Imatge d'una ressonància magnètica del cervell. IDIBAPS

Nou avenç en la detecció precoç de l'Alzheimer gràcies a La Marató

Investigadors de l'Hospital Clínic-IDIBAPS han publicat un estudi a la revista "Alzheimer's Research & Therapy" en què demostren que la ressonància magnètica detecta de forma precoç deficiències en la connectivitat cerebral abans que apareguin els primers símptomes de la malaltia d'Alzheimer. L'estudi s'ha finançat, en part, amb fons de La Marató de TV3 del 2013.

Els investigadors, coordinats per Guadalupe Soria, responsable de la Unitat d'Imatge per Ressonància Magnètica Experimental 7T de l'IDIBAPS, han fet estudis en models animals amb un aparell de ressonància de 7 Teslas, molt més potent que els convencionals que es fan servir per a pacients, que són d'1,5T o 3T. Segons Soria, els models animals en la malaltia d'Alzheimer són clau per entendre la progressió de la malaltia i desenvolupar marcadors que en permetin la detecció precoç.

Aquesta malaltia també s'ha definit com una síndrome de desconnexió i és per aquest motiu que la mesura de la connectivitat cerebral per ressonància magnètica (conectòmica) pot permetre caracteritzar alteracions de les xarxes de connexions del cervell associades a la malaltia.

Els investigadors van estudiar un model de rata transgènica que desenvolupa la malaltia d'Alzheimer de forma progressiva amb l'edat i la van comparar amb animals control, analitzant-ne tant el comportament com la connectivitat cerebral en un període, quan tenien 5 mesos d'edat, en què encara no hi ha neurodegeneració ni han aparegut les característiques plaques de Beta-amiloide.

Van investigar-ne les capacitats cognitives i funcionals mitjançant un test conductual precedit d'una etapa d'entrenament en què l'animal aprenia a fer una determinada tasca. Després del test, li van fer la ressonància magnètica amb un equip de 7 Teslas i les imatges adquirides es van processar per obtenir un mapa de la connectivitat estructural i funcional del cervell.

Segons Soria, els resultats demostren que en els animals transgènics hi havia un retard en la capacitat d'aprenentatge, i van observar que, a nivell global, hi havia una organització de les xarxes estructurals del cervell menys eficient, però que la funcionalitat no se'n veia afectada, és a dir, encara estava preservada. "Sí observem que hi havia determinades regions del cervell amb diferències a nivell estructural i funcional, com són les zones relacionades amb els processos de memòria i recompensa, se sap que també estan alterades en pacients amb la malaltia", ha detallat Soria.

"Aquest estudi demostra que hi ha deficiències a nivell neurocognitiu i de connectivitat cerebral en rates que desenvolupen la malaltia d'Alzheimer en fases molt primerenques, quan encara no han aparegut els símptomes característics de la malaltia", ha resumit la investigadora.

Soria considera que aquest treball, finançat en part per La Marató de TV3, dedicada a les malalties neurodegeneratives, "mostra el potencial de la conectòmica basada en la ressonància magnètica com a biomarcador primer de l'Alzheimer."

Anar al contingut