ES FARAN MÉS DE 5.000 SESSIONS EN CENTRES EDUCATIUS

La Marató sobre salut sexual i reproductiva arriba a partir d'avui a més de 200.000 joves

Avui arrenca la campanya de sensibilització que desplegarà més de 5.000 sessions divulgatives adreçades al jovent en més d'un miler de centres educatius de secundària i batxillerat. Les sessions estrenen un nou format, molt dinàmic i participatiu, al voltant de 14 clips de vídeo que es poden veure a TikTok

Del 16 d'octubre al 17 de desembre, la Fundació La Marató de 3Cat coordinarà més de 5.000 sessions divulgatives sobre la salut sexual i reproductiva, que centrarà la 32a edició de La Marató de 3Cat, en 1.100 centres educatius de secundària, batxillerat i cicles formatius, així com a altres entitats socials, educatives i culturals de tot Catalunya.

Uns 400 professionals de la salut, entre els quals es troben professionals del Col·legi de Farmacèutics de Catalunya, participaran en aquesta campanya de sensibilització, que arribarà a més de 200.000 joves d'arreu del territori, amb l'objectiu de conscienciar-los sobre la importància de tenir una bona salut en l'àmbit de la sexualitat i la reproducció, de promoure la informació, la prevenció i l'educació afectiva i sexual i de donar visibilitat a problemes encara molt silenciats.

Aquests eixos es treballaran a cada sessió a partir del diàleg i la reflexió a l'entorn de 14 vídeos de TikTok, elaborats especialment per a la campanya, que utilitzen el llenguatge directe i àgil de les xarxes per donar llum, tal com diu la imatge de La Marató 2023, a alguns dels problemes de salut sexual i reproductiva. En aquests clips hi participen la jove actriu Berta Castañé, la tiktoker experta en salut sexual i reproductiva Montse Vallet, i diferents testimonis que conviuen amb problemes com l'endometriosi, la preeclàmpsia, les disfuncions del sòl pelvià, o les infeccions de transmissió sexual, entre molts altres. D'aquesta manera, la Fundació renova el format de les sessions divulgatives per fomentar encara més la reflexió i la implicació del jovent en una temàtica que els afecta i interessa plenament i sobre la qual encara pesen estigmes i silencis.

 

@tv3cat

📢 La Marató d'aquest any estarà dedicada a la salut sexual i reproductiva. 🤰 Un tema que ens afecta a tots, i que és per a tota la vida. És hora de parlar-ne! #LaMarató3Cat #salut #sexualitat #reproducció #malalties #català #estiktokat #tv3 #catradio #catalunya #solidaritat

♬ original sound - TV3

 

La Fundació organitza aquesta campanya amb la col·laboració del Departament d'Educació, a través dels seus centres de recursos pedagògics.


Creativitat i reflexió en el concurs Pinta La Marató

Les classes que hagin rebut una sessió divulgativa, podran participar en el concurs Pinta La Marató, que enguany arriba a la seva 25a edició. Als alumnes se'ls demanarà un exercici de reflexió i creativitat a l'entorn de la salut sexual i reproductiva que hauran de plasmar de forma gràfica en un cartell de grans dimensions.

El concurs s'obre el dilluns 16 d'octubre i s'hi podran presentar cartells fins al 30 de novembre, en un formulari que estarà actiu a la pàgina: https://www.ccma.cat/tv3/marato/sessions-divulgatives/2023/2650/.


Què és la salut sexual i reproductiva?

La salut sexual i reproductiva es defineix com un estat de benestar físic, mental i social en relació amb la sexualitat i la reproducció. Un benestar que va més enllà de l'absència de malalties i la capacitat de reproduir-se, i que implica la llibertat i el respecte màxims en tots els sentits, incloent-hi l'expressió de gènere, la responsabilitat i la informació. 

A Catalunya hi ha 3 milions de persones, sobretot dones, amb un problema de salut sexual o reproductiva i, cada any, n'apareixen al voltant de 211.000 nous casos, també entre els joves. Dins aquest àmbit hi ha reconegudes més de 200 malalties i problemes, entre els quals s'inclouen les patologies relacionades amb el sistema reproductor femení i masculí (entre altres, l'endometriosi, les disfuncions sexuals i del sòl pelvià, i el càncer de mama, de coll d'úter, de vagina o de pròstata); les infeccions de transmissió sexual (la clamídia, el virus del papil·loma humà, l'herpes genital i el VIH, per exemple); la medicina reproductiva (esterilitat, infertilitat i tractaments), les malalties relacionades amb l'embaràs, el part o el postpart (preeclàmpsia, diabetis gestacional, problemes de salut mental i dol perinatal, entre d'altres) i amb la menopausa.


Obertes les preinscripcions per al voluntariat fins al 24 d'octubre

El diumenge 17 de desembre, La Marató desplegarà les habituals seus telefòniques a la Fira de Barcelona, el Palau de Congressos de Girona, el Port de Tarragona i la Universitat de Lleida per atendre els milers de trucades de donatius que es destinaran a la sensibilització i la recerca sobre la salut sexual i reproductiva. Les persones que estiguin interessades a participar com a voluntàries s'hi podran preinscriure a través del web marato.voluntariat.org, fins al 24 d'octubre.

Un any més, el Departament de Drets Socials de la Generalitat, a través de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària, coordinarà tot aquest procés de crida i selecció de places. Durant la preinscripció, es podrà escollir la seu, seleccionar la preferència de tasca (d'atenció telefònica, de caps de taula, de servei d'àpats i d'ordre, etc.) i també el torn horari per ordre de prioritat. Un cop tancat el període de preinscripció, el 24 d'octubre a les 10.00, es farà un sorteig públic en què sortirà un número de tall a partir del qual s'assignaran les places disponibles entre totes les persones preinscrites.  

Podeu consultar tota la informació detallada sobre aquesta convocatòria a la pàgina marato.voluntariat.org.

Per fer possible tot aquest engranatge de seus telefòniques que fa créixer el marcador del programa, la Fundació comptarà, un any més, amb el suport dels seus col·laboradors institucionals.

Finalment, cal recordar que s'hi poden fer donatius al web de La Marató, mitjançant transferència bancària (ES94 2100 0555 34 0202122222), per Bizum (33333) i als caixers automàtics de CaixaBank. Només el 17 de desembre es podran fer aportacions mitjançant el telèfon: 900 21 50 50. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut