• Parlament - 19/05/2012
  Veure vídeo

  Parlament - 19/05/2012

  El Parlament ha viscut una setmana intensa, tot i no haver-hi hagut sessió plenària, arran de l'anunci del president Mas d'un nou paquet de mesures, el tercer, de reducció de la despesa de la Generalitat. L'objectiu, segons Mas, és l'estalvi d'uns 1.500 milions d'euros. El president no s'ha estalviat crítiques al govern espanyol per fer cas omís del pagament dels 759 milions d'euros de la disposició addicional tercera de l'Estatut. Una quantitat que permetria retallar la meitat del que ara es proposa, ha dit Mas. Per la seva banda, els grups parlamentaris han reaccionat de forma ambivalent a aquest anunci. El PPC ha avisat Mas que no pot criticar constantment el govern espanyol. Per contra, ERC remarca que el govern espanyol es mofa del pacte fiscal. La resta de grups, menys el que dóna suport al govern, critiquen el president per oferir un horitzó de retallades als catalans.

  En l'entrevista de la setmana, el coordinador general d'EUiA, Jordi Miralles, també parla de la tercera tongada de retallades. Miralles toca altres temes com la possibilitat de construir una hisenda pròpia, que la Generalitat pugui ser intervinguda o la relació entre ICV i EUiA.

  A banda de l'entrevista, el programa també destaca la compareixença de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, per parlar de la situació de les places de les escoles bressol. Rigau va afirmar que l'anterior govern tripartit no va exercir un control de l'assignació de les places de llars d'infants a diverses parts del territori català.

  En el vessant social, aquesta setmana "Parlament" visita una entitat que lluita per al bilingüisme a Catalunya, l'Asociación por la Tolerancia. Ens hi acompanya el diputat de Ciutadans Jordi Cañas.

  El Parlament ha viscut una setmana intensa, tot i no haver-hi hagut sessió plenària, arran de l'anunci del president Mas d'un nou paquet de mesures, el tercer, de reducció de la despesa de la Generalitat. L'objectiu, segons Mas, és l'estalvi d'uns 1.500 milions d'euros. El president no s'ha estalviat crítiques al govern espanyol per fer cas omís del pagament dels 759 milions d'euros de la disposició addicional tercera de l'Estatut. Una quantitat que permetria retallar la meitat del que ara es proposa, ha dit Mas. Per la seva banda, els grups parlamentaris han reaccionat de forma ambivalent a aquest anunci. El PPC ha avisat Mas que no pot criticar constantment el govern espanyol. Per contra, ERC remarca que el govern espanyol es mofa del pacte fiscal. La resta de grups, menys el que dóna suport al govern, critiquen el president per oferir un horitzó de retallades als catalans. En l'entrevista de la setmana, el coordinador general d'EUiA, Jordi Miralles, també parla de la tercera tongada de retallades. Miralles toca altres temes com la possibilitat de construir una hisenda pròpia, que la Generalitat pugui ser intervinguda o la relació entre ICV i EUiA. A banda de l'entrevista, el programa també destaca la compareixença de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, per parlar de la situació de les places de les escoles bressol. Rigau va afirmar que l'anterior govern tripartit no va exercir un control de l'assignació de les places de llars d'infants a diverses parts del territori català. En el vessant social, aquesta setmana "Parlament" visita una entitat que lluita per al bilingüisme a Catalunya, l'Asociación por la Tolerancia. Ens hi acompanya el diputat de Ciutadans Jordi Cañas.

 • Parlament - 12/05/2012
  Veure vídeo

 • Parlament - 05/05/2012
  Veure vídeo

  Parlament - 05/05/2012

  El rebuig als peatges i l'1 de Maig, a "Parlament"

  Les mobilitzacions laborals de l'1 de Maig i la campanya d'insubmissió als peatges ins
  tigada per la plataforma Prou Peatges han marcat la setmana parlamentària. Dirigents de l'oposició com Pere Navarro (PSC) o Joan Herrera (ICV-EUiA) han valorat les mobilitzacions dels treballadors de l'1 de maig. Per la seva banda, diputats com Uriel Bertran (SI) o Anna Simó (ERC) han expressat el suport a la campanya #novullpagar. En l'entrevista de "Parlament", el secretari general de CDC, Oriol Pujol, també s'ha referit al rebuig ciutadà a seguir pagant les autopistes. Pujol també afirma que el govern no descarta recuperar l'impost de successions com una via per obtenir més ingressos.

  En plena setmana marcada pel pont laboral, la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, ha donat explicacions en comissió de com afectaran els últims anuncis del govern espanyol i les retallades del govern català als sous dels funcionaris. Ortega ha explicat que la retallada del 5% del sou es repartirà entre les dues pagues extres. També s'han debatut mesures per frenar la pèrdua de poder adquisitiu dels funcionaris. En el reportatge social, el diputat del PPC Rafael Luna acosta el programa al centre que l'ONG Moriah té a Alcover, a l'Alt Camp, destinat a lluitar contra la drogodependència i l'alcoholisme.

  El rebuig als peatges i l'1 de Maig, a "Parlament" Les mobilitzacions laborals de l'1 de Maig i la campanya d'insubmissió als peatges instigada per la plataforma Prou Peatges han marcat la setmana parlamentària. Dirigents de l'oposició com Pere Navarro (PSC) o Joan Herrera (ICV-EUiA) han valorat les mobilitzacions dels treballadors de l'1 de maig. Per la seva banda, diputats com Uriel Bertran (SI) o Anna Simó (ERC) han expressat el suport a la campanya #novullpagar. En l'entrevista de "Parlament", el secretari general de CDC, Oriol Pujol, també s'ha referit al rebuig ciutadà a seguir pagant les autopistes. Pujol també afirma que el govern no descarta recuperar l'impost de successions com una via per obtenir més ingressos. En plena setmana marcada pel pont laboral, la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, ha donat explicacions en comissió de com afectaran els últims anuncis del govern espanyol i les retallades del govern català als sous dels funcionaris. Ortega ha explicat que la retallada del 5% del sou es repartirà entre les dues pagues extres. També s'han debatut mesures per frenar la pèrdua de poder adquisitiu dels funcionaris. En el reportatge social, el diputat del PPC Rafael Luna acosta el programa al centre que l'ONG Moriah té a Alcover, a l'Alt Camp, destinat a lluitar contra la drogodependència i l'alcoholisme.

 • Parlament - 28/04/2012
  Veure vídeo

  Parlament - 28/04/2012

  El focus parlamentari s'ha posat sobre les aliances del govern amb la resta de partits. En la sessió de control al president es va visualitzar un distanciament entre el govern de CiU i el Grup Parlamentari Popular. Artur Mas i la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, van mantenir un debat tens en què la popular va advertir el president que el govern espanyol és el que subministra les bestretes puntuals per pagar les nòmines de la Generalitat. Mas li va respondre, enèrgicament, que aquests diners són dels catalans. Enmig de la tensió entre CiU i PPC, en l'entrevista de "Parlament", el president d'ERC, Oriol Junqueras, reclama que el govern es fixi que té una altra majoria parlamentària si suma amb ERC per a pactes de país amb la finalitat d'obtenir la sobirania fiscal.

  Aquesta setmana també ha comparegut a l'hemicicle el síndic de greuges, Rafael Ribó, per presentar l'informe de l'any 2011, que alerta de les conseqüències de les polítiques d'austeritat. Amb la proximitat de l'1 de maig, el govern ha preparat un dispositiu policial sense precedents, coordinat tant per la Generalitat com per l'Estat, per prevenir hipotètics aldarulls que hi pugui haver tant l'1 de maig com durant la cimera del BCE, prevista per al 2 i el 3 de maig. Els grups parlamentaris consideren que els reforços policials són necessaris, però critiquen que el govern adverteixi amb antelació que hi haurà aldarulls.

  La diputada de CiU Anna Figueras ens acosta en el reportatge social a l'entitat Ampans, que es dedica a afavorir la inclusió laboral de persones amb discapacitat intel·lectual. Amb Figueras visitem la finca Urpina, al Bages, un centre on les persones amb discapacitat poden treballar en contacte amb la natura, ja sigui a la vinya o en altres conreus.

  El focus parlamentari s'ha posat sobre les aliances del govern amb la resta de partits. En la sessió de control al president es va visualitzar un distanciament entre el govern de CiU i el Grup Parlamentari Popular. Artur Mas i la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, van mantenir un debat tens en què la popular va advertir el president que el govern espanyol és el que subministra les bestretes puntuals per pagar les nòmines de la Generalitat. Mas li va respondre, enèrgicament, que aquests diners són dels catalans. Enmig de la tensió entre CiU i PPC, en l'entrevista de "Parlament", el president d'ERC, Oriol Junqueras, reclama que el govern es fixi que té una altra majoria parlamentària si suma amb ERC per a pactes de país amb la finalitat d'obtenir la sobirania fiscal. Aquesta setmana també ha comparegut a l'hemicicle el síndic de greuges, Rafael Ribó, per presentar l'informe de l'any 2011, que alerta de les conseqüències de les polítiques d'austeritat. Amb la proximitat de l'1 de maig, el govern ha preparat un dispositiu policial sense precedents, coordinat tant per la Generalitat com per l'Estat, per prevenir hipotètics aldarulls que hi pugui haver tant l'1 de maig com durant la cimera del BCE, prevista per al 2 i el 3 de maig. Els grups parlamentaris consideren que els reforços policials són necessaris, però critiquen que el govern adverteixi amb antelació que hi haurà aldarulls. La diputada de CiU Anna Figueras ens acosta en el reportatge social a l'entitat Ampans, que es dedica a afavorir la inclusió laboral de persones amb discapacitat intel·lectual. Amb Figueras visitem la finca Urpina, al Bages, un centre on les persones amb discapacitat poden treballar en contacte amb la natura, ja sigui a la vinya o en altres conreus.

 • Parlament - 21/04/2012
  Veure vídeo

  Parlament - 21/04/2012

  La setmana parlamentària ha estat marcada per l'actualitat política estatal. Els grups parlamentaris van respondre la insòlita demanda de perdó que va proferir el rei Joan Carles I davant de les càmeres a la sortida de l'hospital. A part del debat al voltant de la monarquia, aquesta setmana també s'han conegut les mesures amb què el Ministeri d'Educació pretén retallar 3.000 milions d'euros més. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i la majoria de grups parlamentaris han acusat el govern espanyol d'envair una competència que està transferida a la Generalitat.
  Després que la setmana passada el PSC plantegés un pols al govern amb una moció que obliga el govern d'Artur Mas a informar sobre les alteracions dels pressupostos de la Generalitat, el president del grup socialista, Joaquim Nadal, en l'entrevista de "Parlament", manté la mà estesa al govern tot assenyalant que CiU i el PSC s'hauran d'acabar entenent en la proposta de pacte fiscal. Nadal, entre altres qüestions, reclama al PSOE canviar l'aposta del model territorial espanyol per no oferir el mateix que el PP.
  "Parlament" ha preparat un reportatge en què diputats dels diversos grups parlamentaris recomanen els llibres que últimament els han atret l'atenció.

  La setmana parlamentària ha estat marcada per l'actualitat política estatal. Els grups parlamentaris van respondre la insòlita demanda de perdó que va proferir el rei Joan Carles I davant de les càmeres a la sortida de l'hospital. A part del debat al voltant de la monarquia, aquesta setmana també s'han conegut les mesures amb què el Ministeri d'Educació pretén retallar 3.000 milions d'euros més. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i la majoria de grups parlamentaris han acusat el govern espanyol d'envair una competència que està transferida a la Generalitat. Després que la setmana passada el PSC plantegés un pols al govern amb una moció que obliga el govern d'Artur Mas a informar sobre les alteracions dels pressupostos de la Generalitat, el president del grup socialista, Joaquim Nadal, en l'entrevista de "Parlament", manté la mà estesa al govern tot assenyalant que CiU i el PSC s'hauran d'acabar entenent en la proposta de pacte fiscal. Nadal, entre altres qüestions, reclama al PSOE canviar l'aposta del model territorial espanyol per no oferir el mateix que el PP. "Parlament" ha preparat un reportatge en què diputats dels diversos grups parlamentaris recomanen els llibres que últimament els han atret l'atenció.

 • Parlament - 14/04/2012
  Veure vídeo

 • Parlament - 31/03/2012
  Veure vídeo

  Parlament - 31/03/2012

  El programa d'aquesta setmana, a més de la sessió de control al president i les preguntes als consellers, tracta qüestions d'actualitat amb el diputat de Convergència i Unió Josep Rull. També s'analitza el tema de la sequera i la diputada Laura Massana, d'ICV-EUiA, ens acompanya al Centre de Formació Pràctica de Manresa, on s'imparteixen cursos de formació en l'àmbit de la metal·lúrgia.

  El programa d'aquesta setmana, a més de la sessió de control al president i les preguntes als consellers, tracta qüestions d'actualitat amb el diputat de Convergència i Unió Josep Rull. També s'analitza el tema de la sequera i la diputada Laura Massana, d'ICV-EUiA, ens acompanya al Centre de Formació Pràctica de Manresa, on s'imparteixen cursos de formació en l'àmbit de la metal·lúrgia.

 • Parlament - 24/03/2012
  Veure vídeo

  Parlament - 24/03/2012

  La proximitat de la vaga general ha estat el tema de la setmana al Parlament. Els portaveus dels grups parlamentaris han decidit ajornar el ple d'aquest dijous per evitar incidents de resultes de la convocatòria de la vaga general. El conseller d'Interior, Felip Puig, també s'ha referit en l'entrevista del programa als possibles aldarulls. "Parlament" també analitza el model de mitjans públics audiovisuals pel qual aposten els diversos grups parlamentaris, que ja han presentat els seus candidats a ocupar els càrrecs de consellers de la reformada Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. En el reportatge social, la diputada del PP Marisa Xandri ens apropa a una entitat de Lleida que es dedica a oferir feina en temps de crisi a persones amb risc d'exclusió social.

  La proximitat de la vaga general ha estat el tema de la setmana al Parlament. Els portaveus dels grups parlamentaris han decidit ajornar el ple d'aquest dijous per evitar incidents de resultes de la convocatòria de la vaga general. El conseller d'Interior, Felip Puig, també s'ha referit en l'entrevista del programa als possibles aldarulls. "Parlament" també analitza el model de mitjans públics audiovisuals pel qual aposten els diversos grups parlamentaris, que ja han presentat els seus candidats a ocupar els càrrecs de consellers de la reformada Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. En el reportatge social, la diputada del PP Marisa Xandri ens apropa a una entitat de Lleida que es dedica a oferir feina en temps de crisi a persones amb risc d'exclusió social.

 • Parlament - 17/03/2012
  Veure vídeo

  Parlament - 17/03/2012

  El ple d'aquesta setmana no va tenir sessió de control, per la mort del pare del president Artur Mas.
  La llei de consultes populars no refrendàries té via lliure per a la seva tramitació, i finalment es va aprovar la llei de mesures fiscals i financeres o d'acompanyament de pressupostos. El diputat Oriol Pujol ens porta a les Llars Mundet, on els Special Olympics entrenen nois amb discapacitat intel·lectual.

  El ple d'aquesta setmana no va tenir sessió de control, per la mort del pare del president Artur Mas. La llei de consultes populars no refrendàries té via lliure per a la seva tramitació, i finalment es va aprovar la llei de mesures fiscals i financeres o d'acompanyament de pressupostos. El diputat Oriol Pujol ens porta a les Llars Mundet, on els Special Olympics entrenen nois amb discapacitat intel·lectual.

 • Parlament - 10/03/2012
  Veure vídeo

  Parlament - 10/03/2012

  El programa d'aquesta setmana es fa ressò de la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que reconeix el català com a llengua vehicular a l'escola, però també el dret a rebre atenció especialitzada en castellà. El diputat Enric Millo (PPC) parla de qüestions d'actualitat com el pacte fiscal o les consultes populars. I la diputada Maria Senserrich (CiU) ens acosta a una fundació per a discapacitats a Igualada.

  El programa d'aquesta setmana es fa ressò de la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que reconeix el català com a llengua vehicular a l'escola, però també el dret a rebre atenció especialitzada en castellà. El diputat Enric Millo (PPC) parla de qüestions d'actualitat com el pacte fiscal o les consultes populars. I la diputada Maria Senserrich (CiU) ens acosta a una fundació per a discapacitats a Igualada.

 • Parlament - 03/03/2012
  Veure vídeo

  Parlament - 03/03/2012

  Al programa d'aquesta setmana, els portaveus dels diferents grups donen la seva visió del pacte fiscal. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, parla de la situació del Liceu i de com hauria de ser la gestió cultural a Catalunya. També s'aborda l'impacte que tindria en el país la instal·lació d'un macrocomplex d'oci i turisme com Las Vegas. I la diputada d'ERC Violant Mascaró ens porta a Plataforma per la Llengua, per ensenyar-nos la iniciativa de les parelles lingüístiques.

  Al programa d'aquesta setmana, els portaveus dels diferents grups donen la seva visió del pacte fiscal. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, parla de la situació del Liceu i de com hauria de ser la gestió cultural a Catalunya. També s'aborda l'impacte que tindria en el país la instal·lació d'un macrocomplex d'oci i turisme com Las Vegas. I la diputada d'ERC Violant Mascaró ens porta a Plataforma per la Llengua, per ensenyar-nos la iniciativa de les parelles lingüístiques.

 • Parlament - 28/01/2012
  Veure vídeo

  Parlament - 28/01/2012

  El programa d'aquesta setmana tracta dels primers acostaments entre CiU i PSC; entrevista a la diputada del PPC, Alícia Sanchez-Camacho, també s'aborda el futur de la gestió aeroportuària i el referèndum sobre la independència a Escòcia.

  El programa d'aquesta setmana tracta dels primers acostaments entre CiU i PSC; entrevista a la diputada del PPC, Alícia Sanchez-Camacho, també s'aborda el futur de la gestió aeroportuària i el referèndum sobre la independència a Escòcia.

 • Parlament - 24/12/2011
  Veure vídeo

  Parlament - 24/12/2011

  Analitzem el projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2012, que aquesta setmana el Govern va presentar a la Cambra per tramitar-lo. La presentació la va fer el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell. Detallem les grans magnituds del projecte i oferirem les reaccions dels diferents grups. Sobre el projecte, el PSC i ERC ja han expressat la voluntat de negociar.

  Analitzem el projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2012, que aquesta setmana el Govern va presentar a la Cambra per tramitar-lo. La presentació la va fer el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell. Detallem les grans magnituds del projecte i oferirem les reaccions dels diferents grups. Sobre el projecte, el PSC i ERC ja han expressat la voluntat de negociar.

 • Parlament - 17/12/2011
  Veure vídeo

  Parlament - 17/12/2011

  Emissió corresponent al 10 de desembre, on acostem als teleespectadors la feina del Parlament de Catalunya i en ressaltem la repercussió social.

  Emissió corresponent al 10 de desembre, on acostem als teleespectadors la feina del Parlament de Catalunya i en ressaltem la repercussió social.

 • Parlament - 10/12/2011
  Veure vídeo

  Parlament - 10/12/2011

  Emissió corresponent al 10 de desembre on acostem als teleespectadors la feina del Parlament de Catalunya i en ressaltem la repercussió social.

  Emissió corresponent al 10 de desembre on acostem als teleespectadors la feina del Parlament de Catalunya i en ressaltem la repercussió social.

Anar al contingut