Tots hem estat nens i hem anat a escola, o hi anem encara com a pares i mares dels nostres fills. L'escola forma part de la nostra vida. Per això l'educació és un tema que no deixa ningú indiferent. Tothom en té una opinió, però sovint desconeixem la dels que hi estan més directament implicats: els que viuen l'escola des de dins, dia a dia. Aquesta és una sèrie que aborda el món de l'educació i de l'ensenyament arran de terra, des de la perspectiva dels seus protagonistes: els mestres i els alumnes.

L'equip de "Mestres" ha visitat desenes d'escoles i instituts arreu de Catalunya; ha entrevistat mestres i professors de secundària, i també molts nens i nenes. Volíem saber què és el que fa única cada experiència educativa i veure de prop com es prepara a les aules el futur del país. Però sobretot volem ensenyar com és la feina quotidiana de mestres i professors de secundària, com treballen, què pensen de la seva feina... i quines solucions troben cada dia als reptes que planteja educar els nens i adolescents dels segle XXI. Té algun sentit, avui, parlar de "bons" mestres? Intentem descobrir com són i què fan els bons mestres d'avui, perquè en bona part marcaran les vides dels adults de demà.

Al llarg dels 10 capítols de la sèrie veurem molts mestres en acció, treballant amb els seus alumnes dins i fora de les escoles. Nens i nenes que aprenen a llegir, que descobreixen la ciència, que creixen en la convivència resolent conflictes i que es fan grans en un món cada cop més complicat. Cada episodi se centra en un tema d'actualitat en relació amb l'escola: l'èxit i el fracàs, la disciplina, l'atenció a la diferència i la diversitat, la relació amb la família i la societat, la irrupció de les noves tecnologies, els nous sistemes d'aprenentatge... L'objectiu final és saber què representa ser mestre avui i com se'n surten d'un encàrrec tan difícil.

En cada capítol de "Mestres" coneixerem el dia a dia d'un paisatge escolar concret: una classe de P4, un aula oberta, una escola rural, un institut urbà...També mostrarem algunes de les experiències més noves, interessants i enriquidores que s'estan fent als centres, allò que es coneix com a "bones pràctiques". I farem una mirada al passat: deu persones populars i destacades en diferents àmbits socials tornen al centre on van estudiar, ens presenten el mestre que els va "canviar" la vida i, durant una estona, es posen al seu lloc davant els alumnes d'ara. Empar Moliner, Jordi Évole, Ariadna Gil, Teresa Forcades o l'oncòleg Josep Baselga, entre d'altres, han acceptat entrar en aquest joc, un viatge emotiu que ens permet conèixer de prop 10 mestres "anònims" dels que deixen empremta.

Però, sobretot, a "Mestres" sentirem la veu de mestres i professors d'institut, i sabrem què en pensen de l'escola nens i nenes de tot Catalunya. Les seves paraules són el nucli del programa. Acompanyant-los, un bon grapat de "famosos" ¿el pallasso Tortell Poltrona, el físic i matemàtic Jorge Wagensberg, el pintor Perico Pastor, l'actor Roger Coma o la periodista Rosa Calaf, entre molts d'altres¿ expliquen els seus records de l'escola i ens parlen també com a pares d'alumnes.
Anar al contingut