Què són?

A Catalunya, una de cada quatre persones mor a causa d'una malaltia del cor.

Poden afectar tothom, tant homes com dones, i a qualsevol edat: des de nadons fins a gent gran. Les malalties del cor són la primera causa d'ingrés hospitalari i fan perdre molta qualitat de vida a les persones que en són víctimes.

El cor

El cor és un múscul que té un sistema elèctric propi. Cada estímul elèctric el fa contraure per impulsar la sang. En repòs, el cor batega a un ritme constant de seixanta batecs per minut.

El cor bomba cinc litres de sang cada minut, que es distribueixen per tot el cos a través de les artèries i les venes, i té unes vàlvules que només permeten que la sang vagi endavant.

El cor no es regenera. Per tant, el cor que tenim quan naixem és gairebé el mateix que tenim quan morim. Ha de funcionar tota la vida.

Com emmalalteix?

La xarxa elèctrica pot envellir, tenir curtcircuits o altres problemes. Quan no funciona bé, el cor pot deixar de contraure's de manera sincrònica i perd el ritme. És el que s'anomena arítmia. L'arítmia més perillosa és la fibril·lació ventricular: el cor tremola i no és capaç de bombar la sang. S'ha d'aturar ràpidament, sinó provoca mort sobtada. A Catalunya, més de 3.000 persones moren per aquesta causa cada any.

Quan les vàlvules s'obren o es tanquen malament es donen les valvulopaties, i provoca que la sang no circuli en la direcció correcta.

El cor pot tenir defectes de naixement. Pot ser que no estigui completament ben format. Aquestes malalties s'anomenen cardiopaties congènites.

Les artèries que nodreixen el múscul cardíac s'anomenen artèries coronàries. Quan una es tapa parcialment, causa dolor amb l'esforç (angina de pit). Quan es tapa totalment, mor una part del cor i es produeix el que en diem infart.

El múscul del cor pot afeblir-se per diferents motius. Quan el cor no té prou força per bombar la sang, la persona nota cansament i ofec. És el que es coneix com a insuficiència cardíaca.

Tractaments

Cada vegada es van perfeccionant els tractaments i s'intenten adequar a les necessitats de cada pacient. N'hi ha un ventall molt ampli que va des de medicaments fins a operacions a cor obert.

La tecnologia és cada cop més sofisticada i ja hi ha des de marcapassos sense cables a desfibril·ladors implantables sota la pell.

Moltes operacions s'intenten fer a través de catèters que entren per artèries de la cama o del canell. Aquest és el cas de les pròtesis de vàlvules o els "stents". El gran avantatge: els pacients pateixen menys i al cap de 3 o 4 dies poden tornar a casa.

Actua

Hi ha símptomes que han d'alertar que hi pot haver un problema al cor: manca d'aire en fer un esforç o, de vegades, en repòs, mareig, palpitacions, dolor al pit, als braços o malestar general. Els símptomes són molt similars en moltes de les malalties del cor. El més important és avisar un equip mèdic al més aviat possible. Cada segon compta.

Una trucada al 112 pot salvar vides.

Futur

En els últims trenta anys, l'esperança de vida dels catalans ha crescut set anys. El 60% d'aquest temps s'ha guanyat gràcies als avenços científics aconseguits en el tractament de les malalties del cor.

S'ha millorat en el coneixement genètic de les malalties, en el diagnòstic i en el tractament, però encara queda molt per fer. Avui dia hi ha pacients que no sobreviuen i d'altres que viuen molts anys amb molt poca qualitat de vida.

Els experts preveuen que aquests tipus de patologies continuaran augmentant i afegeixen que creixerà l'afectació en persones joves, menors de 50 anys.

Per continuar avançant, per guanyar anys i qualitat de vida, per continuar apostant per la investigació, el 14 de desembre La Marató de TV3 estarà dedicada a les malalties del cor.

ENLLAÇOS
Anar al contingut