Dilluns 15 de gener, últim capítol

"Merlí": 11 peripatètics i un adult en evolució

Els peripatètics s'acomiaden dilluns de l'Àngel Guimerà. Els hem acompanyat durant tres anys decisius en la seva formació cap a l'etapa adulta guiats pel Merlí. Revisem si ara, que estem gairebé a punt de dir-los adeu, ens semblen molt diferents de quan els vam conèixer.

Merlí, disfressat de Dalí a les colònies. (capítol 39)

EL MERLÍ

A la primera aparició ens va donar una imatge de perdedor mordaç i poca-solta. Estava a l'atur i l'acabaven de desnonar, just en el moment en què la seva exdona marxava i s'havia de fer càrrec del fill.  

Amb el temps ha perdut l'aparença d'home dur. Ha tingut cura dels peripatètics com un pare i aquesta temporada ha fet aliances al Guimerà fins i tot amb els seus enemics més irreconciliables, l'Eugeni i el Joan. Veurem dilluns si també ho aconsegueix amb la Gina.

 

ELS PERIPATÈTICS

EL BRUNO

És el primer peripatètic de qui vam saber coses intimes. Estava molt ratllat amb el seu pare, però tenia interessos propis: el ball i algú de qui estava enamorat. La seva confident, la Tània.

La convivència va fer que millorés la relació amb el Merlí; li va explicar que era homosexual. Va marxar a Itàlia per amor i ha tornat amb el cor trencat. Ara, els seus sentiments naveguen per aigües turbulentes: entre l'atracció pel Pol, amb qui s'ha embolicat algun cop, i l'amistat amb la Tània.  

 

EL POL

Des del primer minut ens va quedar clar que, si no era un estudiant de matrícula, el Pol era un líder nat a la classe. El dolentot del Guimerà va marcar el territori al nou mestre amb la primera intervenció a classe.

Tot i la xuleria manifesta, ha estat l'alumne preferit del Merlí. Està enamorat de la Tània, però l'atracció que sent pel Bruno és evident, fins i tot per a la seva nòvia.  

 

LA TÀNIA

Extravertida, feliç i molt innocent. La primera impressió que ens va fer la Tània és que era una adolescent que deia les coses amb un somriure i tal com raja.

L'hem vist passar per diversos enamoraments, però està segura que el que ara sent pel Pol va més enllà. També entén els sentiments d'ell. No sabem si el triangle del penúltim capítol tindrà conseqüències per a la parella.

 

EL MARC

Actor, poeta, bromista oficial de l'aula. Es va presentar recitant, però al llarg dels capítols hem descobert que té molts recursos per aconseguir ser el centre d'atenció.

Sorpresa! A l'últim capítol hem vist el Marc més tendre de la sèrie: molt afectat per perdre els companys de classe... i per arribar massa tard amb la Tània.

 

EL GERARD

Insegur, enamoradís i romàntic fins a la cursileria, el Gerard va convertir el Merlí en el pare que no tenia a casa. A la seva mare, la Gina, la idea no li va semblar malament.

LA MÒNICA

Guapa, de família benestant i molt educada. Va arribar a mig curs i els seus atributs no van passar inadvertits als nois del Guimerà, sobretot al Gerard.  

I per fi, la parella impossible és possible. Petó del Gerard amb la dona dels seus somnis.

 

L'IVAN

Mirada amagada sota el serrell, capcot i sense obrir la boca. L'Ivan no estava bé. El primer que vam saber és que necessitava seguir el curs des de casa i que el Merlí se'n volia fer càrrec personalment.  

Amb el temps ha superat l'agorafòbia i ha aconseguit relacionar-se amb tots els seus companys, sense més problemes que els d'un adolescent comú. Amb tots menys amb un: conversa inèdita entre l'Ivan i el Gerard abans d'acomiadar-se de l'insti.

 

EL JOAN

El llapis sempre a punt per no perdre detall de la classe, atent i un pèl introvertit. La primera vegada que el Merlí li va preguntar coses seves, el Joan es va definir amb poc més de tres paraules.

Hem compartit amb ell molts enfrontaments a casa, fins que va arribar la malaltia i la mort del seu pare. Ha explicat a l'Oksana com se sent. Sembla que al final s'ha reconciliat amb ell mateix.

 

L'OKSANA

Va ser l'última a arribar al Guimerà. L'Oksana no tenia cap intenció de passar desapercebuda i ho va deixar clar a les noies a la primera trobada fora de l'aula.  

Mare precoç i adolescent, sempre fent equilibris entre els dos estats. S'acomiada de nosaltres amb la il·lusió d'una nova relació, amb l'Òscar, que pot funcionar per a ella i per al seu fill.

 

LA BERTA

La vam conèixer com a nòvia del Pol. No passaven un bon moment, ell volia distanciar-se, però ella anunciava un possible embaràs...

Actualment, el seu futur sembla més prometedor. Té talent per al dibuix i té clar a què es vol dedicar. L'Oliver l'ha animat a defensar els seus somnis.

 

L'OLIVER

També es va incorporar més tard que la resta al Guimerà, però no li va ser gens complicat integrar-se. L'Oliver no té pèls a la llengua, es va presentar als nous companys amb molta desimboltura.  

Final de curs, hora de triar itinerari i l'Oliver no té ni idea del que vol; potser veure món. Nosaltres no tenim cap dubte que sabrà sobreviure.  

 

I, dilluns vinent, l'últim capítol de la sèrie i els exàmens finals.