Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
"No pot ser!" reflexiona sobre la innovació

9 curiositats del MIT, la universitat on s'inventa el futur

L'Institut Tecnològic de Massachusetts és la icona de la innovació, de l'enginyeria i de l'esperit inventor dels Estats Units, una meca de l'excel·lència acadèmica que es troba a Cambridge, ben bé a la frontera natural que marca el riu Charles amb Boston

L'Institut Tecnològic de Massachusetts ha estat durant molts anys la millor universitat del món i fa molt temps que no abandona el Top 5 en diferents rànquings universitaris. És el lloc d'origen del primer ordinador fabricat, les pantalles tàctils i el GPS, però també de les fulles d'afaitar d'un sol ús, la tinta electrònica i del Guitar Hero. El MIT forma part de la cultura popular de tot el món, però també de la seva història, amb mèrits propis que han transformat la societat.

Les seves aules han estat dirigides per diversos professors i professores de renom internacional i hi han passat premis Nobel tant davant la pissarra com en les grades. No tothom hi arriba a entrar: el selecte grup d'11.500 estudiants que ho han aconseguit el 2019 representen només al voltant del 10% de les sol·licituds. Els millors estudiants hi acaben estudiant, tinguin o no tinguin els recursos per pagar la matrícula, gràcies a les beques d'excel·lència. Al MIT s'hi han educat grans noms com Buzz Aldrin, Noam Chomsky, Kofi Annan o Katharine Dexter McCormick, i personatges ficticis com el carismàtic Tony Stark -Iron Man-, o el també astronauta de Big Bang Theory, Howard Joel Wolowitz.

El MIT és sinònim d'innovació i èxit. Descobrir-ne alguns dels seus secrets i curiositats ens pot ajudar a entendre les claus que l'han convertit en un dels centres de recerca i investigació més importants del món.

  • L'Institut Tecnològic de Massachusetts es va fundar el 10 d'abril del 1861, només dos dies abans que comencés la Guerra Civil nord-americana i la primera classe no es va poder impartir fins al 1865. Originalment, el MIT estava situat a Boston, fins que va travessar el riu Charles el 1916 per ubicar-se definitivament a Cambridge.
  • El lema de l'Institut Tecnològic de Massachusetts és "mens et manus", "ment i mà". Reflecteix els ideals educatius dels fundadors del MIT, que promovien, sobretot, l'educació orientada a l'aplicació pràctica. Encara es manté aquest esperit, especialment en departaments orientats al vessant més pràctic dels estudis, especialment en enginyeria, disseny, arquitectura i mecànica, però és transversal en totes les carreres. Es promou l'aplicació i la demostració pràctica dels coneixements adquirits per consolidar-los i es convida els estudiants a organitzar mostres dels temes amb què treballen.
  • La mascota del MIT és el castor. L'origen de la mascota és de fa més d'un segle. El castor va ser escollit per la seves notables habilitats, pròpies de l'enginyeria i la mecànica. La proposta que el castor s'adoptés com a mascota de l'Institut es va fer en el sopar anual del Club Tecnològic de Nova York el 17 de gener del 1914. El cangur i l'elefant van ser considerats prèviament amb diferents arguments, però es van descartar per no ser animals americans.
  • Tot el campus, de gairebé 68 hectàrees, està organitzat per números. L'edifici número 10 és el més icònic i representat en cinema i televisió, just davant del Killian Court, una àrea verda que acaba just abans de la riba del riu Charles. L'edifici número 10 està presidit pel Great Dome, una cúpula immensa que el fa fàcilment reconeixible. L'entrada principal del MIT, però, és a l'edifici 7, on hi ha la direcció i administració de la universitat. Els dos edificis es connecten amb els espais principals del campus amb el conegut com l'"Infinite Corridor", un passadís notablement llarg i continu de 251 metres. Un parell de cops l'any, el conegut passadís s'alinea amb el pla de l'eclíptica (el pla geomètric de l'òrbita de la Terra al voltant del Sol) i la llum del sol l'il·lumina de principi a final. Estudiants, professors i treballadors celebren l'esdeveniment que anomenen el MIThenge.
  • Molts estudiants dediquen el seu temps lliure a grups especials que no tenen relació directa amb els seus estudis: clubs de quidditch, cúrling, blackjack, de bufadors de vidre, d'espases làser, de combats robòtics, de cheerleading… Fins i tot hi ha un club dedicat a repartir xocolata, i tots tenen suport financer de l'institució. De fet, al MIT et pots treure un certificat oficial de pirata si completes les classes dels clubs de tir, tir amb arc, vela i esgrima. També hi ha espais per dedicar a l'esport, però una particularitat és que no existeixen grades en els terrenys de joc exteriors: tenir públic no és prioritari.
  • El MIT incentiva la interdisciplinarietat i ha aconseguit que gairebé el 70% de tots els estudiants nouvinguts dediquin part del seu temps als seus més de 30 grups musicals, teatrals, d'arts visuals, escriptura o dansa. El campus compta amb més de 60 obres d'art públiques repartides per les més de 30 àrees verdes.
  • Els estudiants del MIT treballen de valent i, normalment, durant les 24 hores dels set dies a la setmana. Això provoca que, en moltes ocasions, mengin sense aixecar-se de la taula de treball, treballin fins tard o, fins i tot, sigui habitual i socialment acceptat que els estudiants portin la mateixa roba que el dia anterior perquè significa que han passat una nit en vetlla, treballant en algun projecte. Existeixen àrees de descans, com el "Banana lounge", un popular espai de descans on prendre te o… menjar plàtans, i on també és habitual trobar-hi estudiants esgotats fent una becaina.
  • El MIT compta amb instal·lacions punteres i espectaculars. Des de laboratoris humits, sales "netes" per experimentar sense interferències, túnels de vent, espais immensos per provar robots i drons, un reactor nuclear i l'última adquisició del 2019: el MIT.nano, 22 mil metres quadrats per investigar en nanotecnologia amb microscopis electrònics en un entorn aïllat de pols, contaminació, vibracions i camps electromagnètics, obert a tots els membres del MIT que vulguin investigar a escala nanomètrica en les millors condicions.
  • La relació del MIT amb les empreses privades és molt estreta. Investigadors i estudiants tenen al seu abast les seus de desenes d'empreses establertes que, o bé s'han traslladat a prop del campus per estar en contacte amb els últims avançaments en innovació, o bé han nascut directament dels esforços d'estudiants i professors. De fet, si es té en compte els ingressos acumulats de totes les 30 mil empreses que hi han nascut, amb més de 1.900 milions de dòlars anuals, el MIT se situaria com la desena economia més gran del món, més o menys amb el mateix pes que el Brasil.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut