Té 83 anys i la volien fer fora de casa: no ho han aconseguit
Un recurs de l'ONU ha permès que la Maria sobrevisqui a un desnonament en l'últim moment gràcies a l'esforç de la seva família i al Sindicat de Llogaters de la Sagrera
Té 83 anys i la volien fer fora de casa: no ho han aconseguit
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Sobreviure a un desnonament, a "Nexes"

Té 83 anys i la volien fer fora de casa: no ho han aconseguit

Un recurs de l'ONU ha permès que la Maria sobrevisqui a un desnonament en l'últim moment gràcies a l'esforç de la seva família i al Sindicat de Llogaters de la Sagrera

Toni Noguera Martínez

Des del 1970, la Maria viu en un petit àtic de la Sagrera, a Barcelona. Des del seu balcó veu, cada matí, com es desperta la ciutat en un dels seus nervis principals, la Meridiana. Viu una vida tranquil·la, ja jubilada, però fa set anys que la persegueix un neguit: la volen fer fora de casa.

Un dia del 2014 es va trobar que cada cop que obria la seva bústia la trobava buida. L'endemà tornava a mirar i continuava igual. Ni cartes, ni propaganda, ni rebuts ni postals al seu nom. Feia massa dies que no rebia res i va decidir queixar-se a la propietària de la finca. Al cap d'uns dies va rebre tota la correspondència endarrerida. Entre les cartes hi va trobar un burofax que indicava que l'empresa no li renovaria el contracte de lloguer, sense cap altra explicació o comunicació prèvia. Havia de marxar del pis.

 

 

La Maria no és una llogatera conflictiva. Mai ha donat problemes. Paga el seu lloguer puntualment des de fa més de 50 anys. Té un contracte de renda antiga, però en cap moment li han proposat actualitzar-lo. De fet, des que va rebre el burofax, la propietària, que representa el gran tenidor que té un centenar de pisos més al mateix edifici, no li cobra la mensualitat.

La Maria, de peu al rusc, explica la seva vivència amb una rebequeta posada per sobre les espatlles.
Pretenien fer fora la Maria de casa i llogar-li un pis més petit i fosc

Com que Serveis Socials ha acreditat la situació de vulnerabilitat de la Maria, estan obligats per llei a oferir-li una alternativa. Ningú ha volgut parlar amb ella ni busquen negociar res. Simplement pretenen que, als 83 anys, marxi a viure a un entresòl del mateix carrer, amb un contracte nou limitat a cinc anys. El pis: petit, fosc i sense balcó, això sí, el lloguer pujaria.

"Havíem deixat la casa buida"

El cas de la Maria i la rescissió unilateral del seu contracte de lloguer va anar a judici i la Maria va perdre. Legalment, des de 1991, a partir de la dissolució de la societat amb la qual es va firmar el contracte de lloguer i un canvi legal fruit del decret Boyer, l'acord d'arrendament va deixar de ser indefinit.

L'Audiència Provincial va decidir dictaminar a favor de l'empresa i una ordre judicial indicava que el dimarts 2 de març de 2021 la Maria havia de ser desnonada. No hi havia res a fer ni negociar. Segons la seva família, s'havia comès un "frau de llei". El Sindicat d'Habitatge de la Sagrera, amb els seus advocats, l'Anabel, la seva filla, i tota la família, han lluitat el cas fins al final. Un cop van esgotar totes les vies judicials possibles, van demanar empara a l'ONU.

Mònica Terribas mira i escolta atentament les explicacions de la Maria, amb la seva filla Anabel de fons.
La Maria ha sobreviscut a un desnonament

Quan tot semblava perdut i la Maria ja havia "deixat la casa buida", amb totes les seves pertinences repartides en capses de cartró, un dia abans de la data límit, la resposta de Nacions Unides va arribar. El desnonament es va suspendre automàticament. Les parts hauran d'arribar ara a un acord satisfactori per a totes dues.

 

 

A Catalunya, 5.737 famílies van ser desnonades el 2020. De moment, la Maria se n'ha salvat "in extremis", però és només un cas dels milers que existeixen, amb l'agreujant de l'edat i la vulnerabilitat de la Maria, que remata el relat que va compartir a "Nexes: Sobreviure" amb una pregunta: "No es podrien haver esperat una miqueta que m'hagués donat un 'telele' i ja me'n vaig?" Pel que sembla, l'especulació no té ni temps ni humanitat.

 

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut