En marxa: #TrencaElMur

"La Marató que trenca murs": aquest any, per la salut mental

Arrenca La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio per la salut mental. Amb el lema "La Marató que trenca murs", es dona el tret de sortida a una edició que té com a objectiu sensibilitzar sobre la salut mental, i contribuir així a la normalització i visibilitat d'aquests trastorns

La Marató ha presentat la nova campanya de sensibilització i divulgació que, aquest any, amb el contundent eslògan "La Marató que trenca murs", pretén visibilitzar els problemes de salut mental i eliminar-ne l'estigma i el tabú que encara els envolten.

Cartell de La Marató 2021, dedicada a la salut mental
Cartell de La Marató 2021, dedicada a la salut mental

La campanya, que inclou la difusió de la imatge gràfica i de l'espot (que arribarà al mes de novembre), l'emissió d'espais dedicats a la salut mental i la realització de milers de sessions divulgatives als centres educatius d'arreu de Catalunya, entre altres, culminarà amb el programa de ràdio i televisió del 19 de desembre. En aquesta edició, a més a més, se sumaran diverses accions especials i participatives que s'han dissenyat per celebrar els 30 anys d'un projecte plenament arrelat a la nostra societat.

La Marató 2021

Com sempre, La Marató arrencarà de bon matí a Catalunya Ràdio amb una edició especial del programa "El suplement", dirigit i conduït per Roger Escapa, que, durant cinc hores, posarà en marxa la fórmula maratoniana que combina divulgació, sensibilització i entreteniment. Televisió de Catalunya s'hi sumarà poc després, amb un programa dirigit per Àngels Molina, ple de bellesa i sensibilitat, que ajudarà a fer divulgació sobre aquests trastorns, amb l'art com a fil conductor. Perquè tothom pot tenir-ne un al llarg de la seva vida, perquè la prevenció en la infantesa i la joventut és essencial, perquè s'ha d'aprendre a reconeixe'n els símptomes i perquè només així s'acabarà trencant l'estigma que encara acompanya aquests trastorns.

La salut mental

Una de cada quatre persones tindrà algun problema de salut mental al llarg de la seva vida.

Els trastorns mentals són alteracions de la salut que impliquen una disfunció del pensament, les emocions, la conducta, i que impacten en tots els àmbits de la vida. Poden afectar totes les persones de qualsevol edat i més de la meitat d'aquests trastorns comencen a l'adolescència, que és un moment de canvis importants i cal estar-hi alerta. La prevenció i el tractament precoç són fonamentals per aconseguir una evolució positiva.

Sensibilitzar els joves sobre els problemes de salut mental és un dels grans eixos de la campanya que precedirà el programa del 19 de desembre. Segons indiquen els experts, més de la meitat d'aquests trastorns comencen a l'adolescència i s'han agreujat notablement durant la pandèmia. Per això, enguany, aquesta sensibilització adreçada al jovent que acompanya sempre La Marató resulta més necessària que mai.

Entre el 18 d'octubre i el 19 de desembre, la Fundació preveu dur a terme al voltant de 5.500 sessions divulgatives als centres educatius de secundària, de batxillerat i cicles formatius, així com a altres entitats socials, educatives i culturals de tot Catalunya. Durant les sessions, s'emetrà el vídeo divulgatiu elaborat per a aquesta campanya en què els actors Biel Duran i Mireia Oriol mostren com es conviu amb un trastorn mental. La dramatització està acompanyada de les reflexions de la psiquiatra Montserrat Dolz i la psicòloga clínica Àurea Moreno. El músic Lildami hi posa el punt final amb un tema musical expressament compost per a aquest reportatge.

 

30 anys de La Marató

Gràcies a l'excepcional suport de la ciutadania, el projecte solidari que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals va crear el desembre del 1992 s'ha convertit en un esdeveniment social de primera magnitud, en un dels principals motors de la recerca biomèdica a Catalunya i en una ferma impulsora de la divulgació i la sensibilització en l'àmbit de la salut.

Per celebrar i agrair les tres dècades d'emoció, de confiança, d'esforç i de solidaritat que milions de persones han invertit en aquest projecte únic al món, s'ha dissenyat l'exposició "30 anys de la teva Marató",  un recorregut per la història de La Marató a partir dels cartells que han protagonitzat cada campanya. L'exposició es podrà veure al TNC durant octubre i serà itinerant per diversos espais culturals de Catalunya fins a l'abril del 2022.

D'altra banda, es posarà a la venda una samarreta solidària amb una il·lustració que ha fet el dissenyador Jordi Labanda amb motiu de l'aniversari:

"Hi he volgut expressar l'alegria, la comunió i l'esperança que desperta aquest projecte mític de la solidaritat al nostre país. Per això, he dibuixat trenta rostres que simbolitzen els trenta anys d'aquesta aventura amb colors plens de vida i amb una vibració tan alta com la que genera La Marató".

La samarreta, així com altres productes amb el mateix disseny, es posarà a la venda pròximament a la botiga virtual de TV3 i Catalunya Ràdio.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut