Biblioteca de Montserrat al documental "Montserrat. Retorn a l'essència"
Biblioteca de Montserrat al documental "Montserrat. Retorn a l'essència"
Diumenge, a les 23.35, a TV3

"Montserrat. Retorn a l'essència": un retrat íntim de la comunitat monàstica

Quan falten quatre anys perquè el monestir celebri el mil·lenari, TV3 estrenarà aquest documental que ofereix una visió íntima de la comunitat monàstica de Montserrat en un moment de profunda reflexió sobre el seu futur

L'any 1025 l'abat Oliba, bisbe de Vic i abat de Ripoll, va fundar el monestir de Santa Maria de Montserrat. L'any 2025, doncs, el monestir celebrarà els mil anys d'història. El documental "Montserrat. Retorn a l'essència" vol oferir una visió íntima de la comunitat i el seu funcionament, en un moment tan significatiu de la seva història. El monestir, a més a més, acaba de canviar d'abat i també s'enfronta a una significativa davallada de visites, arran de la Covid, que ha afectat la seva economia.

La vida dels monjo a 'Montserrat. Retorn a l'essència'
La vida dels monjo a 'Montserrat. Retorn a l'essència'

Per tal d'oferir aquesta profunda aproximació a la comunitat monàstica, s'emetrà aquest documental que es va començar a gestar la tardor del 2019, quan l'equip del documental va iniciar una laboriosa recerca sobre el seu funcionament i va realitzar un gran nombre de visites i gravacions dins el monestir, amb entrevistes a una part significativa dels monjos. Davant l'aparent uniformitat dels monjos que integren la comunitat, aquestes entrevistes descobreixen els contrastos que hi ha entre ells, les seves històries personals, les seves experiències vitals, la diversitat de la seva formació i procedència i, fins i tot, les tasques de la seva vida quotidiana.

Monjos al documental 'Montserrat. Retorn a l'essència'
Monjos al documental 'Montserrat. Retorn a l'essència'

La realització del documental va coincidir amb l'esclat de la pandèmia, el 2020. Aquesta va significar una caiguda sense precedents del ritme de turistes i peregrins. L'any va tancar amb 723.000 visitants, és a dir, un 74% menys respecte dels 2,7 milions de l'any anterior. La facturació prevista d'uns vint milions d'euros va caure un 80%, amb la qual cosa es van haver de prendre mesures excepcionals amb els 300 treballadors que ofereixen servei als visitants.

Aquesta situació, especialment greu des del punt de vista econòmic i de llocs de treball, va comportar que la comunitat tornés en molts aspectes als orígens de la vida monàstica, a la seva essència. En absència de turistes, fins i tot els animals salvatges van tornar a voltar pel recinte de l'abadia. Al mateix temps, però, els avanços tecnològics han fet possible que milions d'espectadors poguessin seguir els actes celebrats al santuari a través de retransmissions en streaming.

La vida al monestir a 'Montserrat. Retorn a l'essència'
La vida al monestir a 'Montserrat. Retorn a l'essència'

El documental es fa ressò d'aquestes transformacions forçades que la comunitat monàstica ha hagut d'assumir i integrar. Tot això, amb el rerefons d'un probable canvi d'abat. Mentre es gravava el documental se sabia que el pare Josep Maria Soler, molt probablement, es jubilaria a l'agost, als 75 anys. La comunitat, doncs, hauria d'escollir el seu substitut.

Aquest relleu es va fer efectiu ahir. La congregació va escollir el nou abat, Manel Gasch i Hurios, de 51 anys, llicenciat en Dret i Teologia, que fins ara era majordom administrador, càrrec clau en la governança de l'abadia benedictina. Gasch pren el relleu de Josep Maria Soler, que definitivament va presentar la renúncia a l'agost, després de vint-i-un anys en el càrrec.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut