La força mental marca la diferència en els castells i en la vida
Si et poses objectius fàcils, no necessites la força mental; la necessites quan et poses un objectiu fora del teu abast
La força mental marca la diferència en els castells i en la vida
Els Moixiganguers d'Igualada van descarregar un 3 de 9 el 6 d'octubre del 2018 al concurs de castells de Tarragona
Els Moixiganguers d'Igualada van descarregar un 3 de 9 el 6 d'octubre del 2018 al concurs de castells de Tarragona
"Obrint plaça" i el poder de la ment

La força mental marca la diferència en els castells i en la vida

Si et poses objectius fàcils, no necessites la força mental; la necessites quan et poses un objectiu fora del teu abast

La ment és molt poderosa. Tot passa dins la nostre ment. Pensaments positius o negatius, optimistes o pessimistes. Quan fas castells, la força de la ment es pot convertir en la gran aliada.

La major fita de la colla dels Moixiganguers d'Igualada és el 3 de 9 que van descarregar el 6 d'octubre del 2018 al concurs de castells de Tarragona. Va ser un gran repte per la colla i per aconseguir-lo era important estar forts mentalment. Segons Jordi Moreno, cap de colla dels Moixiganguers d'Igualada, per poder fer el 3 de 9 "als assajos fèiem el castell sencer amb el folre a terra. Això va fer que ens creiéssim aquest castell des de l'inici."

"Per un casteller és molt important la força mental, això és el que fa que puguis marcar la diferència", Jordi Moreno, cap de colla dels Moixiganguers d'Igualada

Entrenar la ment

La fortalesa mental és molt útil per qualsevol aspecte de la vida. Sovint marca la diferència entre triomfar o quedar-te a les portes de fer-ho. Xesco Espar va complir dos somnis: ser entrenador del Barça d'hanbol i guanyar la Copa d'Europa. Ara és professor i conferenciant i, entre d'altres, es dedica a fer xerrades motivacionals. El vam veure a "El mur", programa de TV3 sobre la superació personal on el presentador Santi Millán ajudava als aspirants a córrer la Marató de Barcelona.

"Si et poses objectius fàcils no necessites la força mental. Amb el teu dia a dia ja els treus. La força mental es posa a prova i la necessites quan et poses un objectiu que es troba fora del teu abast.", Xesco Espar, professor i conferenciant

Xesco Espar assegura que la força mental és com un múscul més. Diu que perquè les coses passin necessitem dues coses: "saber fer-les i voler fer-les". Aquest voler és la part de la força mental. Es pot treballar i "quan t'enfrontes moltes vegades a situacions estressants vas construint aquest múscul".

La motivació està sobrevalorada

A vegades, la gent se centra molt en la motivació i deixa de banda la preparació. Com si una bona motivació hagués de tapar les mancances en la preparació. Segons Xesco Espar, això és un error ja que "el primer que s'ha de fer és preparar-se, saber fer les coses. Després en el dia D hora H, has ser-hi, fer-ho i fer-ho amb energia, amb entusiasme i amb tota la força mental. Encara que les coses vagin malament has tenir aquesta força mental. Però si no ho saps fer... La preparació no té substitut."

A les places, els castellers tenen tres rondes de castells i a vegades, tot i que a la primera va bé a la segona tot es torça. De cara a afrontar la tercera ronda s'ha de capgirar la dinàmica per tornar-la a convertir en positiva. És difícil però es pot fer si es té control mental. Segons Jordi Moreno, cap de colla dels Moixiganguers d'Igualada, "el secret és no perdre l'ambició i continuar amb els objectius previstos". Assegura que hi ha tres normes bàsiques per tenir el cap a lloc en els moments difícils: "confiança, ambició i assaig".

"Obrint plaça" ha dedicat el programa "La força de la ment" a analitzar el poder de la ment a l'hora de fer castells.

 

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut