"Olor de colònia" es desenvolupa en el particular univers d'una colònia industrial. Sílvia Alcántara, l'autora de la novel·la en què es basa la minisèrie de TV3, va viure a la colònia Vidal des dels 6 mesos fins als 25 anys.

La colònia Vidal de Puig-reig, avui convertida en museu i on s'ha rodat bona part de la sèrie, és una de les colònies tèxtils que es van instal·lar a la vora del riu Llobregat durant l'últim terç del segle XIX i els primers anys del segle XX per utilitzar-ne l'aigua com a font d'energia. Va ocupar el darrer espai que quedava lliure entre Navàs i Berga, la zona on es va crear la principal concentració de colònies d'Europa.

Durant les visites guiades, es pot comprovar la perfecta distribució d'àrees que tenia la colònia: els edificis industrials, la zona residencial (amb les torres de l'amo) i la colònia obrera.

La colònia obrera comptava amb els habitatges dels treballadors i una plaça central. Al voltant de la plaça s'articulaven tots els serveis de la colònia: l'església, les dutxes comunitàries, l'economat, la barberia, els safareigs, el cinema, el teatre, les pistes de bàsquet, l'escola, el casal de la dona i la biblioteca... Tot en món en un espai reduït.

La crisi del sector tèxtil dels anys 80 va acabar amb l'activitat industrial de la colònia Vidal. A partir del moment del tancament de la fàbrica, les noves idees apunten cap a una revalorització del patrimoni trobant nous usos a les instal·lacions i així neix un museu que permet explicar com era la vida a les colònies.

La Colònia Vidal
Anar al contingut