La Marató del 2015 impulsa 33 avenços en la prevenció, el diagnòstic i el tractament de la diabetis i l'obesitat
La Marató del 2015 impulsa 33 avenços en la prevenció, el diagnòstic i el tractament de la diabetis i l'obesitat
IMPULSATS AMB ELS DONATIUS DE LA MARATÓ 2015

33 avenços en la prevenció, el diagnòstic i el tractament de la diabetis i l'obesitat

La Fundació fa públics els resultats de la recerca impulsada per l'edició 2015 del programa solidari, dedicat a les dues malalties metabòliques més freqüents

57 equips investigadors van rebre finançament de La Marató del 2015 per dur a terme 33 projectes enfocats a la prevenció, el diagnòstic i el tractament de la diabetis i l'obesitat, unes malalties molt freqüents, que tenen una de cada quatre persones. Ara, la Fundació fa públics uns resultats que impactaran de manera positiva en la qualitat i l'esperança de vida de les persones amb aquestes malalties.

El diumenge 13 de desembre del 2015, Ana Boadas i Toni Cruanyes, des de TV3, i Ricard Ustrell, des de Catalunya Ràdio, van conduir 22 hores de programa (15 i 7, respectivament) en directe, amb grans dosis de sensibilització, de divulgació i d'entreteniment. Testimonis, metges i artistes, des dels platós de ràdio i televisió, i milers de ciutadans, entitats i empreses, arreu de Catalunya, van protagonitzar una jornada solidària intensa. que es va traduir en un marcador definitiu de 9.469.226 €. Sensibilitzar sobre unes patologies molt esteses que, tanmateix, encara estan envoltades de desconeixement social, i impulsar la recerca científica per guanyar més anys i més qualitat de vida per a les persones afectades van ser els objectius d'aquella edició, que s'han acomplert gràcies als fons recaptats.

El talent científic ret comptes a la societat dels resultats obtinguts amb els donatius a La Marató

Els fons recaptats en La Marató 2015, a més de sensibilitzar, han fet possible que 57 equips de recerca hagin dedicat els últims tres anys a investigar sobre les causes, els tractaments i la prevenció de la diabetis i l'obesitat a través dels 33 projectes finançats. Aquests treballs van ser seleccionats entre els 136 que es van presentar a la convocatòria, en un procés d'avaluació coordinat per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, en què 65 experts internacionals en diabetis i obesitat en van valorar la qualitat, la metodologia, la rellevància científica, sanitària i social, el valor innovador i la viabilitat.

 

ALGUNS RESULTATS DESTACATS DE LA RECERCA EN DIABETIS I OBESITAT
 

La influència de l'entorn urbà en l'obesitat infantil a Catalunya 
La contaminació de l'aire, la falta d'espais verds i l'urbanisme poden influir en l'obesitat infantil. Viure amb nivells de pol·lució atmosfèrica més alts i amb més densitat de població els primers anys de vida podria estar associat amb un augment de l'índex de massa corporal (IMC), mentre que els espais verds i un urbanisme variat i equilibrat podrien relacionar-se amb l'efecte contrari. El projecte també ha posat de manifest que els infants d'entre 6 i 7 anys són els més vulnerables al desenvolupament de sobrepès o obesitat. En canvi, amb l'arribada de l'adolescència, els percentatges es redueixen. Els investigadors apunten com una de les causes probables els canvis hormonals i físics que comporta aquest període.
Dra. Martine Vrijheid
Institut de Salut Global de Barcelona

 

Identifiquen un nou fàrmac per regenerar cèl·lules beta en diabetis tipus 1 utilitzant intel·ligència artificial
Aquest fàrmac ha estat seleccionat, mitjançant intel·ligència artificial, com el millor candidat d'entre una llista de 6.605 medicaments que ja estan aprovats. De fet, després de les proves en ratolins, el fàrmac n'ha millorat la hiperglucèmia i ha estat capaç de regenerar la massa de cèl·lules beta, responsables de la producció d'insulina, de manera que obre camí cap a una futura estratègia de restauració massiva de cèl·lules beta.
Dra. Marta Vives Pi
Institut d'Investigació Hospital Universitari Germans Trias i Pujol


 
Descobreixen un paper molt més actiu de les cèl·lules beta del pàncrees en la diabetis tipus 1
En la diabetis tipus 1 (DT1) el sistema immunitari destrueix les cèl·lules beta als illots de Langerhans del pàncrees, cosa que impedeix que el cos fabriqui insulina i controli els nivells de sucre en sang. Buscant per què algunes persones desenvolupen DT1, s'han identificat més de 60 regions al genoma on hi ha variants genètiques associades a un risc més gran de desenvolupar aquesta malaltia, però encara se'n desconeixen les funcions. A més, la majoria d'aquestes variants es troben en seqüències que no codifiquen proteïnes i s'han classificat històricament com a "ADN escombraries". 
Dr. Lorenzo Pasquali
Institut d'Investigació Hospital Universitari Germans Trias i Pujol

 

Identificada una nova diana terapèutica contra l'obesitat que permet avançar en el tractament de la diabetis tipus 2
Regular farmacològicament alguns receptors nuclears és una estratègia més eficaç en el tractament de la diabetis tipus 2. S'ha millorat la salut cardiovascular dels adolescents mitjançant una intervenció educativa en l'àmbit escolar. Aquest projecte ha demostrat que, activant la crema dels greixos del teixit adipós en ratolins obesos es pot reduir l'obesitat i la diabetis associada. També ha identificat una nova diana terapèutica contra l'obesitat: una hormona produïda per l'intestí que controla el teixit adipós i augmenta la despesa energètica.
Dra. Maria del Carmen Caelles Franch
Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona

 

Nova teràpia cel·lular per al tractament de la diabetis tipus 1 amb circuits sintètics encapsulats 
El projecte ha explorat els beneficis d'una nova teràpia cel·lular per al tractament de la diabetis tipus 1. S'han modificat genèticament cèl·lules perquè puguin produir insulina i ser regulades pels nivells de glucosa del seu voltant. Aquestes cèl·lules s'han empaquetat en microcàpsules permeables i s'han introduït en ratolins amb diabetis per comprovar si alliberen insulina i absorbeixen glucosa i poder així regular així la malaltia.
Dr. Ruben Díaz
Hospital Sant Joan de Déu 

 

Podeu consultar tots els resultats de la recerca aquí.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut