Carlos Cuevas, Elisabet Casanovas, Vicent Sanchis, Francesc Orella i David Solans recollint el guardó
En la modalitat de televisió

"Merlí" recull el Premi Nacional de Comunicació

"Merlí", la sèrie original de Televisió de Catalunya produïda per Veranda TV, amb idea i guió d'Héctor Lozano i direcció d'Eduard Cortés, ha estat reconeguda amb el Premi Nacional de Comunicació en la modalitat de televisió, que atorga la Generalitat de Catalunya.

"Merlí" continua sumant premis i reconeixements, als quals s'afegeix ara el Premi Nacional de Comunicació, en la modalitat de televisió lliurat pel president de la Generalitat, Quim Torra.

El director de TV3, Vicent Sanchis; Oriol Sala-Patau, cap de Ficció i Cinema de TV3; i els actors de la sèrie Francesc Orella (Merlí), Carlos Cuevas (Pol), David Solans (Bruno) i Elisabet Casanovas (Tània) van recollir el guardó en un acte celebrat al Palau de la Generalitat.

"Aquest premi és col·lectiu. "Merlí" ha estat un regal per a tots aquells que l'hem fet, però també per als espectador que l'han vist. No ens pensàvem que arribaria on ho ha fet, com ha enganxat aquí i als de més enllà", deia Francesc Orella, que va voler anomenar els no presents en el moment del lliurament, com el creador de la sèrie, Héctor Lozano, o els directors Eduard Cortés i Menna Fité.

 

 

"La sèrie ha aconseguit un fet terapèutic. Ha arribat als sentiments de joves i adults, ha centrat el debat en l'escola i ha ajudat a la relació de pares i fills. Gràcies a una sèrie de la televisió pública catalana estan aprenent català a Llatinoamèrica i ha ajudat  pares a parlar de temes com no ho havien fet mai." Francesc Orella

 

"Una sèrie", segons el mateix actor, que, "a més, reivindica la filosofia, espero que no desaparegui mai dels plans d'estudis, és un regal que ha anat molt més enllà, que també ha fet partícips del premis els tres joves actors que eren a la sala: Carlos Cuevas, David Solans i Elisabet Casanovas, en representació d'una nova generació a qui els espera molt de futur".

 

Més ficció

Per al director de TV3, Vicent Sanchis, "produir sèries és molt important. Segurament heu sentit que tenim problemes, en realitat tenim molts problemes, i per tant és important reivindicar-nos amb 'Merlí', una sèrie de TV3 produïda per Veranda TV. Volem, a Catalunya i des de Catalunya, continuar fent produccions pròpies. Sèries tan magnífiques i fenòmens tan difícils d'explicar com "Merlí".

 

Vicent Sanchis parlant de la importància de fer ficció en català des de TV3

 

Durant la seva emissió regular, "Merlí" va liderar el rànquing dels programes més vistos a la xarxa. Del 18 de setembre del 2017 al 16 de gener del 2018, la tercera temporada de "Merlí " va liderar el rànquing de programes més vistos a la carta tots els mesos d'aquest període, excepte el mes d'octubre, que va quedar segona darrere de "Polònia".

Des de l'inici de l'emissió, "Merlí" ha acumulat més de 13 milions de reproduccions de vídeo a la carta. Aquest 2019, s'han fet 795.000 visualitzacions dels capítols de la sèrie. A les xarxes socials, la sèrie encara té molt de ressò. A Facebook, té més de 177.000 seguidors i a Twitter, més de 24.500.

 

 

Bogeria "Merlí" arreu del món

"Merlí" ha traspassat fronteres. A Alemanya, Mèxic, Itàlia i França hi ha acords per fer-ne l'adaptació, però encara no s'ha començat a produir. També s'ha pogut veure a l'Amèrica Llatina i al mercat de parla hispana dels Estats Units a través de Netflix, a més de la cadena Cinema+ Famille de Canal Plus França.

Des de finals de setembre d'enguany "Merlí" també és un dels plats forts de la nova graella de la temporada tardor-hivern d'À Punt.

A l'estat espanyol, "Merlí" es va poder veure a La Sexta i, després –conjuntament amb altres sèries de TV3 com "Cites", "Polseres vermelles" i "Nit i dia"– a través de la plataforma Movistar+, que en va adquirir els drets. "Merlí" també va ser adquirida per ETB del País Basc, que la doblarà a l'euskera. Actualment és Netflix la plataforma que té els drets per emetre la sèrie a Espanya, a més dels EUA i els països de l'Amèrica Llatina.

 

 

La bogeria per "Merlí" a l'Amèrica Llatina és digne d'estudi. Dir que s'ha convertit en tot un fenomen popular, principalment a l'Argentina, Xile i l'Uruguai, és poc. La ficció emesa a TV3 ha anat apareixent de manera bastant constant als mitjans de comunicació, que han aconseguit que els seus protagonistes s'impliquessin, en la distància, en força debats socials.

 

"Salvar" la filosofia

A Xile, per exemple, va saltar a la palestra quan es va intentar eliminar l'assignatura de filosofia dels plans d'estudi i la comunitat educativa va alçar la veu en contra. Es va demanar ajuda al professor de filosofia de la sèrie... i Francesc Orella va enviar un vídeo de suport.

A l'Argentina, en ple debat social de la llei per despenalitzar l'avortament, actors de "Merí" com Laia Manzanares, que interpreta l'Oksana, mare adolescent a la ficció, es van posicionar a favor de la llei, que finalment no va ser aprovada. Precisament en aquest país, la demanda de classes de català ha augmentat arran del seguiment de la sèrie en versió original amb subtítols.

Paral·lelament, el llibre "Cuando fuimos los peripatéticos" (2018), publicat per Planeta i escrit pel creador de la sèrie, Héctor Lozano, es va situar ràpidament entre els més venuts quan va sortir a la venda.

 

 

Sèrie multipremiada

L'any 2016, la sèrie "Merlí" va recollir ahir el Premi Iris del Jurat de l'Acadèmia de Televisió per "acostar la filosofia i el pensament a la societat des de la ficció i pel seu reconeixement internacional". Aquell mateix any va ser reconeguda com la millor sèrie espanyola en la catorzena edició del Festival Zoom, dedicat a la ficció televisiva.

L'octubre del 2018 va ser guardonada, durant la cerimònia dels XII Premis del Festival de la Publicitat Independent, amb el premi argentí Inodoro Pereyra de Plata en la categoria de Millor Producció Independent de Ficció, que es va atorgar a la ciutat de Rosario.

 

Membres de l'equip de Merlí, de Vernada i de la CCMA amb el preident de la Generalitat, Quim Torra, després de recollir el premi

 

"Merlí: sapere aude", l'esperit de "Merlí" continua viu

Un acord entre Movistar+ i TV3 permetrà la continuïtat de "Merlí", garantint així una vida nova per a la sèrie d'èxit, que es podrà seguir en exclusiva a Movistar+ a partir del 5 de desembre. TV3 l'oferirà un any després de l'estrena. Com totes les sèries de producció original, 

 

"Merlí: sapere aude" està creada pel mateix Héctor Lozano i produïda per Veranda TV amb el mateix equip creatiu i tècnic de les temporades anteriors, per garantir-ne el segell.

ARXIVAT A:
SèriesPremis Nacionals de Cultura
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut