Més d'11 milions d'euros destinats a la recerca contra el càncer

La Fundació La Marató de TV3 ha repartit més d'11M? entre 42 projectes de recerca sobre el càncer gràcies a la xifra rècord que va obtenir el programa en la seva última edició

La Fundació La Marató de TV3 ha repartit més d'11M? entre 42 projectes de recerca sobre el càncer gràcies a la xifra rècord que va obtenir el programa en la seva última edició. Avui s'ha fet l'acte de lliurament d'ajudes als 79 científics, procedents de 54 centres de recerca, que duran a terme els treballs guardonats en els pròxims 3 anys.Els investigadors premiats han assistit a l'acte de lliurament d'ajudes que s'ha fet avui al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (UPF) que ha comptat amb la participació de la comunitat científica i personalitats del món social i polític.Òscar Dalmau i Ariadna Oltra, presentadors de La Marató 2012 han conduït l'acte, en el qual ha intervingut el conseller de Salut, Boi Ruiz, el rector de la UPF, Jaume Casals, i el president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i de la Fundació La Marató de TV3, Brauli Duart.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha declarat que "La Marató de TV3 és fruit del talent i de la generositat". D'una banda hi ha "el talent dels qui saben fer d'un programa televisiu un esdeveniment amb repercussió social que desperta la generositat" i, de l'altra, "el talent del científics que fan un ús excepcional dels fons recaptats". Amb aquesta suma de talent i de generositat, ha destacat el conseller "aconseguirem guanyar la lluita contra el càncer".

Per la seva banda, el rector de la UPF, Jaume Casals, ha destacat que l'acte d'avui "diu molt del país i de la seva gent" perquè és fruit "del paper d'unió social que du a terme La Marató i que implica la societat en un projecte conjunt".Un equip de l'informatiu "Catalunya Vespre" també va assitir a l'acte. Escolteula notícia emesa.

"Amb aquest acte", ha explicat Brauli Duart president de la CCMA i de la Fundació, "passem la responsabilitat dels fons que ens va confiar la societat als investigadors i obrim d'aquesta manera un nou camí d'esperança que portarà avenços importants en la prevenció i el tractament del càncer". Duart ha destacat "la transparència i el rigor del procés d'avaluació dels projectes, que ha permès seleccionar els 42 premiats."

Finalment, la Dra. Susanna Puig, una de les investigadores premiades, ha agraït en nom de tots els investigadors les aportacions rebudes i ha destacat que si bé els investigadors sempre treballen amb responsabilitat, si els fons que reben "provenen d'un projecte com La Marató de TV3 i, per tant, de la societat, aquest sentiment és més potent".

"El Cafè de la República" va entrevistar la Dra. Núria López Bigas, de la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida UPF, que va parlar sobre el seu projecte, un dels 42 guardonats. Escolteu l'entrevista aquí.

42 projectes de recerca sobre càncer

L'èxit de recaptació de La Marató 2012 ha permès finançar42 projectes de recerca sobre el càncer, destinant-hi més d'11 milions d'euros. Es tracta del nombre més elevat de projectes finançats d'una mateixa convocatòria de la Fundació i, alhora, la inversió en recerca més important que s'ha fet en 21 anys d'història del programa.

Un total de 79 equips de recerca treballaran en els pròxims 3 anys en la creació de nous mètodes de prevenció i diagnòstic del càncer i en el disseny de teràpies més eficaces basades en la medicina personalitzada.

Dels 42 projectes que seran finançats, 19 són unitaris i 23 coordinats entre dos o tres centres d'investigació, estimulant d'aquesta manera el treball en xarxa dels diferents grups de recerca. Els projectes es duran a terme en 54 centres d'investigació: 41 són catalans, 10 de l'estat espanyol i 3 d'àmbit internacional, d'entre els quals cal destacar el prestigiós centre Mount Sinai School of Medicine, de Nova York.

L'any 2018, la Fundació donarà a conèixer els resultats obtinguts en els treballs de recerca en un simposi científic.

Entre el 1992 i el 2013 s'han destinat més de 104M? a la investigació científica d'un ampli grup de malalties mitjançant el finançament de 636 projectes de recerca biomèdica d'excel·lència.

A la convocatòria d'ajudes en càncer que la Fundació La Marató va obrir el mes de febrer s'hi van presentar 318 projectes, que van ser avaluats per 257 experts en càncer procedents de 37 països diferents.

El procés d'avaluació ha estat coordinat per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS), que ha revisat els treballs amb un procediment per consemblants (peer review), de contrastada transparència i rigor, a partir del qual s'ha valorat la qualitat, el rigor metodològic i la viabilitat dels projectes.
Anar al contingut