Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Elvira Mínguez interpreta la dona que va lluitar el sufragi universal a Espanya

"Clara Campoamor, la dona oblidada", el biòpic de la diputada que va aconseguir el vot femení

"Clara Campoamor, la dona oblidada", dirigida per Laura Mañá i estrenada a TV3 el 2011, mostra la vida de la dona que va lluitar per aconseguir el sufragi femení a Espanya i de com la seva gesta ha caigut en l'oblit

L'any 1931, quan a Espanya es proclama la Segona República, les dones eren elegibles però, en canvi, no podien votar. Clara Campoamor i Victoria Kent van ser les primeres dones diputades que van trepitjar les Corts i un dels seus objectius va ser lluitar fermament pels drets de les dones. Campoamor era molt conscient que això passava per una primera i gran conquesta: el vot femení. Però la seva lluita no va ser fàcil. Molt aviat va topar amb el primer obstacle: el seu propi partit, el Partit Republicà Radical. Els seus companys temien que les dones votessin influenciades per l'Església i, en conseqüència, que votessin la dreta, i li van girar l'esquena. Aquest argument es va anar generalitzant i va fer que Clara Campoamor s'anés quedant sola al Parlament en la seva defensa del sufragi universal. Però la seva lluita constant i, tot i les múltiples traicions, l'1 de desembre de 1931, Clara Campoamor va aconseguir el vot per la dona.
 

El biòpic de la diputada que va aconseguir el vot femení

La pel·lícula "Clara Campoamor, la dona oblidada"  explica la lluita que va haver d'afrontar la diputada per aconseguir el sufragi universal a Espanya. El film va prendre com a punt de partida el llibre "Clara Campoamor y su lucha por el voto femenino" d'Isaías Lafuente. La va dirigir Laura Mañá, la va produir Míriam Porté i el guió era de Yolanda García Serrano i Rafa Russo. Elvira Mínguez es posar en la pell de Clara Campoamor i Mònica López en el de Victoria Kent. En una visita al rodatge, totes elles defensaven el valor del personatge, cabdal per la història de la democràcia del nostre país.

"Ha estat un personatge realment oblidat per la història. Quan preguntes al carrer qui és, la gent gran recorda més o menys qui era. Però quan preguntes què va fer: ningú no ho sap. I la gent jove ni la coneix. És un personatge imprescindible de recuperar perquè va canviar la història d'aquest país. La història ha fet el seu paper masclista i ara toca recuperar aquestes dones oblidades".

Laura Mañá, directora de "Clara Campoamor, la dona oblidada"

"Clara Campoamor era una dona avançada al seu temps, però no avançada al seu temps dels anys 1930. Fins i tot avui és una dona avançada al seu temps". Va ser una dona avançada al seu temps perquè més enllà de la política ells creia en la Justícia".

Elvira Mínguez és Clara Campoamor

 

A la pel·lícula, Mònica López interpretava Victoria Kent, la segona dona que va aconseguir un escó a les eleccions de l'any 1931. Ella va ser escollida com a diputada d'Esquerra Republicana i tot i que des del Parlament va lluitar pels drets de les dones, era un dels diputats que no va defensar que la dona pogués votar.

"Victoria Kent d'alguna manera traiciona la voluntat humanista de la Clara Campoamor. Tinc la sensació que Victoria Kent era més política i tenia molta por que la República no s'instaurés. Va pensar que si es donava el vot a la dona, acabaria votant la dreta."

Mónica López és Victoria Kent


Clara Campoamor no va tornar a ser escollida com a diputada l'any 1933 i quan va esclatar la Guerra Civil, l'any 1936, va haver de marxar d'Espanya. Es va exiliar a Buenos Aires on hi va viure més d'una dècada. Mai més no va poder tornar a Espanya perquè sabia que l'esperava la presó. El 1955 es va instal·lar definitivament a Suïssa on va treballar en un bufet d'advocats fins que es va quedar cega. Va morir de càncer el 30 d'abril de 1972 a Lausana.

ARXIVAT A:
8M
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut