6 polèmiques sobre la llibertat d'expressió que han arribat als tribunals
Els casos de Valtònyc, la portada d'El Jueves o del gag sobre els Mossos d'"Està passant" són alguns dels més polèmics que hi ha hagut últimament a Espanya
6 polèmiques sobre la llibertat d'expressió que han arribat als tribunals
"Planta baixa" repassa causes judicials contra acudits i cançons

6 polèmiques sobre la llibertat d'expressió que han arribat als tribunals

Els casos de Valtònyc, la portada d'El Jueves o del gag sobre els Mossos d'"Està passant" són alguns dels més polèmics que hi ha hagut últimament a Espanya

Jordi Asturgó

Al "Planta baixa" hem repassat alguns dels casos més polèmics d'exercicis de llibertat d'expressió que han acabat als tribunals:

 

1. Les cançons de Valtònyc

Un del casos més polèmics, el del raper mallorquí Valtònyc. Condemnat a 3 anys de presó per enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona per alguns de les seves cançons. El raper va marxar a Bèlgica, on viu pendent de si l'extradeixen a Espanya o no.

 

 

2. La portada d'El Jueves

El 2007 un jutge va ordenar el "segrest" d'aquesta portada de la revista El Jueves. La publicació satírica ha tingut diverses causes obertes amb la justícia, però aquesta va ser de les més sonades… va acabar amb una condemna per injúries a la Corona per la qual els dos dibuixants, Guillermo Torres i Manel Fontdevila, van haver de pagar 3.000 euros cada un. En el número següent, la revista va canviar el lema "La revista que surt els dimecres" per "La revista que segresten els divendres".

 

 

3. L'actuació humorística de Dani Mateo

Una altra causa, en aquest cas per un delicte d'ultratge a símbols nacionals. Contra l'humorista i presentador Dani Mateo per haver-se mocat amb la bandera espanyola durant un esquetx al programa "El intermedio". Finalment el jutge va arxivar la causa en considerar que es tractava d'una actuació humorística que s'emparava en la llibertat d'expressió.

 

 

4. El gag d'"Està passant"

Un altre de més recent i que continua pendent de resoldre's. La denúncia de la Fiscalia al programa "Està passant" de TV3 per un gag sobre els Mossos d'Esquadra, després de les càrregues policials durant les protestes postsentència. Els primers a denunciar-ho van ser la Trisindical dels Mossos i l'Associació de Comandaments Policials de Catalunya (COPCAT).

 

 

5. El tuit de Facu Díaz

Més causes judicials contra acudits, fins i tot a Twitter. L'humorísta Facu Díaz va haver d'explicar un acudit d'humor negre sobre cremar esglésies. La Fiscalia considerava que era un delicte per incitació a l'odi contra persones de religió catòlica. Mesos després un jutge va arxivar la causa perquè l'acudit s'emmarcava en la llibertat d'expressió

 

 

6. El post de Facebook de Willy Toledo

I per últim, una altra polèmica per un suposat delicte contra els sentiments religiosos. A Facebook, Willy Toledo es va "cagar en Déu i la Mare de Déu"… Després d'una denúncia d'una associació cristiana, un jutge el va citar a declarar. Ell no s'hi va presentar, el van detenir per això i finalment el jutge el va absoldre.

 

 

Anar al contingut