L'equip de recerca científic TechnoSperm de la UdG, que ha dut a terme l'estudi finançat per la Fundació La Marató de TV3 que ara s'h…
L'equip de recerca científic TechnoSperm de la UdG, que ha dut a terme l'estudi finançat per la Fundació La Marató de TV3 que ara s'ha publicat a la revista Biological Research

Un estudi demostra que el dany a l'ADN de l'esperma afecta el desenvolupament de l'embrió

Gràcies al finançament de La Marató 2019, el grup TechnoSperm de la Universitat de Girona comprova que la fecundació és possible però que la progressió de l'embrió s'atura

El grup de recerca TechnoSperm de la Universitat de Girona (UdG) ha demostrat que quan l'ADN de l'esperma està malmès, el desenvolupament de l'embrió està en risc. Aquesta és la primera troballa d'un projecte científic que està en marxa i que està finançat per la Fundació La Marató de TV3 amb fons de La Marató 2019, dedicada a les malalties minoritàries. Els resultats de la recerca s'han publicat a la revista Biological Research (Springer Nature).

Fins ara se sabia que, encara que l'ADN de l'esperma presenti danys, la fecundació és possible però el progrés d'una nova vida és dificultós. L'aportació de l'equip científic de TechnoSperm és l'evidència, a partir d'experiments al laboratori, que l'evolució de l'embrió en les seves etapes inicials en aquests casos és compromesa. Per això els investigadors recomanen incloure l'anàlisi de l'estat de l'ADN de l'esperma sempre que s'iniciï un tractament de fertilitat.

La infertilitat masculina, en augment

L'espermatozoide i l'òvul són les dues cèl·lules encarregades d'aportar la informació genètica (ADN) per formar un nou individu. La infertilitat apareix quan no s'aconsegueix la fecundació o el desenvolupament de l'embrió s'atura. Actualment, a nivell mundial, la infertilitat afecta entre el 8% i el 12% de les parelles. En la meitat dels casos, la causa de la infertilitat és masculina i, de fet, els últims 40 anys aquesta causa ha augmentat entre un 50% i un 60%.

La infertilitat masculina per causa genètica és una de les menys estudiades. En aquests casos, l'ADN de l'espermatozoide conté la meitat de la informació necessària per donar lloc a un nou ésser. A dia d'avui, però, no se sap ben bé com pot afectar el dany en l'ADN de l'espermatozoide a la fecundació i el desenvolupament de l'embrió. En aquest context, el grup de recerca TechnoSperm està investigant aquest problema gràcies al finançament de la Fundació La Marató de TV3 de l'edició del 2019.

El projecte explora com el dany en determinades regions de l'ADN de l'espermatozoide condiciona la seva capacitat de fecundació i el desenvolupament dels embrions en etapes molt inicials. Amb aquesta finalitat, els autors de l'estudi han dut a terme experiments de fecundació in vitro en models animals.

Els resultats indiquen que el dany en l'ADN de l'espermatozoide no impedeix la fecundació de l'òvul, però que en canvi té un efecte negatiu sobre el desenvolupament de l'embrió primerenc. Aquests resultats posen de manifest la rellevància d'analitzar el dany en l'ADN espermàtic abans d'iniciar els cicles de fecundació in vitro en casos d'infertilitat.

Anar al contingut