• Doctor robot
  Veure vídeo

  Doctor robot

  Jordi Basté explora les tecnologies mèdiques més avançades i que són a Catalunya. El binomi tecnologia i medicina promet més avanços en els pròxims 10 anys que en tot el segle XX. Al quiròfan de l'Hospital Clínic de Barcelona, Basté veurà en acció el robot quirúrgic Da Vinci, que opera amb una precisió inigualable sota el control d'un cirurgià humà i que està transformant la cirurgia. Amb el Dr. Antonio De Lacy, cap del Servei de Cirurgia del Clínic i una eminència mundial, descobrirà el quiròfan més avançat del món, l'Optimus, dissenyat pels millors enginyers i metges del planeta i que compta amb llums robotitzades sense ombres, esterilització per ozó, aparells sense cables i pantalles 3D de 4K, entre altres innovacions. En el Mobile World Congress 2019, l'Optimus va acollir la primera operació a distància del món, en coordinació amb l'equip del Dr. De Lacy i mitjançant tecnologia 5G.
  Jordi Basté també anirà a Sant Joan de Déu, on el cirurgià pediàtric Lucas Krauel explicarà com imprimeixen tumors idèntics als que han d'operar i així optimitzar la cirurgia.
  A l'Hospital Vall d'Hebron comprovem la bioimpressió 3D d'òrgans per trasplantar, una fita que aviat veurem, com ens explica Pere Barret, cap del Servei de Cirurgia Plàstica i Cremats d'aquest centre.
  El viatge de descoberta de la medicina 4.0 acabarà a l'Institut Guttman de Badalona. La directora assistencial del centre, la doctora Montserrat Bernabeu, ens explicarà com la realitat virtual pot ajudar a tornar a fer caminar a qui havia perdut tota esperança.

  Jordi Basté explora les tecnologies mèdiques més avançades i que són a Catalunya. El binomi tecnologia i medicina promet més avanços en els pròxims 10 anys que en tot el segle XX. Al quiròfan de l'Hospital Clínic de Barcelona, Basté veurà en acció el robot quirúrgic Da Vinci, que opera amb una precisió inigualable sota el control d'un cirurgià humà i que està transformant la cirurgia. Amb el Dr. Antonio De Lacy, cap del Servei de Cirurgia del Clínic i una eminència mundial, descobrirà el quiròfan més avançat del món, l'Optimus, dissenyat pels millors enginyers i metges del planeta i que compta amb llums robotitzades sense ombres, esterilització per ozó, aparells sense cables i pantalles 3D de 4K, entre altres innovacions. En el Mobile World Congress 2019, l'Optimus va acollir la primera operació a distància del món, en coordinació amb l'equip del Dr. De Lacy i mitjançant tecnologia 5G. Jordi Basté també anirà a Sant Joan de Déu, on el cirurgià pediàtric Lucas Krauel explicarà com imprimeixen tumors idèntics als que han d'operar i així optimitzar la cirurgia. A l'Hospital Vall d'Hebron comprovem la bioimpressió 3D d'òrgans per trasplantar, una fita que aviat veurem, com ens explica Pere Barret, cap del Servei de Cirurgia Plàstica i Cremats d'aquest centre. El viatge de descoberta de la medicina 4.0 acabarà a l'Institut Guttman de Badalona. La directora assistencial del centre, la doctora Montserrat Bernabeu, ens explicarà com la realitat virtual pot ajudar a tornar a fer caminar a qui havia perdut tota esperança.

 • Amor programat
  Veure vídeo

  Amor programat

  Jordi Basté s'endinsa en el món de l'amor programat per descobrir una generació nova de robots i intel·ligències artificials dissenyades per ser la parella perfecta… si és que això és possible.

  A Califòrnia, Basté va a Realbotix, on fabriquen milers de nines hiperrealistes amb intel·ligència artificial i atributs sexuals personalitzables per l'usuari. Aquí afronta el dilema de si els robots sexuals haurien de tenir drets.
  La directora de cinema per a adults Erika Lust ens ensenyarà com aprofita la tecnologia i ens avisarà del perill de repetir estereotips i patrons desfasats i masclistes.

  Al Japó, Jordi Basté parla amb una persona que s'ha enamorat -i fins i tot casat legalment- amb un holograma que representa una nina cantant molt famosa allà.

  Aquests enginys poden ser una solució per a persones que estan massa soles? Hi reflexionem amb els nostres consultors de capçalera, Dolors Reig i Josep Maria Ganyet.

  Al final del programa Jordi Basté se cita amb el robot humanoide més sofisticat del món, l'Èrica. Una conversa íntima i sorprenent entre home i màquina que ens obrirà perspectives molt interessants sobre el que vindrà.

  Jordi Basté s'endinsa en el món de l'amor programat per descobrir una generació nova de robots i intel·ligències artificials dissenyades per ser la parella perfecta… si és que això és possible. A Califòrnia, Basté va a Realbotix, on fabriquen milers de nines hiperrealistes amb intel·ligència artificial i atributs sexuals personalitzables per l'usuari. Aquí afronta el dilema de si els robots sexuals haurien de tenir drets. La directora de cinema per a adults Erika Lust ens ensenyarà com aprofita la tecnologia i ens avisarà del perill de repetir estereotips i patrons desfasats i masclistes. Al Japó, Jordi Basté parla amb una persona que s'ha enamorat -i fins i tot casat legalment- amb un holograma que representa una nina cantant molt famosa allà. Aquests enginys poden ser una solució per a persones que estan massa soles? Hi reflexionem amb els nostres consultors de capçalera, Dolors Reig i Josep Maria Ganyet. Al final del programa Jordi Basté se cita amb el robot humanoide més sofisticat del món, l'Èrica. Una conversa íntima i sorprenent entre home i màquina que ens obrirà perspectives molt interessants sobre el que vindrà.

 • Món virtual
  Veure vídeo

  Món virtual

  Jordi Basté explora els límits entre realitat i virtualitat amb demostracions impactants.
  Amb Xavi Conesa, de Visyon, i Jordi Janer, de Voctrola
  bs, preparem un "Deep Fake" per comprovar que aviat no podrem distingir entre veritat i muntatge. Per això cal cultivar l'esperit crític. Ho farem amb Sergi Sagàs.

  En aquest capítol ens endinsem a les tecnologies de realitat mixta, com la realitat virtual o la realitat augmentada. L'artista visual japonès Keiichi Matsuda ens mostrarà com poden arribar a introduir-se al nostre dia a dia, amb la seva distòpica hiperrealitat. Jordi Basté ho provarà en la seva pròpia pell en el showroom de realitat virtual més important del país. Volarà com un ocell, pintarà en un espai infinit i patirà en una muntanya russa virtual.

  Basté farà la seva primera entrevista en un món virtual. Serà a la Katie Kelly, creadora de l'AltspaceVR, una xarxa social on les persones d'arreu del món interactuen amb avatars en un univers virtual.

  Visitem el Mori Building, una espectacular exhibició a Tòquio, al Japó, que permet al visitant entrar dins les obres. I acabem el programa amb una experiència intensa de Realitat Virtual, al Zero Latency. Jordi Basté i els "merlins" Francesc Orella, Júlia Creus, Candela Anton i la Carlota Olcina s'enfrontaran a un exèrcit de zombis.

  Jordi Basté explora els límits entre realitat i virtualitat amb demostracions impactants. Amb Xavi Conesa, de Visyon, i Jordi Janer, de Voctrolabs, preparem un "Deep Fake" per comprovar que aviat no podrem distingir entre veritat i muntatge. Per això cal cultivar l'esperit crític. Ho farem amb Sergi Sagàs. En aquest capítol ens endinsem a les tecnologies de realitat mixta, com la realitat virtual o la realitat augmentada. L'artista visual japonès Keiichi Matsuda ens mostrarà com poden arribar a introduir-se al nostre dia a dia, amb la seva distòpica hiperrealitat. Jordi Basté ho provarà en la seva pròpia pell en el showroom de realitat virtual més important del país. Volarà com un ocell, pintarà en un espai infinit i patirà en una muntanya russa virtual. Basté farà la seva primera entrevista en un món virtual. Serà a la Katie Kelly, creadora de l'AltspaceVR, una xarxa social on les persones d'arreu del món interactuen amb avatars en un univers virtual. Visitem el Mori Building, una espectacular exhibició a Tòquio, al Japó, que permet al visitant entrar dins les obres. I acabem el programa amb una experiència intensa de Realitat Virtual, al Zero Latency. Jordi Basté i els "merlins" Francesc Orella, Júlia Creus, Candela Anton i la Carlota Olcina s'enfrontaran a un exèrcit de zombis.

