Un peripatètic que toca moltes tecles

"Sapere aude": Atreveix-te a saber-ho tot sobre Carlos Cuevas

Carlos Cuevas torna a TV3 amb "Merlí, sapere aude", l'spin-off de "Merlí". Però, qui és Carlos Cuevas? Quan va començar l'aventura dels escenaris?

"MERLÍ, SAPERE AUDE", L'ESTRENA A TV3

 

Comença una nova etapa a la vida de Pol Rubio, el personatge més conegut dels que ha interpretat Carlos Cuevas Sisó, i protagonista indiscutible de "Merlí, sapere aude". L'spin-off de "Merlí", que s'emetrà aviat per TV3, ens descobreix el seu primer any de Filosofia a la universitat, on troba nous amics i nous amors. També continuarà interrogant-se sobre la sexualitat i la vida, sempre a través del prisma de la filosofia.

Deixem enrere, doncs, les tres temporades de "Merlí", amb la mort del seu referent, Merlí Bergeron (Francesc Orella), per trobar-nos amb un Pol Rubio que ha après a coneixe's millor i s'acceptar-se cada cop més, en un món en què els conflictes creixen. La nova sèrie de TV3, creada també per Héctor Lozano i produïda per VerandaTV, segueix l'univers de "Merlí" , ara, però, de forma més adulta i reflexiva.

 

ELS INICIS D'UNA JOVE PROMESA

Dues escenes de
Dues escenes de "Trilita" i un fragment de "La dona del gel", tres instantànies de l'actor

Carlos Cuevas Sisó va néixer a Montcada i Reixac, al Vallès Occidental, el 27 de desembre de 1995. Les primeres feines li van sortir a l'edat de 5 anys i estaven relacionades amb el món de la publicitat. El 2002 va debutar com a actor a la "La dona del gel", de Lydia Zimmermann, una pel·lícula produïda per TV3 que tenia com a protagonistes Marc Cartes i Natasha Yarovenko.

 

                         

                                                                   LA DONA DE GEL

Dos anys més tard es va passar al doblatge per fer campanyes de publicitat per a ràdio i televisió.

La seva primera incursió a la televisió catalana va ser a la sèrie de TV3 "Trilita", dirigida pel Tricicle. Però la gran oportunitat va arribar amb "Ventdelplà", el 2005, quan, amb només 9 anys, es va posar el públic a la butxaca en el paper de Biel Delmàs.

 

EL DEBUT DE CARLOS CUEVAS A "VENTDELPLÀ"

El debut de Carlos Cuevas a
Cuevas va començar amb 9 anys a fer de Biel Delmàs a "Ventdelplà". Quan va acabar, en tenia 15

El Biel era el fill petit de la Teresa Clarís (Emma Vilarasau), la metgessa i protagonista de la sèrie, i del Damià (Jordi Boixaderas), un advocat de prestigi de Barcelona i un dels malvats més recordats de la història de TV3. La parella també tenia una filla gran de 15 anys, la Isona (Georgina Latre), germana del Biel. La senyora Clarís i els seus fills marxen fugint del seu marit i es refugien a casa del Gustau (Joan Crosas), oncle de la Teresa, a Ventdelplà (Breda). En un inici l'estada és temporal i els Delmàs preveuen tornar a Barcelona aviat, però finalment la Teresa es converteix en la metgessa del poble i es queden a viure a Ventdelplà. La sèrie narra les vides de la gent del poble.

Van ser 365 capítols i set temporades, una feina que va durar fins al 2010. Quan es va acabar, Cuevas tenia 15 anys. La seva primera estrena la recorda així:

 

                           

         ESTRENA DE LA PRIMERA TEMPORADA DE "VENTDELPLÀ".  CARLOS CUEVAS, MÉS EMOCIONAT QUE BRAD PITT

 

Per Cuevas, la fama li venia força de nou. Li feia gràcia que el coneguessin pel carrer, tot i que mai hi va donar molta importància. Com explica sovint, forma part de la seva professió. Els seus pares li van ensenyar a ser respectuós amb els fans i a fer la vida d'un nen normal. Era membre del Club Super3 i amic dels seus amics de sempre. En aquest aspecte, perdre l'anonimat quan encara era un nen no el va canviar.

Carnet super de Marc Cuevas
Carnet super de Marc Cuevas

 

PUJANT ESGLAONS, AQUEST COP A LA GRAN PANTALLA

El 2009, va fer un pas endavant en el cinema i va interpretar Dani a "Cruzando el límite", òpera prima de Xavi Giménez, un paper secundari d'una pel·lícula dura sobre adolecents rebels que són reeducats en un correcional.

Carlos Cuevas a
Davant, a la dreta, Carlos Cuevas a "Cruzando el límite", de Xavi Giménez. Al centre, Fernando Guillén Cuervo fent d'Óscar, director del centre de reeducació

 

CONQUERINT NOUS FORMATS

No és fins al 2011 que Cuevas trepitja un escenari de teatre. Va ser al Borràs, per protagonitzar l'obra teatral de "Madame Melville", al costat de Clara Segura i Montse Vellvehí. Una obra de Richard Nelson dirigida per Àngel Llàcer que relata la història d'amor apassionat entre un alumne i una professora al París dels anys 60.

Primera incursió de Carlos Cuevas al teatre amb
Primera incursió de Carlos Cuevas al teatre amb "Madame Melville"

El 2012 va formar par de la primera temporada de la sèrie d'Antena 3 "Luna, el misterio de calenda", fent el paper de Tomás, una ficció de terror i misteri amb pinzellades fantàstiques. Però aviat tornaria al Teatre Nacional de Catalunya per interpretar "Els nostres tigres beuen llet", d'Albert Espinosa, en què l'autor crea una família que passa per situacions difícils i amaga uns quants secrets.

 

Interpretant  
Interpretant "Els nostres tigres beuen llet", d'Albert Espinosa

Poc més tard tornaria al teatre amb "Barcelona". La dramatúrgia d'aquesta obra parla sobre la Guerra Civil Espanyola, just en el dia que la ciutat va ser bombardejada per les tropes franquistes. L'atac va causar més de 2.500 víctimes. L'obra de Pere Riera comptava amb actors de pes com Emma Vilarasau, Míriam Iscla, Anna Moliner, Jordi Banacolocha, Pep Planas, Pepa López i Joan Carreras. Núria i Elena, dues amigues que fa temps que no es veuen per circumstàncies que anirem descobrint, hauran de posar en solfa les coses que les separen i les que les uneixen, enmig d'una guerra estúpida i sagnant com a teló de fons.

Més teatre, interpretant
Més teatre: aquest cop, "Barcelona", amb Emma Vilarasau i Míriam Iscla

 

SILENCI, ES RODA...

L'any  2015 torna al cinema amb "Ara o mai", de la mà de Maria Ripoll. Cuevas formarà part de la comitiva de convidats que viatgen amb el nuvi (Dani Rovira) cap a Anglaterra. El film és una divertida comèdia sobre una parella de nuvis i el periple que viu l'Àlex (el nuvi) per poder arribar fins al Regne Unit, on té lloc el casori i on l'espera la núvia (María Valverde).

Petit paper en la pel·lícula de Maria Ripoll
Carlos Cuevas darrere de Dani Rovira. A l'esquerra, Jordi Sánchez a "Ara o mai", de Maria Ripoll

 

"MERLÍ", LA SÈRIE QUE LI CANVIA LA VIDA

La gran oportunitat de Cuevas va arribar amb "Merlí", el 2015. El personatge de Pol Rubio va capgirar la seva vida professional i el va llançar a l'estrellat. La sèrie, que va durar tres temporades, va tenir unes audiències rècord a TV3, tant a televisió com a internet. "Merlí" va ser líder indiscutible de la seva franja i va traspassar fronteres. Es va poder veure a Alemanya, Mèxic, Itàlia, França, l'Amèrica Llatina i al mercat de parla hispana dels Estats Units a través de Netflix.

Merlí
Merlí amb els estudiants de la primera temporada

La trama tracta sobre un professor de filosofia (Merlí) que estimula els seus alumnes a pensar lliurement mitjançant uns mètodes poc ortodoxos. Això farà que tingui admiradors i detractors alhora. Entre els alumnes que el veuen com un ídol i referent hi ha el Pol. Un dels encerts de "Merlí" és que a cada episodi s'inclouen els plantejaments d'algun gran pensador o escola --com els peripatètics, Nietzsche o Schopenhauer-- que lliga amb els esdeveniments dels personatges.

Pol Rubio liderarà el grup d'estudiants i s'enfrontarà amb les pors i el desenvolupament, tant sexual com personal. David Solans, Elisabet Casanovas, Adrián Grösser, Júlia Creus, Albert Baró, Marcos Franz,Candela Antón, Iñaki Mur, Pau Poch i Laia Manzanares són el grup d'estudiants amb qui viurà les tres temporades més determinants de la seva carrera.

Dirigida per Eduard Cortés, la sèrie de TV3 "Merlí" és una creació d'Héctor Lozano produïda per VerandaTV.

 

CARLOS CUEVAS NO S'ATURA

Carlos Cuevas participant a
Carlos Cuevas participant a "Em dic Manel!"

 

La sèrie de televisió "El Ministerio del Tiempo" va arribar l'any 2016. Aquí fa una petita aparició interpretant el Javier (Nexus 6), un youtuber fictici d'èxit. També és l'any d'"Em dic Manel!", on fa una participació a l'episodi 11.

Entre gravació i gravació de "Merlí", va tenir temps de rodar la sèrie de televisió "Cuéntame cómo pasó", que va del 2017 al 2019, en què es posa a la pell del Marcos. "Cuéntame", com se la coneix popularment, narra les vivències de la família Alcántara, una família de clase mitjana, durant els últims anys del franquisme i els inicis de la Transició espanyola.

Va tornar a les bambomines el maig del 2016 per protagonitzar "Romeo i Julieta", el clàssic de Shakespeare, juntament amb Claudia Benito. Marc Chornet va dirigir la peça teatral fent-ne una versión més intimista i reduïda.

LES CAMPANADES 2016, SEGELL "MERLÍ"

Carlos Cuevas i Elisabet casanovas acomiaden l'any 2016 a TV3
Carlos Cuevas i Elisabet Casanovas acomiaden l'any 2016 a TV3

El 2016 és l'any de les campanades. Carlos Cuevas i la seva parella a "Merlí", Elisabet Casanovas, van presentar "Les campanades de TV3" a Montjuïc (Barcelona), que va transmetre la cadena i que van anar acompanyades del tradicional castell de focs. Però no era la primera vegada que el nostre protagonista acomiadava l'any. El 2005, juntament amb Fina Brunet i la seva germana a "Ventdelplà" Isona Delmàs (Georgina Latre), va donar la benvinguda al 2006 menjant-se el raïm en directe des de Breda, on es gravava la sèrie.

                         

                                   CAMPANADES 2005 DES DE BREDA, ESCENARI DE "VENTDELPLÀ"

 

TELÓ AMUNT

El jove actor torna al teatre amb una adaptació de l'obra original de "Galileu" de Bertolt Bercht l'any 2017, dirigida per Carme Portaceli al Club Capitol de Barcelona i l'any següent "Calígula", d'Albert Camus 2018 , amb direcció de Mario Gas.

Carlos Cuevas a l'obra de teatre
Carlos Cuevas a l'obra de teatre "Galileu"

LA MÀQUINA NO PARA

En ple 2019, Cuevas va tornar a posar-se davant de les càmeres per rodar "Gente que viene y bah" , una pel·lícula de Patrícia Font, que va sobre la Bea (Clara Lago), una jove i talentosa arquitecta que fa un gir quan descobreix que el seu promès, amb qui treballa, s'ha embolicat amb una famosa presentadora. Així és com perd la parella i la feina, tot en un mateix dia. Carlos Cuevas és el León, el germà petit de la protagonista.

Gente que viene y bah
"Gente que viene y bah", de Patrícia Font

Aquell mateix any també va protagonitzar la sèrie de televisió de 13 capítols "45 revoluciones", en el paper de Rober. L'argument gira al voltant de Futura, una discogràfica dels any 60 que decideix obrir una divisió dedicada al recent fenomen de la música pop-rock en plena Espanya franquista. Aquest nou gènere musical començava a revolucionar el món, i la discogràfica hi veu una oportunitat.

 

"MERLÍ, SAPERE AUDE" - L'ESPERIT DE "MERLÍ" CONTINUA

Merlí, Sapere Aude
"Merlí, sapere aude", amb el Bruno (David Solans) i el Pol (Carlos Cuevas)

Nous amics, nous professors i un nou espai formen el nou món de "Merlí, sapere aude".  Dels personatges que coneixíem de "Merlí", a la primera temporada només ens en queda el Bruno (David Solans), amb qui seguirà mantenint una forta amistat. I tot i que la nova entrega manté l'esperit del títol original, els creadors ens adverteixen que mostraran un Pol que hauria d'"aprendre a viure d'una manera diferent".

 

                   

                               CARLOS CUEVAS EXPLICA COM ÉS EL NOU POL RUBIO

 

El nou projecte, capitanejat per Héctor Lozano, ens introdueix la catedràtica d'Ètica María Bolaño, interpretada per María Pujalte, que substituirà, a la seva manera, Merlí, tot i que la relació entre ells dos serà ben diferent.

                 

             MARÍA PUJALTE I CARLOS CUEVAS, ELS NOUS PROTAGONISTES DE "MERLÍ, SAPERE AUDE"

 

El cercle d'amics del Pol creix al claustre de la Facultat de Filosofia de la UB. Coneixerem els nous amics del Pol: el Biel (Pere Vallribera), l'Oti (Claudia Vega), la Minerva (Azul Fernández) i el Rai (Pablo Capuz). Carlos Cuevas haurà de començar de nou i buscar el seu lideratge i la seva identitat, en un entorn més adult.

 

UN FUTUR PLE D'ÈXITS ESPERA AL CALAIX

El Carlos té benzina per llarg, i ja acumula uns quants projectes al calaix que esperen pacientment la seva estrena. El primer d'ells és "El verano que vivimos", una pel·lícula de Carlos Sedes interpretada per María Pedraza, Blanca Suárez i Javier Rey. És una historia d'amor, amistat i traición del 1958 sobre un obituari anònim dedicat a la Lucía, es podrà veure en el marc del festival de San Sebastián, fora de concurs, en gal·la benèfica. La segueixen les sèries "Memorias de Idhún", que estan en postproducció i a la tardor està prevista l'estrena d'"Alguien tiene que morir", el nou projecte de Manolo Caro ("La casa de las flores") per Netflix, amb Carmen Maura, Ernesto Alterio i la mexicana Cecilia Suárez.

"Leonardo, the series" és el seu primer rodatge en anglès. Cuevas interpreta "Salai", un dels deixebles de Leonardo da Vinci. El rodatge s'ha hagut de fer en dues fases per culpa del coronavirus, ja que entremig va haver-hi el confinament. En el repartiment d'aquesta producció, hi trobem actors com  Aidan Turner ("Poldark", "The Hobbit"), Freddie Highmore ("The good doctor"), Matilda de Angelis ("The Undoing"), entre d'altres, i amb col·laboracions de Giancarlo Giannini  i James D'Arcy. Dirigeix Daniel Percival ("The Man In the High Castle"), amb guionistes de "Sherlock".

 

TOTA UNA VIDA DALT DELS ESCENARIS

Els peripatètics i Merlí, al pati de l'institut
Els peripatètics i Merlí, al pati de l'institut

Cuevas ha estat un cul inquiet, que ja de ben petit recorria els sets i les sales de doblatge amb certa freqüència. Un somriure carismàtic i una mirada múrria, juntament amb una bona feina que sortida de forma espontània, el van dur a conquerir la televisió amb només 9 anys. A TV3 va aprendre l'ofici d'actor, i aquí va tenir l'oportunitat de representar els dos papers més importants, fins ara, de la seva vida: el Biel Delmàs, a "Ventdelplà", i el Pol Rubio, a "Merlí". Tant és així que ell és el líder indiscutible de l'spin-off a "Merlí, sapere aude".

L'empenta d'aquest gran actor l'ha dut a les pantalles de televisió de la resta d'Espanya i també fronteres enllà. Ara, amb "Merlí, sapere aude", ens trobem amb el primer actor de sèries de tot l'Estat que és obertament bisexual. A Cuevas no li fa por acceptar nous reptes. El resultat de la seva mestria, una segona temporada, està sobre la taula. Res no li podria anar millor, i ens en alegrem.

 

 

 

ARXIVAT A:
Carlos Cuevas
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut