Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Trobada una via per augmentar l'eficàcia de la radioteràpia contra les metàstasis cerebrals

Una simple analítica de sang pot identificar els pacients resistents a la radioteràpia, segons un estudi impulsat per La Marató 2018 que han dut a terme investigadors del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO) i l'Institut Català d'Oncologia de Girona-IDIBGI 

El treball, publicat a la revista científica Nature Medicine, suposa una nova estratègia per tractar els pacients amb metàstasi de cervell que no responen a la radioteràpia. La recerca, liderada per Manuel Valiente, del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques, i amb participació d'investigadors de l'Institut Català d'Oncologia de Girona-Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), ha descobert que només cal una analítica de sang per identificar els pacients resistents a la radioteràpia abans de sotmetre'ls al tractament, i han trobat un fàrmac que podria revertir aquesta situació. Així doncs, ja ha començat un assaig clínic multicèntric per validar el biomarcador a través de la Xarxa Nacional de Metàstasi Cerebral (RENACER).

Aquest projecte va rebre un finançament de La Marató de TV3 del 2018 per fer recerca per poder trobar teràpies i biomarcadors específics amb l'objectiu de millorar el tractament de les metàstasis cerebrals.

Metàstasi de tumors de pulmó, mama i melanoma

S'estima que entre el 20% i el 40% dels pacients amb tumors sòlids desenvolupen metàstasi cerebral, un tipus de lesió difícil de tractar amb fàrmacs perquè la barrera hematoencefàlica fa d'obstacle per a l'entrada de medicaments al cervell. La radioteràpia és, per tant, una de les eines més utilitzades per tractar aquestes metàstasis, que majoritàriament procedeixen de tumors primaris de pulmó, mama i melanoma.

Però els efectes secundaris poden ser importants i, a més, és freqüent que els tumors reapareguin a l'àrea irradiada després d'aplicar la radioteràpia holocranial, anomenada així perquè s'aplica sobretot al teixit cerebral. Aquest fenomen, l'aparició de resistències a la radioteràpia aplicada als tumors metastàtics de cervell, ha estat, tanmateix, poc estudiat fins ara. És per aquest motiu que es va començar a investigar emprant models animals i també cultius cel·lulars tridimensionals de metàstasis cerebrals de pacients que simulen el teixit tumoral. A més, s'han analitzat dades de cohorts de pacients amb càncer de pulmó, mama i melanoma amb metàstasi cerebral.

Gràcies a això s'ha aconseguit identificar una via molecular implicada en l'aparició de resistència i, en particular, una proteïna, S100A9, que funciona com a indicador de la sensibilitat a la radioteràpia: com més alta és la presència d'S100A9, hi ha més resistència a la radioteràpia. La sorpresa ha estat comprovar que aquesta proteïna es pot detectar a la sang. Part de les mostres que s'han utilitzat per validar aquest biomarcador provenen del biobanc de l'IDIBGI.

Segons l'oncòleg mèdic de l'ICO Girona, director científic del Grup OncoGir-PRO de l'IDIBGI i investigador col·laborador en l'estudi, Joaquim Bosch, "gràcies a aquesta troballa, amb el resultat d'una analítica en sang podrem anticipar-nos i identificar aquells pacients que presenten metàstasis cerebrals resistents a la radioteràpia i, per tant, els podrem oferir tractaments molt més personalitzats en el futur". A l'estudi també hi han participat els oncòlegs mèdics de l'ICO Girona i investigadors del Grup OncoGIR-PRO de l'IDIBGI Èlia Sais, Alejandro Hernández i Eduard Teixidor.

Teràpia per "radiosensibilitzar" els i les pacients

Un altre resultat esperançador de l'estudi és que ja es coneix un fàrmac inhibidor de la proteïna que s'uneix a S100A9 per activar-ne la resistència i que en assajos clínics contra l'Alzheimer ha demostrat ser segur i capaç de travessar la barrera hematoencefàlica i arribar al cervell. Així doncs, els investigadors demostren en models animals, i en els cultius fets a partir de les mostres de pacients, que aquest fàrmac es pot fer servir per aconseguir que els pacients resistents responguin a la radioteràpia.

"Aquesta recerca obre la possibilitat d'ajudar a revertir la resistència a la radioteràpia de les metàstasis cerebrals tal com han demostrat els estudis previs en models de ratolins duts a terme pel grup de Manuel Valiente. Ara cal completar un estudi clínic amb aquesta molècula que confirmi aquests resultats tan esperançadors en pacients", afirma Joaquim Bosch. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut