Més de 6 milions d'euros impulsen la recerca sobre malalties minoritàries

Els fons obtinguts en La Marató 2009 impulsaran 20 projectes de recerca biomèdica d'excel·lència sobre malalties minoritàries. La solidaritat de milers

Els fons obtinguts en La Marató 2009 impulsaran 20 projectes de recerca biomèdica d'excel·lència sobre malalties minoritàries. La solidaritat de milers de ciutadans, empreses i entitats suposarà una important impuls a la investigació a Catalunya sobre les causes, diagnòstic i tractament d'aquest nombrós grup de patologies.

El 20 d'octubre, la Fundació va lliurar els premis als 47 científics que rebran finançament per investigar sobre les malalties minoritàries en un acte que es va celebrar al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona.



El periodista Josep Cuní, presentador de l'edició 2009 del programa, va ser l'encarregat de conduir l'acte, en el qual hi van intervenir la vicerectora de Política Científica de la Universitat Pompeu Fabra, Teresa Garcia Milà, la consellera de Salut, Marina Geli, i el president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i de la Fundació La Marató de TV3, Enric Marín.



Antoni Montserrat, expert en malalties minoritàries de la Direcció de Salut Pública de la Comunitat Europea, va completar l'acte acadèmic amb una conferència magistral.


20 projectes de recerca sobre malalties minoritàries


Dels 20 projectes de recerca guardonats, 7 són unitaris, és a dir, es desenvoluparan en un únic centre d'investigació, i 13 són coordinats, fet que implicarà el treball conjunt dels centres de recerca catalans amb d'altres institucions de l'Estat Espanyol i d'àmbit internacional. L'alt percentatge de projectes coordinats que s'han premiat en aquesta convocatòria possibilitarà un important impuls a la recerca traslacional sobre malalties minoritàries.

Un total de 47 investigadors principals i els seus equips, procedents de 32 centres de recerca biomèdica de Catalunya, l'Esat espanyol i d'àmbit internacional, dedicaran els pròxims tres anys a investigar sobre les causes, diagnòstic i tractament d'aquestes patologies gràcies als fons obtinguts en el programa del 2009.



Per àrees de recerca, 17 projectes corresponen a recerca bàsica, 1 a epidemiològica, 1 a bàsica-clínica i finalment, 1 a bàsica-clínica-epidemiològica.

Entre els centres de recerca que rebran finançament, hi destaca l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge amb 4 projectes guardonats, així com l'Hospital Clínic i Provincial de Barcelona i l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, amb 3 projectes guardonats cadascun.

Un total de 3 institucions de recerca espanyoles i 2 d'àmbit internacional, coordinades per centres catalans, treballaran en el desenvolupament d'aquests treballs. Són el Centro de Investigacions Biológicas i l'Hospital Universitario La Paz, de Madrid, l'Hospital Universitari de Salamanca, l'School of Medicine de la Universitat de Pennsilvània, als Estats Units, i la Universitat de Cambridge, al Regne Unit.

Els investigadors premiats treballaran durant els pròxims 3 anys per avançar en el coneixement sobre les malalties minoritàries. Els resultats obtinguts en aquests 20 projectes de recerca seran presentats l'any 2014 en el marc d'un simposi científic organitzat per la Fundació La Marató de TV3.
Anar al contingut