"Natura sàvia", un programa sobre animals fet per animals

Diccionari de dites i refranys, per Quimi Portet i Albert Pla

El comitè de savis de "Natura sàvia", format per Albert Pla i Quimi Portet, obre la ment dels espectadors a nous horitzons i, de passada, enriqueix la llengua catalana

Des del cim de la cadena tròfica, En Peyu, en Jaume Sañé, l'Albert Pla i el Quimi Portet construeixen el programa d'animals més surrealista que s'hagi vist mai. Gràcies a ells hem conegut comportaments inversemblants, com el de les granotes que fan el mort perquè no se les mengin o les papallones que, literalment, mengen merda. I de les millors conductes n'han sortit les millors reflexions, a càrrec de Quimi Portet i Albert Pla, el nostre comitè de savis. Repassem-ne algunes.

"Arribar a orgies fetes"

Quimi Portet va enriquir la llengua catalana amb el refrany "Arribar a orgies fetes" després de descobrir un dels comportaments més surrealistes de la natura, el de les anguiles. Quan es volen reproduir tiren riu avall fins al mar i, un cop hi arriben, travessen l'Atlàntic en direcció al Carib fins al mar dels Sargassos, al costat de les illes Bermudes. En total fan entre sis mil i set mil quilòmetres per arribar al lloc on finalment es reproduiran i moriran. És el que Jaume Sañé, l'expert de "Natura sàvia", defineix com "una orgia de l'hòstia que s'acaba amb una mort de l'hòstia". D'aquest acte reproduciu n'ha nascut el refrany "Arribar a orgies fetes" que significa arribar molt tard, quan la gent ja ha follat i tothom és mort.

 

"L'amor no té edat, no té sexe, no té fronteres, no té mida, ni gluten"

De les truites hem après que l'amor no té edat ni mida. És sabut que una truita de 18 cm es pot aparellar amb un mascle quatre vegades més gran o el que seria el mateix, de 72 centímetres. Però en Quimi Portet ha anat més enllà i ha aportat el seu coneixement per completar l'aprenentatge: "L'amor no té edat, no té sexe, no té fronteres, no té mida, ni gluten". No ho acabeu d'entendre? Doncs mireu el següent clip i potser les sàvies paraules del Quimi us ajuden.

 

 

"Niu gaire treballat, problemes el dia de demà"

Jaume Sañé ha ensenyat a en Peyu com són els nius de flamencs i els ha comparat amb els d'altres ocells com els teixidors, que fan un niu espectacular o el xatrac blanc, que directament opta per no fer niu. Davant el comportament dels teixidors l'Albert Pla ha observat que un niu és un patrimoni i s'ha preguntat, "què passa amb el niu dels teixidors quan moren? Es barallen els germans per l'herència com fan els humans? I d'aquí en surt la frase feta: "Niu gaire treballat, problemes el dia de demà", dit de l'embolic, directament proporcional, produït entre la quantitat d'una herència i els familiars que la reben.

Les converses i reflexions del comitè de savis de "Natura sàvia" son un niu de saviesa. Programa a programa ens il·luminen amb les reflexions més enriquidores. Si no et vols perdre els coneixements que comparteixen amb el programa, mira els capítols a la carta i segueix "Natura sàvia" a Twitter i Instagram.

Anar al contingut