Futbol femení, la revolució que ha trencat rols al pati d'escola
L'Eloi ha parlat amb les jugadores de l'Espanyol per saber d'on els va sortir la passió pel futbol i com han de lluitar per fer-se un lloc en aquest esport
Futbol femení, la revolució que ha trencat rols al pati d'escola
Eloi Collell amb les jugadores de futbol del RCD Espanyol durant la gravació de "Per què volen els avions?"
Eloi Collell amb les jugadores de futbol del RCD Espanyol durant la gravació de "Per què volen els avions?"
Per què mou tantes passions el futbol?

Futbol femení, la revolució que ha trencat rols al pati d'escola

L'Eloi ha parlat amb les jugadores de l'Espanyol per saber d'on els va sortir la passió pel futbol i com han de lluitar per fer-se un lloc en aquest esport

Des de fa un temps, el futbol femení comença a acumular rècords. El 17 de març del 2019,  l'Atlètic de Madrid-Barça va batre una xifra històrica d'assistència. Amb una entrada de 60.739 persones, es va convertir en el partit amb més espectadors al camp durant una trobada de clubs a Europa. En aquest Mundial de futbol, s'estima que mil milions d'espectadors van seguir els partits des dels seus televisors.

L'Espanyol femení va néixer l'any 1970 i des de la creació de la Lliga Femenina el 1988 ha jugat en la màxima categoria, exceptuant dues temporades. L'Eloi ha parlat amb les jugadores de l'EspanyolCristina Baudet, Elba Vergés i Dulce Quintana per saber d'on va sortir la passió pel futbol.

Eloi Collell: De petites volíeu ser futbolistes?
Cristina Baudet: Sí, la veritat és que la meva família sempre ho ha portat a dins i quan era petita, quan em regalaven una nina, li treia el cap i començava a jugar a futbol. Llavors crec que els meus pares ja van dir "posem-la en un equip de futbol i que gaudeixi". Jo ho duia a dins des que vaig néixer i n'estic encantada.
Elba Vergés: Sort que s'ho van prendre com que volies ser futbolista, perquè...

"Hem fet una petita revolució, perquè els nois ja han crescut amb la idea que una noia pot jugar a futbol i ser la millor de l'escola", Elba Vergés,  jugadora de l'Espanyol


Eloi: A què jugàveu al pati de l'escola?
Elba: Jo dinava ràpid i marxava corrents perquè volia jugar a futbol. Tots eren nois, però crec que, pel fet que nosaltres érem l'única noia que jugava a futbol de tota l'escola o de la teva classe almenys, hem fet una petita revolució, perquè aquests nois ja han crescut amb la idea que una noia pot jugar a futbol i ser la millor de l'escola. Ja no els estranya veure una noia o una nena jugant a futbol. Com que ja han crescut amb això ja creuen que és possible i ho normalitzen gràcies a nosaltres.
Eloi: De petites us agradava alguna jugadora?
Dulce Quintana: No, perquè no en coneixia cap. Quan era petita no coneixia cap jugadora professional de futbol i era molt difícil. Tenia la imatge de jugadors homes, però d'alguna dona en particular no. Amb el temps, després d'haver jugat durant molts anys, sí que tinc referències de jugadores europees o brasileres, que tenen un joc molt interessant, però de petita no.

Les jugadores de futbol del RCD Espanyol durant un entrenament
Les jugadores de futbol del RCD Espanyol durant un entrenament

Tal com explica la doctora en Ciències de l'Esport Dolors Ribalta, el futbol és un esport que s'ha considerat masculí des dels inicis. Els primers intents de les dones de jugar a futbol eren molt criticats. "A les dones que jugaven a futbol se'ls deia que potser els afectava la capacitat de tenir fills", explica Ribalta. Durant molt temps ha estat molt difícil que la dona ocupés aquest espai de la masculinitat. Ara s'ha avançat, però els sous de les jugadores encara estan lluny de xifres rècord. Per exemple, la noruega Ada Hegerberg, la jugadora més ben pagada del món, cobra en un any el mateix que Messi en un dia.

"Mai t'has de conformar amb el que has fet, cada dia has de voler créixer més i, sobretot, creure en tu mateixa i que tot és possible", Cristina Baudet, jugadora de l'Espanyol

Eloi: Sé que els jugadors cobren més que vosaltres. És injust?
Elba: Sí que cobren més. Cobren molt més! Injust? És que jo crec que això seu ja se'n va a nivells extrems. Ara, nosaltres, pel que fem, cobrem poc. Llavors, és injust per la nostra part. Tampoc m'agradaria arribar als nivells seus, perquè crec que és injust no només per a les futbolistes sinó per a tothomn.
Cristina: Jo penso igual. Els nois cobren massa i a nosaltres se'ns valora molt poc per tot el que fem, que és el mateix que ells o més, a vegades. Hem de dividir el temps entre feina i venir a entrenar-nos. I no pots donar tot el que voldries.
Elba: De masclisme encara n'hi ha. Sí que és veritat que s'estan millorant les coses, però bé... Aquí darrere tenim tot de nois entrenant i nosaltres entrenem a les 20.30 i les nenes de 10 anys també entrenen en aquestes hores. Sí que s'està millorant, òbviament, però queda molt.

Les jugadores de futbol de l'Espanyol Elba Vergés i Cristina Baudet
Les jugadores de futbol de l'Espanyol Elba Vergés i Cristina Baudet

Eloi: Què es necessita per ser una bona jugadora de futbol?
Elba: Sobretot passió. Passió i motivació, i també creure que pots arribar lluny. Crec que nosaltres, si no hi haguéssim cregut, si no haguéssim treballat per arribar on som avui, no hi hauríem arribat.
Dulce: Nosaltres ens superem cada dia. Realment volem ser jugadores de futbol, volem ser professionals i cada dia entrenem per ser-ho.
Cristina: Mai t'has de conformar amb el que has fet i cada dia has de voler créixer més. Ho has de donar tot i, sobretot, creure en tu mateixa i que tot és possible.

Els esportistes són un model i apareixen als mitjans, i per tant molts nens i nenes els segueixen. La doctora en Ciències de l'Esport Dolors Ribalta afirma que"ara les nenes també es poden emmirallar en noies futbolistes com a referents i això és molt bo". Cada cop hi ha més noies que juguen a futbol i l'expansió del futbol femení és mundial.

Les jugadores de l'EspanyolCristina Baudet, Elba Vergés i Dulce Quintana han respost a totes aquestes preguntes al capítol "Per què el futbol mou tantes passions?", però l'Eloi també ha parlat amb l'exjugador del Barça Xavi Hernández, el periodista esportiu Joan Maria Pou i els jugadors del Barça a l'eFootball.Pro LeaguePau Lara i Àlex Alguacil. A cadascun li ha fet preguntes d'aquelles que la gent dona per sabudes i que acaben aconseguint respostes que potser no esperàvem.

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut