 km. Així, amb una compra d'aquests productes haurem recorregut –i contaminat– 75.000 km, gairebé dues voltes al món.

Consum sostenible i de temporada

La cuinera i directora de Menjadors Ecològics, Nani Moré, explica que a l'hora de comprar hem de tenir en compte els productes que siguin de temporada i buscar alternatives als aliments que venen de tan lluny. Moré recorda que a Catalunya hi ha aliments nutricionalment equivalents que són igualment saludables i molt més sostenibles.

Els kiwis es poden substituir per cítrics, la quinoa que és molt alta en proteïnes es pot substituir per llenties, la papaia per maduixes del Maresme, el mango per préssecs o albercocs i la soja de llegum per cigrons o mongetes. En el cas dels alvocats, els podem substituir per l'oli d'oliva o l'hummus:

"L'oli d'oliva en una torrada de pa integral, o amb olivada, si no tens hipertensió, és una bona alternativa. També els llegums amb oli d'oliva i un punt de suc de llimona. O, per altra banda, l'hummus."

Catalunya, autosuficient

Segons un informe de la Diputació de Barcelona, a Catalunya la meitat de la població ja es podria alimentar només amb productes locals. I si es reduís el malbaratament alimentari i es recuperessin els terrenys abandonats, l'autosuficiència seria gairebé total.

Quina és la província més autosuficient?

La província més agrícola i l'única que ja podria autoabastir-se és Lleida. A l'altre cara de la moneda trobem la província de Barcelona que és la menys autosuficient perquè concentra tres quartes parts de la població de Catalunya. Això sí, hi ha dues comarques barcelonines, el Berguedà i el Moianès, que ja podrien abastir-se totalment amb productes locals.

ARXIVAT A:
AlimentacióSalut

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut