Blanca Portillo es posa en la pell de la precursora del moviment feminista a Espanya

200 anys del naixement de Concepción Arenal: recuperem el biopic

"Concepción Arenal, visitadora de presons", dirigida per Laura Mañá i estrenada a TV3 el 2012, mostra la vida d'una dona avançada al seu temps que es va disfressar d'home per poder estudiar Dret en un època en què les noies tenien prohibit anar a la universitat

Al segle XIX, en un context en què les execucions públiques encara eren fenomen de masses i els presos no tenien cap dret, Concepción Arenal va ser nomenada visitadora de presons de dones. Va ser a la presó de La Corunya on Arenal va començar la seva lluita per millorar les condicions de vida dels presos i allà va posar en marxa una reforma de les institucions penitenciàries. Aquest moment és el que retrata Laura Mañá a "Concepción Arenal, visitadora de presons", una pel·lícula per televisió coproduïda per TV3, que es va estrenar l'any 2012.

"La pel·lícula va ajudar a donar a conèixer una dona que realment ha passat molt desapercebuda". Així ho destacava Blanca Portillo, l'actriu que dona vida a la pantalla a aquesta dona lluitadora, nascuda a Ferrol el 31 de gener de 1820.

"Una dona que va treballar perquè els drets dels presos existissin, perquè no existien. Una dona que es va preocupar pel desenvolupament de la dona que, en aquell moment, no era més que una espècie d'objecte dedicat únicament a parir fills", Blanca Portillo, protagonista de "Concepción Arenal, visitadora de presons"

 

Segons Laura Mañá, directora de "Concepción Arenal, visitadora de presons", la pel·lícula va voler reflectir la importància de la tasca que va desenvolupar la lluitadora gallega.

"Una de les coses més grans que va fer Concepción Arenal va ser a nivell humanitari. Va estar a prop de les persones, sense jutjar mai què és el que realment havien fet. És un pensament extraordinàriament modern, molt més modern del que tenim actualment", Laura Mañá, directora de "Concepción Arenal, visitadora de presons"

 

La pel·lícula va ser la gran triomfadora del Zoom 2012, el Festival Europeu de Cinema per a Televisió d'Igualada. Aquesta coproducció de TV3, amb TVE i Televisió de Galícia, va obtenir els premis al millor telefilm i millor director i el reconeixement del Jurat Jove. Es va rodar en diferents localitzacions gallegues i catalanes com el castell de Montjuïc, a Barcelona, el de San Felipe de Ferrol o el monestir de Santa Catalina d'Ares, entre d'altres.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut