L'impacte científic i social de La Marató de TV3 s'analitza en una "masterclass" al Campus Universitari Mar

Durant la sessió, persones de diferents àmbits han compartit les seves experiències per analitzar i posar en valor les claus de l'èxit d'aquest projecte solidari en l'impuls de la recerca biomèdica i la sensibilització social

Aquestes són algunes de les declaracions que hi han fet els participants:
 

Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha estat l'encarregada de conduir la "masterclass".

"La Marató és l'exemple d'allò que defineix el periodisme ben fet: un treball en equip, molta complicitat per un objectiu comú. La Marató ens permet fer allò que marquen les bases del periodisme: d'anar, mirar, escoltar, enregistrar, comprendre i després, tornar i explicar-ho. Perquè la nostra feina és explicar històries. Perquè les històries són el vehicle més potent del món: són el que permet lligar caps i connectar-nos. I La Marató per a mi, és una gran història".

La jornada ha començat amb la salutació i benvinguda de Joan Ramon Masclans, director de Docència del Parc de Salut Mar, que ha agraït a la Fundació la iniciativa d'organitzar una masterclass per acostar els alumnes la recerca que impulsa La Marató i el seu impacte en el pacient.

El director de la Fundació La Marató de TV3, Lluís Bernabé, ha explicat els eixos del projecte i n'ha destacat algunes xifres:

"La Marató ha finançat 829 projectes de recerca que han aportat avenços clau en la qualitat i l'esperança de vida de les persones, amb el treball imparable de 7.500 científics. S'han aconseguit 377 llocs de feina i s'han format 2.500 investigadors".

"Cada any, 3 milions de persones hi participen amb emoció, esforç, confiança i solidaritat".

 



A continuació, Joan Comella, director de l'Institut de Recerca de la Vall d'Hebron i membre de la Comissió Assessora Científica de la Fundació, ha parlat sobre la transparència i el rigor en el procés de selecció i del seguiment dels projectes finançats amb els fons recaptats pel programa.

"Es trien els millors projectes presentats a cada convocatòria, aquells que aporten avenços més significatius en el tractament i la curació de les malalties" 

"'Els investigadors mai podrem agrair prou la tasca de La Marató i la generositat de la societat que la fa possible. N'estem molt orgullosos. Per a nosaltres és una gran sort, compromís i responsabilitat rebre el finançament de La Marató"

Dues investigadores de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) que han dut a terme recerques amb l'impuls de La Marató han explicat què representa per als científics treballar gràcies a la solidaritat ciutadana.

Beatriz Bellosillo, cap del Laboratori de Biologia Molecular de l'Hospital del Mar i investigadora de l'IMIM, ha realitzat un projecte sobre el càncer de pulmó amb el finançament de La Marató 2012. Gràcies a aquest impuls, la seva recerca ha aportat dues millores estratègiques en el tractament i pronòstic de la malaltia, "que ara estan a l'abast de tots els pacients". D'una banda, es va poder posar en marxa una tecnologia molt incipient en aquell moment que permet fer seqüenciació massiva de l'ADN. De l'altra, es va desenvolupar la biòpsia líquida com a alternativa a la de teixits – molt més invasiva - per fer el seguiment de com progressa el tumor i l'eficiència del tractament. Dos avenços "impossibles d'aconseguir sense l'ajut de La Marató", ha explicat la Dra. Bellosillo.

Marta Crespo, nefròloga de l'Hospital del Mar, i investigadora de l'IMIM, ha dut a terme un projecte sobre el rebuig en el trasplantament de ronyó gràcies a La Marató del 2011. En el seu estudi hi va participar Enric Gummà, pacient amb insuficiència renal crònica que va ser trasplantat fa uns anys. "Gràcies a projectes com La Marató, jo avui tinc una bona qualitat de vida. Vaig participar en l'assaig clínic per ajudar els investigadors a trobar respostes, perquè ells m'havien ajudat a mi".

Finalment, Màrius Serra, periodista, escriptor i ambaixador de La Marató, ha reflexionat sobre què el mou a participar en aquest projecte solidari únic: "La Marató ens interpel·la a tots, sense excepcions, perquè tracta sobre la salut. A més aboca llum allà on hi havia foscor i desconeixement, en les incògnites de les malalties, i això fa perdre la por".

 

En aquesta "masterclass", hi ha participat alumnes de les institucions docents que conviuen a l'edifici docent del Campus Universitari Mar: la Facultat de Medicina de la UAB, que imparteix Medicina i Fisioteràpia; la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida de la UPF, que imparteix els graus en Enginyeria Biomèdica, Biologia Humana i Medicina (aquest darrer conjuntament amb la UAB), l'Escola Superior d'Infermeria del Mar (ESIM), adscrita a la UPF, amb el grau d'Infermeria, i l'Institut Bonanova de Formació Professional Sanitària.

Anar al contingut