 • Big Data, Big Brother
  Veure vídeo

  Big Data, Big Brother

  Jordi Basté posa a prova les actrius Aina Clotet i Anna Bertran i el periodista Marc Giró per demostrar la vulnerabilitat de la nostra privacitat a internet.

  Amb l'Aina Clotet i l'auditor en seguretat informàtica Vicenç Aguilera veurem com les apps aparentment més innocents posen en risc la nostra privacitat. Amb l'Anna Bertran i els trucs de l'experta en cultura "hacker" Mercè Molist demostrarem fins a quin punt Google coneix els detalls de la seva vida privada.

  Marta Peirano, experta en privacitat i seguretat a internet, ens alerta de les empreses dedicades a recopilar i vendre dades personals. Basté ho tractarà amb el fundador d'una d'aquestes empreses, que ens explicarà què hi ha darrere de la publicitat personalitzada.

  Basté viatja al cor de Palo Alto, a Califòrnia, per visitar l'enginyer català Elies Campo, desenvolupador de Telegram, i que va abandonar WhatsApp quan Facebbok el va comprar.
  El programa compta amb la intervenció del periodista nord-americà Andrew Keen, autor d'"Internet no és la resposta", molt crític amb el negoci de les xarxes socials.

  Al final del programa posarem a prova el reconeixement facial. Veurem si el "big brother" és capaç de detectar el Marc Giró en plena estació d'autobusos de Madrid.

  Jordi Basté posa a prova les actrius Aina Clotet i Anna Bertran i el periodista Marc Giró per demostrar la vulnerabilitat de la nostra privacitat a internet. Amb l'Aina Clotet i l'auditor en seguretat informàtica Vicenç Aguilera veurem com les apps aparentment més innocents posen en risc la nostra privacitat. Amb l'Anna Bertran i els trucs de l'experta en cultura "hacker" Mercè Molist demostrarem fins a quin punt Google coneix els detalls de la seva vida privada. Marta Peirano, experta en privacitat i seguretat a internet, ens alerta de les empreses dedicades a recopilar i vendre dades personals. Basté ho tractarà amb el fundador d'una d'aquestes empreses, que ens explicarà què hi ha darrere de la publicitat personalitzada. Basté viatja al cor de Palo Alto, a Califòrnia, per visitar l'enginyer català Elies Campo, desenvolupador de Telegram, i que va abandonar WhatsApp quan Facebbok el va comprar. El programa compta amb la intervenció del periodista nord-americà Andrew Keen, autor d'"Internet no és la resposta", molt crític amb el negoci de les xarxes socials. Al final del programa posarem a prova el reconeixement facial. Veurem si el "big brother" és capaç de detectar el Marc Giró en plena estació d'autobusos de Madrid.

 • Menjar impossible
  Veure vídeo

  Menjar impossible

  Jordi Basté tasta nous menjars que semblen impossibles, però que ja són o comencen a ser possibles. El menú comença al paradís de l'hamburguesa, als Estats Units, on compartirà taula amb un clàssic dinner amb el crític del San Francisco Chronicle, Jonathan Kauffman. Menjaran una impossible burger, una hamburguesa amb gust de carn i textura de carn, però feta amb proteïna vegetal i tractada de manera que la fa indistingible de la tradicional de vedella.

  És la primera parada d'una ruta que ens portarà a l'empresa JUST, que pretén alimentar amb carn tot el món de forma sostenible, cultivant-la des d'una molècula. Jordi Basté tastarà una truita i un nugget de pollastre… fets a partir d'una ploma.
  Al Japó visita una granja que cultiva 30.000 enciams al dia en granges verticals hidropòniques controlades amb robots.
  També la periodista Núria Coll farà tastar els superaliments que, de mica en mica, van arribant a la nostra cuina.

  Al programa ens acompanya el químic especialitzat en ciència i cuina Pere Castells, que ens parlarà de com el futur de l'alimentació passa pel mar, entre altres reflexions.

  Finalment, Jordi Basté compartirà taula amb Toni Clapés amb un menú imprès en 3D al restaurant La Boscana de Lleida.

  Jordi Basté tasta nous menjars que semblen impossibles, però que ja són o comencen a ser possibles. El menú comença al paradís de l'hamburguesa, als Estats Units, on compartirà taula amb un clàssic dinner amb el crític del San Francisco Chronicle, Jonathan Kauffman. Menjaran una impossible burger, una hamburguesa amb gust de carn i textura de carn, però feta amb proteïna vegetal i tractada de manera que la fa indistingible de la tradicional de vedella. És la primera parada d'una ruta que ens portarà a l'empresa JUST, que pretén alimentar amb carn tot el món de forma sostenible, cultivant-la des d'una molècula. Jordi Basté tastarà una truita i un nugget de pollastre… fets a partir d'una ploma. Al Japó visita una granja que cultiva 30.000 enciams al dia en granges verticals hidropòniques controlades amb robots. També la periodista Núria Coll farà tastar els superaliments que, de mica en mica, van arribant a la nostra cuina. Al programa ens acompanya el químic especialitzat en ciència i cuina Pere Castells, que ens parlarà de com el futur de l'alimentació passa pel mar, entre altres reflexions. Finalment, Jordi Basté compartirà taula amb Toni Clapés amb un menú imprès en 3D al restaurant La Boscana de Lleida.

 • Ciutat intel·ligent
  Veure vídeo

  Ciutat intel·ligent

  "No pot ser!" centra la mirada en com ha de canviar casa nostra i les nostres ciutats per no carregar-nos definitivament el planeta.
  Jordi Basté i l'actor Santi Millan viuen els efectes del canvi climàtic a través de l'experiència The Zone Of Hope, una mirada al futur més fosc de Barcelona¿ si no canviem la nostra manera de fer.
  És el peu perquè Basté explori com estem de lluny de viure en una ciutat intel·ligent. En parla amb Di-Ann Eisnor, creadora de Waze i una de les grans veus autoritzades sobre la matèria a Silicon Valley. A San Diego, descobrirà com combaten la sequera amb una planta de reciclatge d'aigües residuals per al consum humà¿ i el mateix Jordi Basté ho tastarà.

  Al Japó, Basté visita el barri de Fujisawa com a model de ciutat sostenible i intel·ligent, i veu com és un pis domòtic de Panasonic, perquè ens fem una idea de la llar del futur.
  A casa nostra, visita una casa del tot sostenible i eficient i, a València, coneix un projecte de construcció de cases mitjançant la impressió en 3D. En només 24 hores poden imprimir una vivenda, amb molts menys recursos que en la construcció tradicional.

  Aquest episodi també compta amb la participació de Vicente Guallart, arquitecte fundador de l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya, i d'Alicia Asín, experta en ciutats intel·ligents.

  "No pot ser!" centra la mirada en com ha de canviar casa nostra i les nostres ciutats per no carregar-nos definitivament el planeta. Jordi Basté i l'actor Santi Millan viuen els efectes del canvi climàtic a través de l'experiència The Zone Of Hope, una mirada al futur més fosc de Barcelona¿ si no canviem la nostra manera de fer. És el peu perquè Basté explori com estem de lluny de viure en una ciutat intel·ligent. En parla amb Di-Ann Eisnor, creadora de Waze i una de les grans veus autoritzades sobre la matèria a Silicon Valley. A San Diego, descobrirà com combaten la sequera amb una planta de reciclatge d'aigües residuals per al consum humà¿ i el mateix Jordi Basté ho tastarà. Al Japó, Basté visita el barri de Fujisawa com a model de ciutat sostenible i intel·ligent, i veu com és un pis domòtic de Panasonic, perquè ens fem una idea de la llar del futur. A casa nostra, visita una casa del tot sostenible i eficient i, a València, coneix un projecte de construcció de cases mitjançant la impressió en 3D. En només 24 hores poden imprimir una vivenda, amb molts menys recursos que en la construcció tradicional. Aquest episodi també compta amb la participació de Vicente Guallart, arquitecte fundador de l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya, i d'Alicia Asín, experta en ciutats intel·ligents.

 • Pilot automàtic
  Veure vídeo

  Pilot automàtic

  Jordi Basté explora en quin estat de desenvolupament es troba realment el vehicle autònom, tant individual com col·lectiu, en vista dels grans esforços que hi dediquen les automobilístiques de sempre i també nous actors com Waymo o Tesla, sense oblidar els vehicles voladors.

  En el seu viatge de descoberta, Basté arribarà a conduir un vehicle autònom i a pujar a un autobús que no té ni volant ni conductor. Aquests nous models de transport posen en escac la propietat privada dels vehicles i prometen transformar l'urbanisme, expulsant els cotxes del centre de les ciutats. També es posa en relleu la complexitat de programar decisions humanes a un vehicle autònom quan hi ha situacions d'alt risc.
  Aquest programa compta amb la intervenció de Miquel Gangonells, enginyer especialista en mobilitat, i Josep Maria Ganyet, enginyer, entre altres.

  Jordi Basté explora en quin estat de desenvolupament es troba realment el vehicle autònom, tant individual com col·lectiu, en vista dels grans esforços que hi dediquen les automobilístiques de sempre i també nous actors com Waymo o Tesla, sense oblidar els vehicles voladors. En el seu viatge de descoberta, Basté arribarà a conduir un vehicle autònom i a pujar a un autobús que no té ni volant ni conductor. Aquests nous models de transport posen en escac la propietat privada dels vehicles i prometen transformar l'urbanisme, expulsant els cotxes del centre de les ciutats. També es posa en relleu la complexitat de programar decisions humanes a un vehicle autònom quan hi ha situacions d'alt risc. Aquest programa compta amb la intervenció de Miquel Gangonells, enginyer especialista en mobilitat, i Josep Maria Ganyet, enginyer, entre altres.

 • Amics a la carta
  Veure vídeo

  Amics a la carta

  Aquest és un viatge de descoberta que ens porta a parlar dels valors de l'amistat en temps de xarxes socials, a reflexionar sobre la cultura del postureig digital i a identificar els nous límits i conflictes que ens planteja la tecnologia.

  Jordi Basté viatja al Japó per conèixer una empresa que es dedica a llogar amics i familiars per a tots aquells que viuen esclaus del postureig a les xarxes socials. A l'altra punta del món, a San Diego, descobrim amb l'enginyera russa Eugenia Kuyda com la intel·ligència artificial ens permet mantenir un amic per sempre, encara que hagi deixat aquest món. A casa nostra, Basté conversa amb la periodista Marita Alonso sobre les aplicacions de dating i el valor volàtil que afegeixen a les relacions afectives. També consultem l'enginyer i professor Josep Maria Ganyet com gestionar el nostre "jo digital", aquell que ens representa a totes les xarxes on tenim presència. I a l'actor David Verdaguer li hem preparat una sorpresa que ens permetrà descobrir que, avui, els amics no es trien, sinó que es configuren a la carta.

  També hi intervenen el psicòleg Rafel Santandreu, la psicòloga Dolors Reig, i l'expert en innovació Gerd Leonard.

  Aquest és un viatge de descoberta que ens porta a parlar dels valors de l'amistat en temps de xarxes socials, a reflexionar sobre la cultura del postureig digital i a identificar els nous límits i conflictes que ens planteja la tecnologia. Jordi Basté viatja al Japó per conèixer una empresa que es dedica a llogar amics i familiars per a tots aquells que viuen esclaus del postureig a les xarxes socials. A l'altra punta del món, a San Diego, descobrim amb l'enginyera russa Eugenia Kuyda com la intel·ligència artificial ens permet mantenir un amic per sempre, encara que hagi deixat aquest món. A casa nostra, Basté conversa amb la periodista Marita Alonso sobre les aplicacions de dating i el valor volàtil que afegeixen a les relacions afectives. També consultem l'enginyer i professor Josep Maria Ganyet com gestionar el nostre "jo digital", aquell que ens representa a totes les xarxes on tenim presència. I a l'actor David Verdaguer li hem preparat una sorpresa que ens permetrà descobrir que, avui, els amics no es trien, sinó que es configuren a la carta. També hi intervenen el psicòleg Rafel Santandreu, la psicòloga Dolors Reig, i l'expert en innovació Gerd Leonard.

Anar al contingut