"Oswald. El falsificador" és una docusèrie rodada als Estats Units, Itàlia i Espanya en clau de true crime pictòric. Presenta Oswald Aulestia Bach, un pintor de 76 anys nascut a Barcelona i considerat un dels falsificadors d'art més grans del món. Un home sense rostre que va ser reclamat per les autoritats nord-americanes per ser una de les pedres angulars de l'anomenada "Operació Artista", una investigació de l'FBI, en col·laboració amb els Mossos d'Esquadra i els Carabinieri, per empresonar els responsables d'una de les trames més grans de falsificació d'art de les darreres dècades. 

Els experts diuen que les seves falsificacions són d'una qualitat tan extrema que poden passar les anàlisis pericials més exhaustives. També diuen que la seva xarxa de contactes internacionals es va arribar a estendre per tres continents, que va arribar a guanyar una fortuna ingent i que algunes de les seves obres estan exposades a les pinacoteques més important del món. "El Maradona" dels pinzells, com el denominen en alguns articles de premsa, ha fugit en diverses ocasions de les autoritats i sembla una persona impossible de localitzar. O potser ningú ha sabut com fer-ho fins ara. 

"Oswald. El falsificador" compta amb el testimoni directe del pintor per recórrer la fascinant història de la seva vida, plena d'excessos, tripijocs i enganys. Amagat darrere unes ulleres de mirall i una gorra, i amb el seu identificatiu bigoti, és difícil saber si el que explica Oswald és real o una invenció dedicada a exalçar el mite. 

Els testimonis de diverses persones vinculades a ell, de les autoritats relacionades amb l'"Operació Artista" i també de dos personatges que van passar per la presó per la seva vinculació amb el cas (el marxant italià Elio Bonfiglioli i el nord-americà Michael Zabrin) ajuden a compondre el retrat polièdric d'un home captivador, que s'autodefineix com un pirata, un cínic i barrut entranyable que atrau per la seva personalitat i el misteri de les seves històries.  

Amb tot això, el guanyador del Premi Goya a millor direcció novell Kike Maíllo construeix una docusèrie en format thriller que no només presenta un protagonista carismàtic, irreverent i peculiar, que es va veure immers en una trama judicial internacional, sinó que també s'endinsa en el costat més desconegut i fosc del món artístic professional. I alhora reflexiona sobre els límits de la realitat no tan sols en l'univers de la representació pictòrica i l'autoria, sinó també al voltant la televisió, la premsa escrita i, fins i tot, en el món dels records. 

Anar al contingut