"Merlí", Premi Nacional de Comunicació
"Merlí", la sèrie original de Televisió de Catalunya amb idea i guió d'Héctor Lozano, ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Comunicació en la categoria de televisió. Les peripècies d'aquest poc ortodox professor de Filosofia i els seus alumnes de batxillerat han connectat especialment amb el públic jove. De fet, "Merlí" ja té un spin-off amb el títol "Merlí: sapere aude".
"Merlí" continua sumant premis i reconeixements, als quals s'afegeix ara el Premi Nacional de Comunicació en la categoria de televisió. L'objectiu d'aquests premis és atorgar un reconeixement a les aportacions més rellevants en el camp de la comunicació i les telecomunicacions a Catalunya.
"Merlí" es va estrenar el 14 de setembre del 2015 i les seves tres temporades es van emetre amb gran èxit "en prime time" per TV3, amb quotes de pantalla de més del 22%. Durant la seva emissió, "Merlí" va liderar també el rànquing dels programes més vistos a la carta. De fet, la tercera temporada de "Merlí" va ser el programa més vist a la carta del setembre del 2017 al gener del 2018, excepte el mes d'octubre, que va quedar en segon lloc darrere de "Polònia".
Des de l'inici de les seves emissions, "Merlí" ha acumulat més de 13 milions de reproduccions de vídeo a la carta. I l'interés no decau: aquest 2019 s'han fet 795.000 reproduccions dels capítols de la sèrie. A les xarxes, la sèrie té milers d'adeptes peripatètics: a Facebook són més de 177.000 seguidors, a Instagram 55.000 i a Twitter 24.500.
La sèrie
El professor de filosofia Merlí Bergeron, interpretat per Francesc Orella, tria un grup d'alumnes de batxillerat per ser els peripatètics del segle XXI. Com si es tractés d'un nou Aristòtil, Merlí els ensenya a qüestionar les coses, a reflexionar Però el seu caràcter irònic i irritant és polèmic dins de l'institut, perquè no tots els professors estan disposats a aguantar les seves manies Ni tampoc el seu fill, l'alumne més difícil que ha tingut mai, i amb qui intentarà recuperar la relació.
Merlí ressuscitarà per als alumnes Sòcrates, Hume, Nietzsche i altres figures de la història del pensament I els ajudarà, no sense conflictes, a resoldre els seus problemes quotidians.
"Merlí: sapere aude", l'esperit de "Merlí" continua viu
Un acord entre Movistar+ i TV3 permetrà la continuïtat de "Merlí", garantint així una vida nova per a la sèrie d'èxit, que es podrà seguir en exclusiva a Movistar+ a partir del 5 de desembre. TV3 l'oferirà un any després de l'estrena. En aquest spin-off, el Pol, un dels alumnes més destacats de "Merlí" interpretat per Carlos Cuevas, seguirà el llegat del carismàtic professor de filosofia. Com totes les sèries de producció original, "Merlí: sapere aude" estarà disponible sencera sota demanda en exclusiva a Movistar+.
"Merlí: sapere aude" està creada pel mateix Héctor Lozano i produïda per Veranda TV amb el mateix equip creatiu i tècnic de les temporades anteriors, per garantir-ne el segell "Merlí", que va agradar tant als seguidors de la sèrie original.
Bogeria "Merlí" arreu del món
"Merlí" ha traspassat fronteres. A Alemanya, Mèxic, Itàlia i França hi ha acords per fer-ne l'adaptació, però encara no s'ha començat a produir. També s'ha pogut veure a l'Amèrica Llatina i al mercat de parla hispana dels Estats Units a través de Netflix, a més de la cadena Cinema+ Famille de Canal Plus França.
A l'estat espanyol, "Merlí" es va poder veure a La Sexta i, després conjuntament amb altres sèries de TV3 com "Cites", "Polseres vermelles" i "Nit i dia" a través de la plataforma Movistar+, que en va adquirir els drets. "Merlí" també va ser adquirida per ETB del País Basc, que la doblarà a l'euskera.
Actualment és Netflix la plataforma que té els drets per emetre la sèrie a Espanya, a més els EUA i els països de l'Amèrica Llatina.
La bogeria per "Merlí" a l'Amèrica Llatina és digne d'estudi. Dir que s'ha convertit en tot un fenomen popular, principalment a l'Argentina, Xile i l'Uruguai, és poc. "Merlí" ha anat apareixent de manera constant als mitjans de comunicació, que han aconseguit que els seus protagonistes s'impliquessin, en la distància, en força debats socials. Aquest va ser el cas de Xile quan es va intentar eliminar l'assignatura de filosofia dels plans d'estudi i la comunitat educativa va alçar la veu en contra. Llavors es va demanar ajuda a aquest professor de filosofia de ficció i es va aconseguir que Francesc Orella enviés un vídeo de suport.
També a l'Argentina va passar una cosa semblant durant el debat social de la llei per despenalitzar l'avortament. Actors de la sèrie com Laia Manzanares, que interpreta l'Oksana, mare adolescent a la ficció, es van posicionar a favor de la llei, que finalment no va ser aprovada. Precisament en aquest país la demanda de classes de català ha augmentat arran del seguiment de la sèrie en versió original amb subtítols.
El llibre "Cuando fuimos los peripatéticos", publicat per Planeta i escrit pel creador de la sèrie, Héctor Lozano, es va situar ràpidament entre els més venuts quan va sortir a la venda.
L'any 2016 la sèrie "Merlí" va recollir ahir el Premi Iris del Jurat de l'Acadèmia de Televisió per "apropar la filosofia i el pensament a la societat des de la ficció i pel seu reconeixement internacional". Aquell mateix any va ser reconeguda com a millor sèrie espanyola en la catorzena edició del Festival Zoom, dedicat a la ficció televisiva.