Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
A "Nexes" ens hem preguntat en què creiem i per què ho fem

Va deixar enrere feina i filles per anar a combatre al Kurdistan sirià

Fa quatre anys la Judit es va presentar davant la comandant de la milícia de dones kurda (la YPJ) disposada a ajudar en el que calgués en aquella revolució com a brigadista internacional

Toni Noguera Martínez

El juny del 2017 la Judit va anar a Rojava, el Kurdistan occidental, a combatre l'Estat Islàmic juntament amb les milícies de les dones kurdes de Síria. Deixava a Catalunya dues filles, una hipoteca i una feina estable. Va haver de deixar-ho tot enrere perquè una zona en guerra com Rojava "no és un lloc on s'hi pugui anar per unes vacances".

La Judit durant l'entrevista de la Mònica Terribas a 'Nexes'
La Judit durant l'entrevista de la Mònica Terribas a 'Nexes'


Quan un company que venia de la mateixa zona de conflicte li va explicar la realitat del que es vivia a Síria, va decidir marxar per ajudar en la lluita i conèixer-ho de primera mà. "El poble kurd estava en lluita per defensar la seva existència", però el que la va captivar a aquesta catalana de Vic, va ser que les dones d'aquella nació, que té les arrels en tribus de l'antiga Mesopotàmia, s'havien organitzat per defensar-se del "pitjor enemic de les dones" a la zona: l'Estat Islàmic, el Daesh.

 

El temor només se li va fer present abans de viatjar. Un cop al terreny, "no hi havia temps per tenir por". La seva comandant, quan va comprovar que era mare i psicòloga de professió, sense experiència militar, va decidir que ella seria útil més enllà del front. "Ets mare, tens un valor especial, no et volem perdre en el front". Després de mostrar-li tots els projectes socials que havien endegat, va ser destinada a la part sanitària de la milícia YPJ.

En la seva estada a l'hospital i en cases de ferits, on arribaven les ferides del front, va veure de primera mà les conseqüències de lluitar per unes idees. Això, però, no li ha fet canviar les seves creences. La Judit creu en la llibertat i en què val la pena arribar a donar la vida per una causa.

"Els kurds parlen de màrtirs, el que nosaltres considerem herois. Cada vida perduda és un esclat de la revolució, i només amb aquestes vides s'ha pogut guanyar totes les batalles i les revoltes que ja acumulen", Judit

 

"Les kurdes m'han ensenyat que les dones estem completes"
La Judit explicava al "Nexes: Creure" que aquest gest és també un llegat per a les seves filles, perquè veiessin amb l'exemple que "quan creus en alguna cosa, quan tens un fort anhel o somni, per difícil que sigui, has de lluitar per fer-lo material". No volia ser vista en el seu rol de mare-cuidadora, sinó en el rol de mare-dona, "la persona que hi ha darrere de qui fa de mare". S'hi va passar mig any, el temps que havia promès a la família.  

Mònica Terribas entrevista la Judit, a 'Nexes'
Mònica Terribas entrevista la Judit, a 'Nexes'

Algunes de les dones de la milícia de dones kurda, YPJ, s'anomenen "kadro" i viuen un procés de despossessió complet. Tal com ens explicava la Judit, les "kadro" deixen la seva família, abandonen qualsevol possibilitat de casar-se, de tenir fills i entreguen la seva vida a la revolució. "Elles sí que necessiten una arma, però és l'únic que els fa falta, com a dones, per fer la seva funció". 

Ella va viure un procés similar: "Em vaig quedar amb un cotxe i dues nenes". La Judit ho va deixar tot, feina, casa, família per anar a una zona d'ideologia comunista on cap possessió té valor. "Et passaves dies sense menjar, dies sense dormir" i li van ensenyar, amb l'exemple, que realment no necessitem absolutament res per estar bé.
A proposta de la milícia de les dones, va impulsar la creació d'una acadèmia per a dones brigadistes internacionals. Durant la seva estada va fer entrevistes a dones kurdes i, amb totes les seves experiències i material acumulat, està preparant un llibre.   

YPJ, Unitats de Protecció de les Dones
L'organització YPJ va créixer a partir del moviment de resistència kurd i a finals de l'any 2014 tenia més de 7.000 lluitadores voluntàries entre els 18 i els 40 anys. No reben finançament de la comunitat internacional i només reben subministraments i aliments de les comunitats locals. La YPJ es va unir a l'organització germana YPG – branca armada del Comitè Suprem Kurd de Rojava- en la lluita contra els grups que van mostrar intencions de portar la guerra civil siriana a les zones kurdes habitades. Han estat objectiu dels atacs dels militants d'Estat Islàmic i han estat involucrades en la batalla de Kobane.

 

Més històries de "Nexes: Creure
El programa sobre "Creure" va poder escoltar les vivències de moltes més persones que defensen les seves creences i idees, molts cops assumint-ne totes les conseqüències. També ens va donar l'oportunitat de conèixer persones que naden contra corrent, com el Pau Ribas, que va quedar-se fascinat amb la natació sincronitzada, practicat aleshores de manera exclusiva per dones, i va atrevir-se a formar-ne part amb el suport de tota la seva família, que creien en ell.
  

  

Vam escoltar joves que militen per les seves creences i valors, farts d'un sistema que fa aigües en molts aspectes que els toquen de prop.

 

El "Nexes" també ens va recordar la importància de la confiança de terceres persones per ajudar a realitzar-se. L'Òscar va creure en el Mohammed i això li ha permès establir-se i viure la vida que sempre havia volgut.

 

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut