Identificades les neurones que són clau en l'estimulació de la medul·la espinal gràcies a un estudi amb participació de La Marató

Nou pacients amb paràlisi a causa de lesions medul·lars han recuperat part de la funció motora gràcies a l'estimulació elèctrica epidural. L'estudi, publicat a la revista Nature, ha permès identificar les neurones que recuperen la marxa. El treball suposa un avenç en la comprensió de com es pot millorar la mobilitat després d'una paràlisi.

Un equip del centre d'investigació suís NeuroRestore ha comprovat que l'estimulació elèctrica de la medul·la espinal, feta a la zona que controla el moviment de les cames, ha resultat eficaç per millorar la recuperació de la marxa en persones amb paràlisi. Una de les directores de l'estudi, Jocelyne Bloch, considera que es tracta d'un descobriment que suposa un avenç clínic fonamental: "És essencial per als neurocientífics poder entendre el paper específic que desenvolupa cada subpoblació neuronal en una activitat complexa com la de caminar." La investigació, que aprofundeix en l'informe que va publicar el mateix equip al febrer, ha identificat el tipus de neurona que s'activa i es remodela amb l'estimulació de la medul·la espinal. Són aquestes neurones les que permeten als pacients posar-se drets, caminar i reconstruir els músculs, cosa que representa una important millora de la qualitat de vida.

Nou voluntaris han participat en l'estudi

En l'estudi, que forma part de la recerca finançada en origen per la Fundació La Marató de TV3 del 2016, dedicada a l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques, nou persones amb paràlisi greu o completa a causa d'una lesió de la medul·la espinal van presentar-se voluntàries a l'assaig clínic i van rebre tractament d'estimulació elèctrica epidural.

Segons els investigadors, tots els pacients van recuperar o van millorar immediatament la capacitat de caminar durant l'assaig clínic i van mostrar millores en la mobilitat després de cinc mesos de tractament. Els resultats suggerien que les fibres nervioses utilitzades per caminar s'havien reorganitzat, i els científics van considerar que calia comprendre exactament com es produeix aquesta reorganització neuronal per desenvolupar tractaments més eficaços i millorar la vida del màxim de pacients possible: "El nostre nou estudi, en què nou pacients d'assajos clínics van poder recuperar cert grau de funció motora gràcies als nostres implants, ens està proporcionant una valuosa informació sobre el procés de reorganització de les neurones de la medul·la espinal", assenyala la científica Bloch, que assegura que "són aquestes neurones les que permeten als pacients posar-se drets, caminar i reconstruir els músculs, cosa que representa una considerable millora de la qualitat de vida".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut