Alumnes en barracons: "Hi ha moltes goteres i fa fred"
El Govern es compromet a eliminar 100 mòduls prefabricats en quatre anys, però en vuit mesos no n'ha retirat cap
Alumnes en barracons: "Hi ha moltes goteres i fa fred"
Les escoles de segona, a "Planta baixa"

Alumnes en barracons: "Hi ha moltes goteres i fa fred"

El Govern es compromet a eliminar 100 mòduls prefabricats en quatre anys, però en vuit mesos no n'ha retirat cap

Edgar Sapiña Manchado / Berta Torrades
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

"Hi ha moltes goteres i fa fred, necessitem més espai", diuen la Laia Arjona i en Nil Boscovich, dos alumnes de 6è de primària de l'escola Montigalà de Badalona. També ho diu la Noa Chacón, estudiant de 3r al mateix centre. Tots tres han unit esforços, juntament amb la resta de companys i famílies, per denunciar la situació en què han d'estudiar i aprendre: manca d'espai, fred a l'hivern i calor a l'estiu. Tota la seva escola està feta de barracons, amb diferents mòduls prefabricats que els van prometre que serien d'"ús temporal". D'allò, ja en fa 11 anys.


A l'abril, el Govern es va comprometre a eliminar un centenar de barracons en quatre anys. Vuit mesos després, no n'han retirat cap.


Avisen que l'actuació està condicionada per l'aprovació dels pressupostos, actualment en tramitació parlamentària. La partida econòmica per aconseguir-ho és de 65 milions d'euros i garanteixen que, en total, s'hi destinaran 104 milions d'euros fins l'any 2023.

 


Josep González Cambray, director general de Centres Públics de la Generalitat, ha explicat a "Planta baixa" que actualment tenen 63 obres en curs que eliminaran 217 mòduls prefabricats. També ha afegit que a l'abril del 2019, el Departament d'Educació va aprovar la construcció de 27 noves escoles institut que, quan estiguin acabades, eliminaran 100 mòbuls prefabricats:

 

27 escoles en marxa

El curs escolar 2019/20 s'ha iniciat amb 1.013 mòduls, una xifra que es manté estancada des de fa una dècada. Des de l'administració asseguren que és un procés llarg i car –una escola nova té un cost aproximat d'entre cinc i sis milions d'euros, segons xifres del Departament d'Educació–. Dels 27 centres que té planejats el Govern, només 10 es troben en una fase "avançada". I el problema és que, mentre es resolen situacions en algunes coles, apareixen noves necessitats en altres punts: aquest estiu, per exemple, se n'han eliminat 57, però al mateix temps se n'han instal·lat 55.

 

Diners de l'AMPA per millorar els barracons

"Vam posar diners per al manteniment dels barracons", assegura el president de l'AMPA de l'escola, Pedro Boscovich, davant la "inacció" de l'administració. "Hem aprovat una partida per remodelar l'aula de psicomotricitat i serà una inversió de 2.300 euros", afegeix com a exemple. Com l'escola Montigalà, tota feta de barracons, n'hi ha 92 més a Catalunya.

 

 

Ramon Font, portaveu d'USTEC, el sindicat majoritari d'Ensenyament, ha explicat que el gran problema que tenim és l'"infrafinançament". Diu que "el que cal és augmentar el pressupost del govern en Educació" perquè no s'està complint amb el que marca la llei:

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut