Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Així va sorgir la idea de revisitar el reportatge del "30 minuts"

El retrobament dels protagonistes de "Refugiats RDA: la gran fugida"

El "Món" ha fet possible el retrobament entre dos ciutadans de l'Alemanya de l'Est que van fugir a l'Oest. Ho van fer acompanyats d'un equip del "30 minuts", que va deixar testimoni al reportatge "Refugiats RDA: la gran fugida". Tres dècades més tard, tots els protagonistes es retroben.

El mur de Berlín estava a punt de caure, el món canviava, i centenars de joves de l'altre costat del teló d'acer fugien cap a Occident. Un equip del "30 minuts" va seguir tres nois. Després, es van perdre la pista: entre el grup i els periodistes, i els nois... entre ells. Fins ara, quan tots s'han retrobat amb tots i Oriol Serra, el corresponsal de TV3 a Berlín, n'ha estat testimoni.

El programa "Món" ha fet possible el retrobament entre dos fugitius de l'Alemanya de l'Est que fa trenta anys van aconseguir passar clandestinament, a través del bosc, a la República Federal Alemanya. Ho van fer acompanyats d'un equip de TV3, del programa "30 minuts", que va recollir la seva arriscada aventura en el reportatge "Refugiats RDA: la gran fugida".

Aquell 1989, els símptomes de decadència i descomposició dels governs europeus de l'òrbita soviètica es multiplicaven. Entre ells, les dificultats per impedir el flux de ciutadans que intentaven passar clandestinament al bloc occidental.

Tres joves de l'Alemanya de l'Est que no es coneixien entre ells, Mario, Jens i Àlex, van decidir intentar-ho a través del bosc, travessant la frontera entre Hongria i Àustria. Un equip del "30 minuts" de TV3, format per Blanca de la Torre, Carles Guàrdia i Lluís Montserrat, que es trobava fent un reportatge sobre aquell èxode històric va decidir acompanyar-los en la seva arriscada aventura.

Els van portar fins a un punt proper a la línia fronterera i Carles Guàrdia els va seguir amb la càmera, enregistrant un trajecte silenciós, gairebé aguantant la respiració, per no alertar les patrulles hongareses.

Els tres fugitius aconseguirien el seu objectiu i, després de trepitjar territori austríac, es van separar. Pocs mesos més tard, el 9 de novembre de 1989, la caiguda del Mur de Berlín era un fet.  

Gràcies a un fet casual, la publicació d'una foto d'aquell episodi al diari Bild, Mario i Jens s'han retrobat. En aquella foto, el nostre corresponsal a Berlín, Oriol Serra, va identificar el primer logo de TV3 en la càmera i va començar una feina de localització dels participants en una aventura que el programa "Món" ha reconstruït, amb la participació de quatre dels sis protagonistes. En el retrobament també hi ha dos dels periodistes d'aquell equip, Blanca de la Torre i Carles Guàrdia.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut