"La Marató de TV3 és un model de compromís social per al micromecenatge de la recerca"

Així ho ha declarat el conseller de Salut, Boi Ruiz, en el 14è Simposium, que ha tancat el cicle de La Marató 2007, dedicada a les malalties cardiovasculars "Per

Així ho ha declarat el conseller de Salut, Boi Ruiz, en el 14è Simposium, que ha tancat el cicle de La Marató 2007, dedicada a les malalties cardiovasculars


"Per a La Marató és tan important promoure la investigació com divulgar a la societat els resultats obtinguts" ha declarat el president de la CCMA, Brauli Duart, en l'acte de cloenda

26 investigadors han presentat els fruits de la inversió de 7 M ? en malalties cardiovascularsAvui s'han fet públics els resultats dels 26 projectes de recerca sobre malalties del cor que es van finançar gràcies a La Marató 2007. Ha estat en el 14è Simposium Fundació La Marató de TV3, que ha tingut lloc a l'Institut d'Estudis Catalans. Els investigadors premiats han exposat a la comunitat científica i al públic general els avenços assolits en la prevenció del risc cardiovascular, el diagnòstic i el tractament de les malalties del cor.
El Dr. Gabriel Capellà, coordinador de la Comissió Assessora Científica de la Fundació, ha exposat les línies generals d'aquests avenços, tot destacant el predomini de la recerca bàsica, les diferents patologies cardíaques estudiades i les disciplines científiques involucrades en els treballs.

Dins de la recerca bàsica, Capellà ha destacat els estudis sobre el desenvolupament del cor en fase embrionària, la formació de les vàlvules i del senyal elèctric del cor. En l'àmbit de la investigació epidemiològica, ha posat de relleu els treballs basats en els factors ambientals i genètics que contribueixen al desenvolupament de malalties cardiovasculars, estudis de vital importància perquè permeten dissenyar polítiques sanitàries de prevenció i incidir directament en la qualitat de vida dels ciutadans. Finalment, pel que fa als treballs dirigits al tractament cardiovascular, ha assenyalat com a especialment interessant el que proposa una biopròtesi per a la cicatriu que produeix un infart.La cloenda de l'acte ha anat a càrrec del conseller de Salut, Boi Ruiz, el president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i de la Fundació La Marató de TV3; Brauli Duart i del president de l'Institut d'Estudis Catalans, Salvador Giner.El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha declarat que La Marató de TV3 és un "model de compromís social per al micromecenatge de la recerca". En una visió general dels projectes que s'han exposat avui, Ruiz ha valorat molt positivament la distribució equilibrada entre la "medicina reactiva i la predictiva" perquè segons ha declarat, aquesta última és la "medicina del futur, on cal centrar tots els esforços".

El president de la CCMA, Brauli Duart, ha posat en relleu el valor de l'acte d'avui "amb què s'ha tancat el cicle de La Marató 2007." "És el moment de recollir els fruits d'aquell impuls solidari", ha destacat, "convertit ara en avenços en el camp de les malalties del cor." En aquest sentit, Duart ha afirmat que no hi ha "millor recompensa que la que incideix directament en la salut i la qualitat de vida de les persones".

Brauli Duart ha recordat també que per a la Fundació és "tan important impulsar la recerca científica com divulgar els avenços assolits gràcies a la solidaritat ciutadana". És amb aquest esperit que el simposi ha ofert per primera vegada un espai ciutadà on la recerca cardiovascular impulsada per La Marató i la seva aplicació pràctica s'han fet accessibles a la societat amb el suport de material gràfic i audiovisual. Els investigadors que han dut a terme els treballs premiats han enregistrat en directe breus vídeos amb les conclusions de la seva recerca, que es podran consultar al web de La Marató.

Salvador Giner, president de l'Institut d'Estudis Catalans, ha declarat que "La Marató de TV3 és un cas extraordinari de col·laboració entre el govern d'un país, les institucions i la societat".

El periodista Miquel Calçada, que va presentar La Marató 2007, ha participat també en la cloenda del simposi fent un recorregut emotiu per aquella edició del programa que avui es tanca.

Podeu consultar les memòries finals dels 26 treballs sobre malalties cardiovasculars en aquest espai


Fotografies: Espe Pons
Anar al contingut