Et proposem un recorregut pels decorats de "Merlí" i "Merlí. Sapere aude"

La ruta de Merlí pels escenaris de Barcelona

Mapa en mà, et proposem la ruta més peripatètica que t'hagis pogut imaginar mai. 24 escenaris de "Merli" i "Merlí. Sapere aude", on els personatges de la sèrie han protagonitzat seqüències que encara tens clavades a la retina, filosòficament parlant. Atreveix-te a descobrir-la ja!

Deixa't portar per la ruta d'una de les sèries més estimades de TV3. Seguim l'empremta merliniana dels locals on s'ha gravat la trama perquè, com un personatge més, puguis dir: "jo també he estat aquí". I com que l'aventura no té espera, la localització que té l'honor d'obrir la caminada per Barcelona és el primer set de la primera seqüència de "Merlí". Allà vam conèixer el seu protagonista, assegut a la barra, bevent una cervesa. Repic de tambors que comença el tour. Parlem del bar Jockey, punt de trobada d'aquest recorregut. Disfruta d'un itinerari que, com deia Merlí, t'endinsarà a una Barcelona que "et farà trempar".  

Mapa de la ruta de Merli, un viatge al món dels peripatètics
Mapa de la ruta de Merli, un viatge al món dels peripatètics

1.-  Bar Jockey / "Merlí"- cap. 1
El bar Jockey té l'honor de ser la primera localització de la sèrie. L'escena comença amb un gos que llepa les botes d'en Merlí. Aquest aguanta estoicament, tot i que se n'està començant a fartar. L'espurna salta quan el gos es posa a bordar. Merlí i l'amo de la bestiola no arriben a les mans pels pèls. L'exdona del millor professor de Filosofia del món, que marxa a Roma perquè té nova feina i nova parella, "es diu Salvador", diu ella, el frena. Però l'escena porta un regal afegit. De cua d'ull, Merlí observa el que passa a l'altra banda del carrer. Uns quants agents de la Guàrdia Urbana han vingut a desnonar-lo. La seva llar penja d'un fil i no trigarà gaire a fer les maletes i buscar-se la vida a "ca la mama". El bar es troba al carrer París, 205. El pis desnonat, ben bé al davant. D'allà baixarem per l'Eixample fins al carrer Mallorca, 204

Jocker bar
Jocker bar", primera localització de "Merlí" i presentació del protagonista principal

2.-  The Philarmonic bar / "Merlí" - cap. 25 i 34
L'Eugeni Bosch (Pere Ponce), professor de Català i cap d'estudis, i la Mireia Belmonte (Patrícia Bargalló), professora de Llatí tenen un petit romanç. Ell és un fanàtic de la música country i la convida al The Philarmonic per ballar, i, de passada, com qui no vol la cosa, seduir-la. Després de molt esperar-la, un dia apareix al bar per sorpresa. La Mireia ha decidit cuidar-se i es fondran en un petó. Per als amants de les botes de cowboy i els passos de ball més texans de la història, una visita a aquest bar és un "must". El trobareu al carrer Mallorca, 204.

Una nit de cowboy intensa al
Una nit de cowboy intensa al "The Philarmonic"

3.- Mercat de la Concepció i restaurant "Sopa de pedres"  / "Merlí. Sapere aude" - cap. 1
Molt a prop de The Philarmonic, hi trobem el Mercat de la Concepció, al carrer Aragó, 313, que tot i que la seqüència no té diàlegs i és una localització més de les que recorre el Pol Rubio deixant currículums per buscar feina, s'ha de destacar perquè just davant, en un carrer de vianants, hi ha el restaurant "Sopa de pedres", al passeig del Mercat 12, on l'Alfonso Rubio (Boris Ruiz), el seu pare, seu amb la Glòria (Assun Planas), professora de Dibuix Tècnic de l'institut i nova parella de l'Alfonso.

La part important de la seqüència passa allà. El pare del Pol li llegeix una redacció que havia escrit el seu fill quan tenia nou anys sobre què havia fet el cap de setmana que diu: "El viernes yo salí del cole y una ráfaga de viento me trasladó al lunes". Aquesta divertida explicació agafa tota la seva força més endavant, en la trobada entre els dos mons del Pol i Merlí a l'estació de Sarrià dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Del restaurant enfilarem cap al cor de la ciutat.

Mercat de la Concepció i restaurant
Mercat de la Concepció i restaurant "Sopa de pedres", que es troba just davant

4.- Teatre Tívoli / "Merlí" - cap. 4
La Calduch estrena. L'actriu més important del teatre català, i l'única, segons ella, està a punt de fer la "première" de l'obra que ha estat assajant durant quatre capítols. La dona que escup frases de Hamlet cada cop que respira, apareix estoica al centre de l'escenari vestida de militar. En veure'l, rep amb els braços oberts el seu fill, tot clavant un moc a l'ajudant de vestuari, que cinc minuts abans havia afalagat d'allò més. L'entrada del teatre està decorada amb les bombetes que contornen el rètol de la marquesina, on s'hi pot llegir Tívoli.
Som al carrer Casp, número 8 de Barcelona, a tocar del passeig de Gràcia i la plaça Catalunya. Foto de rigor i la ruta continua.

La Calduch estrena al Teatre Tívoli de Barcelona. Merlí la va a trobar
La Calduch estrena al Teatre Tívoli de Barcelona. Merlí la va a trobar

5.-  Universitat Barcelona / "Merlí. Sapere aude" - cap. 1
A pocs passos del Tívoli, i a l'altre costat del passeig de Gràcia, topem amb l'imponent edifici de la Universitat de Barcelona, a la Gran Via de les Corts Catalanes, 585. Aquest escenari agafarà el relleu de l'Institut Àngel Guimerà de la sèrie "Merlí" i passarà a ser el nou centre d'estudis de Pol Rubio (Carlos Cuevas). Allà coneixerà els seus nous amics i la nova tropa de professors, entre els quals, María Bolaño, la professora més carismàtica que tindrà Pol en aquesta etapa que acaba de començar. Entre els dos es crearà un vincle molt ferm, i, tot i que serà força diferent del que hi havia entre el Pol i el Merlí, la Bolaño també serà un referent en el creixement del Pol, un alumne que, segons diu ella, ha llegit tants llibres com dits té en una mà: 5.  

Universitat  de Barcelona, nou centre d'estudis de Pol Rubio
Universitat de Barcelona, nou centre d'estudis de Pol Rubio

6.- Temple d'August / "Sapere aude" - cap. 1 i cap. 2
Baixem per la Rambla i ens dirigim cap el tempre romà d'August, dedicat al culte imperial del cèsar August, gairebé fent cantonada amb la plaça Sant Jaume. Del temple en queden part d'un fris i unes quantes columnes, amagades dins del número 14 del carrer Paradís, un secret ocult per als vianants que transiten pels carrers del barri Gòtic, dins d'un petit pati medieval. La Minerva (Azul Fernández) hi té un pis paret per paret amb el temple. El primer d'anar-la a veure és en Rai (Pablo Capuz), que des de dins del pati i davant les imponents columnes d'ornament corinti crida el seu nom. Minerva obre una finestra que dona al pati interior on és el temple i li llança les claus enmig de turistes embadalits per l'espectacle. Després serà en Biel (Pere Vallribera) qui trepitjarà l'històric recinte, però en aquest cas la Minerva no hi serà. Fotos a gogo d'aquest prodigi recòndit i s'en tornem-hi!.

Rai va a veure Minerva al seu pis que dona paret per paret amb el Temple d'August

7 .- Casa de la Carmina Calduch / "Merlí" i "Sapere aude"
Fem camí per Via Laietana en direcció al port. Al voltant del mercat del Born es troben el Pol i el Bruno al primer capítol de "Sapere aude." El Bruno recrimina al Pol no contestar-li les trucades. Passen a tocar del mercat del Born i fan via cap al carrer del Marquès de l'Argentera, davant mateix de l'estació de França. Per aquest passeig també veiem arribar Merlí, amb un parell de bosses, després de ser desnonat a l'inici de la sèrie "Merlí", camí de casa de la seva mare, la Carmina Calduch (Anna Maria Barbany). La Calduch, com vol que l'anomenin, viu en aquest carrer, al número 23, davant de l'estació de França. Alguns dels carrers i porxades del Born, com les que donen als parc de la Ciutadella, surten en alguns moments de la sèrie.

Casa Calduch i voltants del mercat del Born
Casa Calduch i voltants del mercat del Born

8.-  Platja de Barceloneta / "Sapere aude" - cap. 1
La platja de la Barceloneta frontereja la ciutat de Barcelona al llarg del mar. Neix a la platja de Sant Sebastià i s'estén fins al Port Fòrum. De nit, els edificis il·luminats de la ciutat s'emmirallen sobre el mar formant un "skyline" impressionista de llums i colors. El Pol i el Bruno (David Solans) es troben a la platja. El Bruno vol tornar amb el Pol, però aquest no vol ser la seva parella. El Bruno li dona a entendre que pot esperar, perquè tots els camins a la llarga porten a Bergero".

Escena de Bruno i Pol, a la platja de la Barceloneta
Escena de Bruno i Pol, a la platja de la Barceloneta

9.- El sortidor de la Filomena Pagès / "Sapere aude" - cap. 2
A la dreta del port, i ja dins el barri del Pobl-sec, ens trobem amb el bar restaurant El sortidor de la Filomena Pagès, a la plaça del Sortidor número 5. És un bar de caràcter tradicional que té unes finestres grosses en forma de mitja circumferència, amb vidres de colors. Allà hi treballa la Minerva. El bar és una mica fora de la ruta, però val la pena no deixar-lo escapar i incloure'l en la visita. Surt al capítol segon de "Sapere aude". En Rai va a veure la Minerva al bar. Ella està enfadada perquè el propietari del bar li deu un parell de pagues i treballa a totes hores. En Rai li proposa que es reveli i que plegui. "Ara?", pregunta ella. "Ara!", contesta ell. I sense pensar-s'ho, la Minerva s'enfila d'alt d'una cadira i s'acomiada de la seva clientela. Els dos marxen davant l'estupefacció del propietari del bar. Cerveseta i ruta.

Minerva al
Minerva al "Sortidor de la Filomena Pagès", al Poble-sec

10.- Parròquia Sant Pere de les Puel·les / "Merlí" - cap. 24 i cap 29
Del Poble-sec agafem el metro fins a Urquinaona per dirigir-nos a la parròquia Sant Pere de les Puel·les, que es troba a la plaça Sant Pere. En aquesta parròquia trobem l'Ivan (Pau Poch) i l'Oliver (IñakiMur), davant d'un Sant Crist. A l'Ivan li estranya que l'Oliver cregui en Déu i vagi a l'església per la poca estima que creu que l'església té cap al col·lectiu LGBT. Per a l'Oliver, en canvi, fer la diferència entre l'església i el Vaticà és important, i per a ell, venir aquí és una cosa íntima. Comenta que anava sempre a missa els dissabtes o els diumenges amb tota la família quan era petit. Ara ja no hi va mai. No ho necessita tant. L'Ivan aprofita per obrir-se una mica i comenta a l'Oliver que té por del dia que torni a l'institut perquè no suportarà veure el Pol pel mal que li ha fet, referint-se a haver-se embolicat amb la seva mare. Més endavant, l'Oliver tornarà a venir i s'hi trobarà un capellà que el convida a ajuntar-se amb un grup de joves cristians.

Esglesia Sant Pere de Puel·les, amb l'Ivan i l'Oliver
Església de Sant Pere de les Puel·les, amb l'Ivan i l'Oliver

11.-L'Snooker Còctels i Billars / "Merlí" - cap 27,28, 33 i 36
A poques travessies, trobem l'Snooker Còctels i Billar. La Mònica (Júlia Creus) i la Tània (Elisabeth Casanovas) es troben en aquest bar de copes per parlar sobre les seves relacions. És un local a l'estil anglès on serveixen copes, amb taules de billar i una pantalla gran per veure esports. És al carrer de Roger de Llúria, 42, de Barcelona. La Mònica no sap què li passa al Joan. No és com sempre. Ha canviat. S'ha tornat més descarat i no li acaba d'agradar... tot i que sap que és bona persona. La Tània confessa que està confosa amb el Pol. No sap què són, si amics o alguna cosa més.
La Tània també queda al bar amb en Marc Vilaseca (Adrian Grösser), amb qui ha tingut un "rotllet", i amb en Pol. Amb en Pol es troben allà en tres ocasions, per resoldre aquesta qüestió, que tant amoïna la Tània. Però el Pol l'hi aclareix ràpidament. S'ho han passat bé i ja està. "No deus pas voler que siguem nòvios o ens busquem un pis?", diu ell. "No", fa ella. Finalment, la trama es conclou al capítol 38, quan el Pol obre el seu cor a la Tània i reconeix que n'està enamorat. Vol una relació formal amb ella. Els dos es fan un petó ple de tendresa als llavis, una de les escenes més esperades pels fans de la sèrie.

Tardes de confidències a l'
Tardes de confidències a l'"Snooker Còctels i Billar"

12.- Botiga Gold Street Tattoo / "Merlí"- cap. 7
Per sobre de la Diagonal i trepitjant ja els carrers estrets del barri de Gràcia, a prop de la plaça del Diamant, hi ha un petit negoci dedicat al món del tatuatge. És el Gold Street Tattoo, una botiga del número 36 del carrer de l'Or que no passa desapercebuda pel seu llampant rètol groc que corona la porta d'entrada. El Joan (Albet Baró), fart que els seus pares el lliguin massa curt, en un estirabot de rebel·lia, es fa un piercing a l'orella esquerra en aquest local. En veure'l, els seus pares el renyen encara més i li recriminen que tingui males influències. La decisió està presa, el canviaran d'institut.

Joan, entrant al
Joan, entrant al "Gold Street Tattoo" per fer-se un piercing

13.- Area - Espai de Dansa i Creació– escola de dansa del Bruno/  "Merlí" - cap. 1, 2,5,7,12,22 i 23
Seguim pujant per Gràcia fins arribar al carrer Ca l'Alegre de dalt. El Bruno estudia ballet però no vol que ningú ho sàpiga. Ho porta molt d'amagat perquè té por que el critiquin i el titllin de femení. L'escenari on tenen lloc les classes és a l'Àrea, espai de dansa i creació, una de les escoles de ball més conegudes de Barcelona, que es troba en aquest carrer, al número 55, gairebé a la perifèria del barri de Gràcia. Després d'una esbroncada de la Calduch, Merlí anirà a veure el seu fill ballar per primera vegada allà. També s'hi trobarà l'Oliver, que hi està fent classes de claqué. A més, la Tània descobrirà allà, amb gran sorpresa, que el Bruno marxa a Roma a acabar el curs.
D'aquí haurem d'agafar el bus D40, que ens portarà fins al Turó Park, a la plaça Francesc Macià. L'altra opció és travessar tot el barri de Gràcia a peu, tot fent una parada per dinar en un dels molts bars i restaurants que ofereix un dels barris més carismàtics de Barcelona.

Bruno ballant a l'
Bruno ballant a l'"Àrea, Espai de Dansa i Creació"

14.- Turó Park / "Merlí" - cap. 21
El Gerard (Marcos Franz) i la Gina (Marta Marco), la seva mare, passegen pel Turó Park. El Gerard comenta que l'Oksana (Laia Manzanares) viu a prop i la mare proposa anar-la a veure. El seu fill s'hi nega en rodó. Però, casualitats de la vida, l'Oksana és al parc jugant amb un nen. El Gerard i la Gina s'hi acosten. Cap dels dos sabien que tenia un germà petit. L'Oksana rectifica el Gerard i li diu que és el seu fill. El Gerard es queda bocabadat. El parc està situat al districte de Sarrià-St. Gevasi. L'origen d'aquests jardins dedicats al poeta Eduard Marquina és un antic parc d'atraccions que hi havia en aquest indret, que es deia Atraccions Turó Park. La finca era propietat de la família Bertrand-Girona fins que va passar a mans de l'Ajuntament de Barcelona. Des d'allà, el bus V9 et portarà fins a Sarrià, a l'entrada dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

Gerard i Gina es troben l'Osaka, amb el seu fill a coll, al Turó Park
El Gerard i la Gina es troben l'Osaka, amb el seu fill a coll, al Turó Park

15.- Parada Sarrià de Ferrocarils de la Generalitat de Catalunya / "Sapere aude" - cap. 1
Som a Sarrià - Sant Gervasi, un dels districtes més verds de Barcelona, amb nombrosos parcs i una gran zona residencial benestant. El districte és la suma d'antics petits municipis agregats a Barcelona. La parada de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya que porta el nom del districte és també la més important de la zona. La línia connecta els trens que surten de Barcelona i van cap a Sant Cugat, Sabadell i Terrassa. En aquesta estació hi ha la trobada de Pol Rubio i Merlí, ja com a esperit. Discuteixen sobre el futur del Pol i com Pol el troba a faltar. En un moment de la conversa Pol, intrigat, li pregunta si hi ha sexe després de la mort. Merlí li contesta que si li respon a aquesta pregunta la vida ja no té gràcia. Arriba el tren i Merlí desapareix, sobtadament, endut per una ràfega d'aire que provoca el comboi, quan passa a tota velocitat. La ràfega és la metàfora poètica de Merlí, que ha dut el Pol de l'institut a la Universitat. Més tard, el Pol escriurà aquesta mateixa idea en un full de paper: "Una tarde yo salí del instituto y una ráfaga de viento me trasladó a la universidad". I d'aquesta manera tan entranyable, es conclou la trama de la redacció del Pol, que s'havia iniciat al restaurant "Sopa de perdres", davant del mercat de la Concepció.

Merlí va a trobar en Pol a la parada de sarrià del FFGGCC
Merlí va a trobar en Pol a la parada de Sarrià dels FGC

16.- Bar Míriam, El Pau de Sarrià / "Merlí" - cap. 5
Entrem a peu cap el centre de Sarrià, deambulant pels carrers de vianants envoltats d'edificis antics color crema de tres plantes, típics d'aquesta vila, i ens dirigim al bar El Pau de Sarrià. La mare de l'Ivan Blasco, la Míriam (Anna Ycobalzeta), treballa en aquest bar que fa cantonada a la plaça Sant Vicenç. El bar, que en la ficció es diu "Trèvol", és un lloc de menjars casolans i tapes. Aquest bar discret, petitó i que col·loca unes poques taules sobre l'empedrat de la plaça, és un dels escenaris més calents de la sèrie i on es desenvolupa molta de la trama de l'Ivan, que té agorafòbia. El primer a fixar-se amb la Míriam és Merlí, que de mica en mica la sedueix fins a aconseguir que caigui als seus braços. El segon, el Pol Rubio, que, sense feina, es posa a treballar al bar. La Míriam i el Pol s'atrauen en silenci i la flama del desig neix entre ells dos. El lligam dels amants destrossarà la relació que l'Ivan té amb la seva mare i amb el Pol, que el considerarà ara un traïdor i una mala persona.

En aquell mateix lloc, per cert, es va gravar el 2016 un "mannequin challenge" amb actors i fans de la sèrie. El vídeo acumula més de 435.000 reproduccions a YouTube.

La Míriam, en Merlí i en Pol al bar
La Míriam, en Merlí i en Pol al bar "Can Pau" de la plaça Sant Vicenç de Sarrià

A partir del 6è capítol coneixerem els entorns del bar Trèvol, que s'obriran a dreta i esquerra pels carrers de vianant. Transitarem pel carrer Major, la plaça de Sarrià, la casa Orlandai i la plaça Sant Vicenç, per anomenar-ne alguns, i copsarem com de diferent és aquest barri amb identitat pròpia de la metròpoli que el va engolir.

Carrer Major,  plaça Major i l'escola Orlandai de Sarrià, un barri amb personalitat pròpia
Carrer Major, plaça Major i l'escola Orlandai de Sarrià, un barri amb personalitat pròpia

17.- Xurreria Àngels de Sarrià – "Merlí" / cap. 3, 9 i 14
Caminant fins al passeig de la Bonanova, cantonada amb Via Augusta, aquest emblemàtic racó de Sarrià ha estat l'emplaçament d'un reputat establiment de xurros i bunyols des de fa molt de temps. Ubicada al 339 de la via Augusta, l'autocaravana Xurreria Ángeles fa, segons diuen, un dels xurros més bons de la ciutat. El cèlebre comerç serà lloc de trobada entre Merlí i l'Ivan. Són tres les seqüències en què els podem veure menjant xurros. La primera vegada (cap. 93), davant de la xurreria, la segona (cap. 9) en una discussió acalorada a la plaça Sant Vicenç i la tercera, asseguts davant de la casa Orlandai (cap 14). Aquest singular edifici del segle XVII era, en origen, una casa de pagès a prop de la vila de Sarrià. Va ser més tard una residència familiar i finalment l'escola Orlandai. Fa cantonada amb el carrer Jaume Piquet i el carrer Mare de Déu de Núria.

Xurreria Àngels, lloc de trobada d l'Ivan i en Merlí
Xurreria Ángeles, lloc de trobada de l'Ivan i en Merlí

18.- Casa Rai / "Merlí" 1
Del districte de Sarrià passem a Pedralbes. Situat a l'oest de Barcelona, És la zona amb més poder adquisitiu de la ciutat comtal. En aquest districte és on la família Casamiquela, pare del Rai (Pablo Capuz) hi té la residència, una esplèndida mansió blanca, amb jardí i piscina. Situada enmig del barri més ric de Barcelona, la casa de Rai llueix, imponent, a tocar de Collserola.

Casa de Rai, a la part alta de Barcelona
Casa del Rai, a la part alta de Barcelona

19.- Museu CosmoCaixa / "Merlí" - cap. 3, 5 i 8
Molt a prop de l'ambaixada americana agafem el bus H2 que transita pel passeig de la Bonanova fins a l'Avinguda Tibidabo. Un cop allà ens dirigim al CosmoCaixa, un antic hospital modernista per a cecs, que des de fa uns anys s'ha convertit en un enorme museu de ciències amb un planetari i un bosc amazònic inundat. El Merlí ha conegut la Gina a l'institut i li ha agradat. Decidit a fer-se seva la nova conquesta, enfila cap al CosmoCaixa, sense avisar. Les trobades es repetiran. Però el secret més ben guardat de l'institut esclatarà quan en Marc Vilaseca, buscant el bany, els descobreix embolicant-se al bosc inundat. La notícia correrà com la pólvora, menys per als més interessats, el Gerard, fill de la Gina, i el Bruno, fill de Merlí.

Merlí va al CosmoCaixa a trobar la Gina
Merlí va al CosmoCaixa a trobar la Gina

20.- Parc del Tibidabo / "Merlí" - cap. 25
Des d'allà, el més apropiat és caminar fins al funicular del Tibidabo. Aquest tren cremallera grimpa per la muntanya oferint unes vistes espectaculars de la ciutat i et deixa als peus del parc. Des de la terrassa panoràmica del parc d'atraccions, les vistes valen la pena, perquè el decorat més gran de les dues sèries és la mateixa ciutat. Barcelona aflora en les grans i petites coses de "Merlí" i "Sapere aude". Reconeixem el port, el passeig Colom, les rondes, la plaça d'Espanya, els seus mercats, el Poble-sec, i més enllà, el barri Gòtic amb la catedral que despunta entre les cases velles i amuntegades, el Raval, la Barceloneta, Sarrià, la Universitat de Barcelona, el districte d'Horta-Guinardó, i algunes parts dels barris més benestants de la ciutat, on es troba la casa del Rai. La sèrie fa que la ciutat llueixi, ufana, sense pecar de "postalisme", i això s'agraeix.      

Parts de Barcelona que surten a les dues sèries
Parts de Barcelona que surten a les dues sèries

El Tibidabo és un parc d'atraccions situat a la muntanya del Tibidabo, que pertany a la serra de Collserola. Mirador de la ciutat, és el parc d'atraccions més vell d'Espanya i el segon més antic d'Europa. El Bruno ha decidit marxar a Roma, a trobar-se amb la seva parella, el Nicolai. La Calduch fa un toc d'atenció al seu fill perquè passi l'última tarda que el Bruno serà a Barcelona amb ell. En Merlí sembla no tenir idees d'on dur-lo. La Calduch el punxa una mica més i l'acaba portant al Tibidabo, on solien anar quan era petit. Els dos passen una bona tarda junts. Sembla que la relació entre ells dos millora.

Bruno i Merlí, recordant els vells temps al Parc d'atraccions del Tibidabo
Bruno i Merlí, recordant els vells temps al Parc d'atraccions del Tibidabo

 

21 i 22.- Institut Àngel Guimerà / "Merlí" (cap 1)
Baixem fins la plaça Alfonso Comín per agafar l'H4 i dirigir-nos al districte d'Horta-Guinardó on ens espera l'Institut Àngel Guimerà.

Interior de l'escola (21)
L'institut Àngel Guimerà és l'escola Menéndez Pidal, situada al carrer Sinaí, 7, de Barcelona. Fa anys que el centre està tancat. De fet, el 2012 va ser l'últim any en què s'hi van impartir classes. Després del rodatge de les tres temporades de "Merlí", l'escola va estar habitada per okupes fins al 2019, moment en què l'Ajuntament de Barcelona els va desallotjar.

L'escola Menéndez Pidal, interior de l'institut Àngel Guimerà
L'escola Menéndez Pidal, interior de l'institut Àngel Guimerà

 

Finalment, a l'octubre del 2020, l'Ajuntament de Barcelona ha passat a enderrocar l'edifici.

 

Enderrocament de l'escola Menéndez Pidal, interior de l'institut Àngel Guimerà octubre del 2020
Enderrocament de l'escola Menéndez Pidal, interior de l'institut Àngel Guimerà octubre del 2020

 

Exterior de l'escola (22)
En canvi, l'exterior de l'Institut és la façana de l'escola Mare de Déu de Montserrat, que es troba molt a prop de l'escola Menéndez Pidal, al carrer Natzaret, 83-85. Està situat davant d'una plaça enjardinada, on també s'hi han rodat seqüències, entre les quals, la d'una dona que trenca aigües, just en el moment que en Gerard surt de l'autobús per anar a classe. La difícil relació que manté amb l'Oksana farà que visqui aquesta situació de manera angoixant.

Escola Mare de Déu de Montserrat, exterior de l'institut Àngel Guimeràla Mare de Déu de Montserrat, exterior de l'institut Àngel Guimerà
Escola Mare de Déu de Montserrat, exterior de l'institut Àngel Guimerà

I per acabar aquesta ruta, el tour surt ara de Barcelona per trobar les dues últimes localitzacions que ens falten. Només apte per als més fans de la sèrie, però amb diversió assegurada.

23.- Bolera - Star Bowling / "Merlí" - cap. 14, 21 i 24

A Vilanova i la Geltrú es troba "L'Star Bowling". La bolera està situada al complex Vila Lauren, al carrer de la Calç, s/n. La primera vegada que surt (cap. 14), la Tània celebra amb el Bruno que ha tornat de Roma, però de seguida li fa veure que només fa que parlar d'ell tota l'estona. Torna a sortir a l'episodi 21, quan els joves peripatètics es troben a la bolera, primer les noies i després els nois, en dos dies diferents. Allà descobrim que la Mònica està una mica farta d'en Joan. A la de nois (cap 24), l'Oksana anirà a trobar en Gerard per donar la relació per acabada perquè no està preparat per tirar una relació de parella amb un nen petit.

Festa de les noies i festa dels nois a l l'
Festa de les noies i festa dels nois a l'Star Bowling de Vilanova i la Geltrú

24.- Casa de colònies / "Merlí" - cap. 39
Els peripatètics del segle XXI, a la ficció, van de colònies al Montseny, però res més lluny de la realitat, perquè els interiors s'han gravat a la casa de colònies de l'Aldric, al Mas Salvador de Santa Cristina d'Aro, mentre que les escenes exteriors són del Parc Natural de Collserola, al recinte boscós de Can Catà, a Cerdanyola del Vallès. Allà té lloc un dinar de tot els alumnes amb Merlí al cap de taula, el Dalí més "trempat" de la història. L'espai, que es va construir al 1912, compta amb una taula de pedra de 20 metres de llarg per a 40 comensals, i un amfiteatre. Els alumnes viuran l'experiència de convivència junts durant uns dies i consolidaran Merlí com el millor professor de l'Institut. Allà també hi haurà una de les seqüències més inesperades de la sèrie: el trio entre la Tània el Pol i el Bruno, sota un arbre, a la llum de la lluna. Recomanem primer anar a Cerdanyola del Vallès i després a Santa Cristina d'Aro.

Colònies del peripatètics del s. XXI amb Merlí fent de Dalí
Colònies dels peripatètics del s. XXI amb Merlí fent de Dalí
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut