Avui, a les 22.05, a TV3

Nit especial "La fugida del rei", amb els reportatges "El virus de la Corona" i "De peó a rei"

Aquesta nit, TV3 farà una programació especial després que el rei emèrit Joan Carles anunciés ahir que marxa d'Espanya. Clourà la nit la comèdia "La família irreal". Per aquest motiu, no emetrem les estrenes previstes de la segona temporada de "Coolhunters" i "Revolució 4.0"

TEMA:
Monarquia
El reportatge recull declaracions en exclusiva de Corinna Larsen, a qui es va relacionar fa uns anys amb Joan Carles I
El reportatge recull declaracions en exclusiva de Corinna Larsen, a qui es va relacionar fa uns anys amb Joan Carles I

"El virus de la Corona", el cas del rei emèrit Joan Carles (22.05)

El reportatge, estrenat en el programa "360º" de la televisió basca Euskal Telebista, dirigit i presentat per la periodista Eider Hurtado, posa el focus en les últimes investigacions judicials que implicarien la monarquia espanyola.

A través del testimoni de periodistes que coneixen els moviments de les empreses "offshore" en les quals figuren el rei emèrit Joan Carles I i l'actual monarca Felip VI com a propietaris, es posa llum a actuacions presumptament delictives que es podrien convertir en "El virus de la Corona".

En el reportatge hi intervenen José María Irujo (El País), James Badcock (The Telegraph) i Caroline Zumbach (Tribune de Genève), que s'endinsen en les últimes investigacions que han posat la monarquia espanyola contra les cordes. Tal com apunta l'expert en banca suïssa Rudolf Elmert, s'investiguen delictes que podrien transcendir del blanqueig de capitals.

A més, el programa va aconseguir parlar amb Corinna Larsen, investigada com a presumpta testaferro, que declara en exclusiva a "360º" que és víctima d'una campanya d'assetjament per part dels serveis secrets espanyols, amb amenaces de mort i amb el coneixement de la Casa del Rei.

Hi ha una operació d'Estat per salvar el rei? Els periodistes Carmen Rigalt, Juan Luis Galiacho i Ana Pardo de Vera, experts en temes de la Casa del Rei, revelen les maniobres dels últims quaranta anys per evitar el desgast de la institució monàrquica.

 

"De peó a rei", la història de Joan Carles (23.05)

En aquest reportatge de 50 minuts elaborat per Jordi Muixí, dels serveis informatius de Televisió de Catalunya, es fa una semblança de la figura del monarca i es ressegueix la seva biografia i les diferents etapes del regnat de Joan Carles, amb especial atenció a la mirada des de Catalunya respecte a aquesta figura.

El treball de Jordi Muixí analitza els antecedents, quan l'any 1969 Franco nomena Joan Carles com el seu successor; l'abdicació del seu pare, Joan de Borbó i Battenberg (tercer fill d'Alfons XIII) l'any 1977; l'etapa de legitimació democràtica, amb l'arribada de la Constitució, i, finalment, la darrera etapa, en què, a causa dels casos que envolten la monarquia, la institució s'ha distanciat de la societat.

A "De peó a rei" hi participen l'historiador Joan B. Culla, que fa de fil conductor, i els testimonis, entre d'altres, de Miquel Roca, Jordi Carbonell, Narcís Serra i Joan Antoni Samaranch. El treball és un repàs a la trajectòria del rei emèrit Joan Carles I el dia que va anunciar l'any 2014 l'abdicació en favor del seu fill Felip de Borbó.

 

"La família irreal", una comèdia musical (23.55)

Escrita per Jordi Ventura i Joan Lluís Bozzo (amb la col·laboració dels guionistes del "Polònia" Joan Rufas, Pau Escribano i Jaume Buixó), aquesta obra teatral imagina el futur de la monarquia a partir dels personatges de la família reial del programa d'humor.

Es tracta d'una comèdia esbojarrada on la sàtira i la ironia es combinen amb números musicals i en la qual podrem veure com se'n surt la nostra monarquia com una família real. La Casa Reial ha estat desposseïda de tot privilegi i implantada sense concessions a la societat actual. És una família real que suporta, com totes, el pes de la crisi, l'atur ferotge, el venciment de la hipoteca i els abusos dels que manen. Partint d'aquest plantejament i al ritme d'una trentena de temes musicals fets per a l'ocasió, els vuit protagonistes d'aquesta història narren les peripècies d'una família molt peculiar. Entre les seves vicissituds com a comuns mortals, s'han intercalat els problemes que han afectat la Casa Reial durant els últims temps: l'accident de Froilán, la cacera del rei o el cas Urdangarin són alguns dels episodis que han traslladat a l'escenari els creadors de l'obra.

La banda sonora abasta un ampli espectre musical i reuneix gèneres tan diferents com la cobla i el sirtaki, i també referents fàcilment identificables pel públic de totes les generacions -des d'un tema de Queen fins a una cançó d'Els Amics dels Arts, passant pel musical "Evita" o les cançons de Joan Manel Serrat.

"La família irreal" es va estrenar el 8 de novembre del 2012 i la van veure més de 150.000 espectadors.

Idea original: Minoria Absoluta

Autors: Jordi Ventura, Joan Lluís Bozzo i Joan Rufas, Pau Escribano, Jaume Buixó i Toni Soler

Direcció: Joan Lluís Bozzo i Joan Rufas

Direcció musical: Xasqui Ten i Toni Ten

Repartiment: Toni Albà (Juan Carlos), Mireia Portas (Sofía), Queco Novell (Felipe), Agnès Busquets (Letizia), Anna Bertran (Elena), Mònica Pérez (Cristina), David Olivares (Iñaki) i Xavier Serrano (Jaime)

ARXIVAT A:
Monarquia

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut