Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Mentides, a "Nexes"

Li van dir que la seva família l'havia abandonat: era mentida

Al Joan Francesc el van separar de la seva família biològica amb 6 anys i els seus pares adoptius li van estar mentint tota la vida

Toni Noguera Martínez

Quan la seva àvia va anar a visitar-lo a l'internat, com cada cap de setmana, el Joan Francesc no hi era. De fet, li negaven que hi hagués estat mai, allà. "Diuen que el nen no hi és" va explicar l'àvia, alarmada, a la resta de la família. Es va convertir en un nen robat.

En Joan Francesc havia estat donat, de manera totalment il·legal, a una altra família, a Banyoles. Els seus pares adoptius van dir al nen, amb sis anys, que la seva família no en volia saber res, d'ell.

"Em van dir que la meva família m'havia abandonat i que ells serien els meus pares", Joan Francesc

La situació de la família del Joan Francesc era complicada. Amb una mare absent i un pare greument malalt que requeria molta atenció, el metge que el tractava va suggerir que portessin el nen a un internat perquè pogués estar ben atès. Fins i tot els va aconseguir un descompte en el preu per facilitar-ho. La seva àvia paterna va seguir el consell del metge, i tant ella com la resta de la família –tietes i cosines– el van anar visitant a l'internat els caps de setmana.

Al cap d'uns mesos, algú va portar el Joan a un hospici i, de cop, la seva família biològica li va perdre la pista. El metge que havia recomanat i facilitat l'entrada del Joan a l'escola internat va dir-li a l'àvia que el seu net "havia estat enviat a una família de banquers a València i que estaria més bé sense ells". Ningú havia autoritzat cap acord d'adopció i l'àvia insistia que ella no havia signat cap paper. Com més preguntes feien, més portes es tancaven. Silencis, mentides i irregularitats que van separar definitivament el Joan de la seva família real. Abans de morir, l'àvia va demanar a la família que no deixessin de buscar-lo.

Jordi Basté i Mònica Terribas escolten al Joan Francesc, a 'Nexes'
Jordi Basté i Mònica Terribas escolten el Joan Francesc, a 'Nexes'

En el context del programa "Nexes", programa dirigit i presentat per Jordi Basté i Mònica Terribas, la història del Joan Francesc va convertir-se en un dels exemples més evidents del potencial dany de les mentides. En aquest cas, una mentida transcendental que va durar tota la seva vida: des dels sis anys fins que en va complir 43 i es va retrobar amb part de la seva família a través d'un anunci en un fòrum d'internet de contactes.

La del Joan Francesc és, tristament, una de les més de quatre-centes històries de criatures i famílies que s'han vist separades irregularment i que continuen sense trobar justícia. El cas del Joan Francesc, explicava ell mateix, "està molt ben documentat i provat" i, tot i això, encara és viu judicialment i costa tirar-lo endavant. "Imagineu-vos els qui només tenen sospites i a qui ni els hospitals ni l'Església els faciliten documents", apuntava el Joan que, d'altra banda, assegura que no podrà perdonar mai aquesta mentida.

Històries de mentides

El "Nexes: Mentir" va tenir moments per a tota mena d'històries estructurades al voltant d'aquest verb, algunes més amables que d'altres. Per exemple, vam tenir temps de descobrir un concert de "Technotronic" que es va celebrar sense cap dels seus artistes originals; una gorra robada a la mili que va causar un càstig per a més de 170 persones pel silenci del culpable o una persona amb Asperger, Carles Vallvé, que va reconèixer haver comès molts "sincericidis".

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut