Un nou biomarcador prediu malalties cardiovasculars

Investigadors de Sant Pau i de l'Hospital del Mar confirmen que es pot preveure amb 10 anys d'antelació el risc de desenvolupar afeccions en persones que actualment no presenten cap símptoma. La troballa s'ha fet en el marc d'un projecte que va rebre finançament de La Marató del 2014.

Les malalties cardiovasculars continuen sent la principal causa de mort a l'Estat espanyol, on cada any es registren 125.000 casos d'infart agut de miocardi. Per aquest motiu, la recerca tracta d'identificar les persones que presenten més risc de desenvolupar aquestes malalties. I investigadors de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Sant Pau (IIB-Sant Pau) i de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) han aconseguit descobrir un nou biomarcador que prediu amb molta antelació el risc de desenvolupar malalties cardiovasculars en persones que actualment no presenten cap símptoma. L'estudi s'ha publicat recentment a la revista Atherosclerosis, i s'ha dut a terme dins de la investigació del Registre Gironí del Cor, que està seguint des de fa més de 15 anys l'estat de més d'11.000 persones de la demarcació de Girona. Ha estat finançat per La Marató de TV3, la Generalitat i el Ciber Enfermedades Cardiovasculares de l'Institut de Salut Carlos III.

Els biomarcadors són, en aquest cas, paràmetres de la sang que permeten identificar les persones amb més risc de desenvolupar les malalties cardiovasculars. El biomarcador sLRP1 té un important paper en l'inici i en la progressió de l'ateroesclerosi, que és el mecanisme que explica les malalties més greus del cor. Ja hi havia estudis previs que indicaven que el receptor sLRP1 s'associava a una acceleració del procés de l'ateroesclerosi. Aquests estudis els havia dut a terme el grup de recerca en lípids i patologia cardiovascular de l'IIB-Sant Pau. La novetat és que aquest biomarcador prediu també l'aparició d'esdeveniments com ara l'infart de miocardi. I que permet fer-ho amb molta antelació.

L'estudi l'han liderat la doctora Vicenta Llorente Cortés i el doctor David de Gonzalo, de l'IIB-Sant Pau, i els doctors Roberto Elosua i Jaume Marrugat, de l'IMIM. "La pregunta que volíem respondre era si la determinació d'un nou biomarcador en sang (sLRP1) podia predir el risc cardiovascular amb 10 anys d'antelació", assenyala De Gonzalo. I, com indica Llorente, "aquest descobriment confirma la rellevància i l'aplicabilitat del biomarcador sLRP1 en la pràctica clínica per predir amb molta antelació el risc de desenvolupar malalties cardiovasculars en persones que no tenen símptomes". Per cada increment en una unitat del receptor sLRP1, augmenta en un 40% el risc de presentar una malaltia cardíaca. I és un increment independent dels altres factors de risc com ara el colesterol, el tabac, la hipertensió arterial i la diabetis. "És per això que aquest biomarcador aporta informació nova i complementària a la que ja coneixem actualment", conclou Marrugat.

Anar al contingut