D'esquerra a dreta, Marta Fontcuberta Pi-Sunyer, Rosa Gasa, Ainhoa García i Rebeca Fernández

S'obtenen cèl·lules productores d'insulina a partir de fibroblastos humans en un projecte iniciat per La Marató

El mètode, desenvolupat per investigadores del Clínic-IDIBAPS, permet transformar de manera directa els fibroblastos de la pell en cèl·lules productores d'insulina amb capacitat per respondre a la glucosa. La línia de recerca es va iniciar amb l'impuls de La Marató del 2011, dedicada al trasplantament i la medicina regenerativa

Les científiques assenyalen que la reprogramació directa permet la transformació d'un tipus cel·lular especialitzat en un altre, sense necessitat de passar per un estat intermedi de cèl·lules mare pluripotents. En malalties com la diabetis de tipus 1, aquesta tècnica es postula com a estratègia per reemplaçar les cèl·lules beta pancreàtiques perdudes, que són les encarregades de secretar l'hormona insulina. "Actualment, s'implanten illots pancreàtics de donants", explica Rosa Gasa, investigadora del grup IDIBAPS Recerca translacional en diabetis, lípids i obesitat, liderat per Josep Vidal. Gasa afegeix: "No obstant això, el procés d'aïllament que es fa post mortem és molt poc eficient i per cada pacient es necessiten entre dos i tres donants. Per aquesta raó, la intervenció només es duu a terme en aquells casos en què el nivell de glucosa en sang no es pot controlar fent servir altres mètodes. Cal desenvolupar alternatives."

Gasa lidera un estudi publicat a la revista Communications Biology i firmat per Marta Fontcuberta Pi-Sunyer com a primera autora que descriu com transformar fibroblastos de la pell en cèl·lules beta productores d'insulina tan sols introduint.hi cinc factors de transcripció, unes proteïnes que s'uneixen a l'ADN i regulen l'expressió dels gens. Els fibroblastos cutanis són fàcils d'obtenir, manipular i cultivar al laboratori. A més, s'han descrit diversos protocols per convertir-los en cèl·lules hepàtiques, cardíaques, endotelials o neurones, però fins ara no s'ha aconseguit reprogramar-los directament en cèl·lules beta amb èxit. Aquesta línia d'investigació es va iniciar en el marc d'un projecte impulsat per La Marató del 2011, dedicada a la regeneració i el trasplantament d'òrgans i teixits.  

"El nostre protocol és més curt i senzill que l'usat per generar cèl·lules productores d'insulina a partir de cèl·lules mare. Així mateix, redueix el risc de formació de tumors associats a l'estat de pluripotència", declara la investigadora, que continua explicant: "Un cop aïllats, els fibroblastos procedents de mostres de pell humanes es mantenen en cultiu." En total, el procés dura deu dies i les cèl·lules resultants produeixen i secreten insulina en resposta a la concentració de glucosa present al medi de cultiu i un cop trasplantades en un model animal. "El nostre estudi és una prova de concepte. És a dir, demostra el potencial de la reprogramació directa per generar cèl·lules beta funcionals, però encara cal optimitzar el procés per obtenir cèl·lules tan semblants com sigui possible a les cèl·lules beta primàries", assenyala Gasa. "Ara ens trobem en aquest punt. Estem fent noves proves que ens permetin avançar cap a aplicacions clíniques, com ara els autotrasplantaments. L'extracció, modificació i implantació de fibroblastos propis transformats redueix el risc de rebuig i, per tant, la necessitat de tractaments immunosupressors. Tot plegat contribuiria a millorar el tractament i maneig de la diabetis tipus 1."


L'estudi, en què també han participat equips de la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Vic i l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya, ha rebut finançament de la Fundació La Marató de TV3, l'Associació DiabetesCERO, l'Institut de Salut Carlos III i la Fundació Europea per a l'Estudi de la Diabetis.

Anar al contingut