La Fundació impulsa amb 8 M d'euros la recerca sobre regeneració i trasplantament d'òrgans i teixits

Un total de 29 projectes de recerca biomèdica sobre regeneració i trasplantament d'òrgans i teixits han rebut 8 milions d'euros de La Marató 2011. Els

Un total de 29 projectes de recerca biomèdica sobre regeneració i trasplantament d'òrgans i teixits han rebut 8 milions d'euros de La Marató 2011. Els 56 investigadors que els duran a terme han assistit avui a l'acte de lliurament d'ajudes, que s'ha celebrat a l'Aula Magna de l'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona.



Xavier Coral i Espartac Peran, presentadors de La Marató, han conduït l'acte, en el qual ha intervingut el conseller de Salut, Boi Ruiz, el rector de la UB, Dídac Ramírez, i el president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i de la Fundació La Marató de TV3, Brauli Duart.



"La Marató de TV3 és servei públic en estat pur", ha afirmat Brauli Duart, president de la CCMA i de la Fundació, "i ho és des que comença a gestar-se cada edició fins que obtenim els resultats de les recerques que es financen amb els seus fons", ha matisat el president. Duart ha posat especial èmfasi en el fet que el camí de La Marató del 2011 tot just acaba de començar: "avui, posem cara i nom a les persones que faran possible que els fons recaptats es converteixin en avenços científics, que milloraran la qualitat de vida dels malalts".

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha explicat que La Marató de TV3 és "fruit de 3 ingredients - la societat catalana, la televisió pública i el talent i la curiositat dels investigadors - i d'una vocació: la generositat". Segons Ruiz, La Marató ha consolidat un "model de recerca propi, que no existeix en cap altre país, el del mecenatge popular" i ha afirmat que això només pot ser "expressió d'una societat madura". El conseller de Salut també ha destacat el paper innovador que va representar La Marató del 2011, en fer "una aposta de futur per la medicina regenerativa".



En la seva intervenció, el rector de la UB, Dídac Ramírez, ha destacat l'orgull que sent aquesta institució per "formar part d'una iniciativa solidària i necessària que cada any mobilitza milers de persones per un bé comú i universal com és la investigació científica".

El Dr. Joan Garcia López, del Banc de Sang i Teixits, ha agraït en nom dels investigadors premiats l'impuls a la investigació que representen els fons de la Fundació: "aquesta oportunitat és un privilegi i una enorme responsabilitat amb els que han dipositat en nosaltres la seva confiança i esperança". En relació amb el que suposa impulsar la recerca en medicina regenerativa i trasplantament d'òrgans i teixits, Garcia López ha afirmat que estem "construint les bases del que serà la medicina regenerativa" i que "només l'estímul de la recerca biomèdica pot conduir a la creació de noves estratègies terapèutiques capaces de modificar la història natural d'aquestes i d'altres malalties obrint un camí a l'esperança dels que les pateixen".

Consulteu els projectes guanyadors 29 projectes de recerca sobre regeneració i trasplantament d'òrgans i teixits

56 investigadors principals i els seus equips, procedents de 34 centres de recerca, dedicaran els tres anys vinents a avançar en les aplicacions de la medicina regenerativa i en els àmbits quirúrgic, farmacològic i de conservació dels òrgans i teixits gràcies als fons obtinguts en La Marató de TV3 del 2011.

Dels 29 projectes que rebran finançament, 8 són unitaris i 21 coordinats entre dos o tres centres d'investigació, fet que implica el treball en xarxa d'institucions de recerca catalanes amb altres d'àmbit espanyol i internacional.

Entre els centres de recerca que rebran finançament destaca el grup format per l'Hospital Cínic i l'Institut d'Investigació Biomèdica August Pi i Sunyer, amb 7 projectes guardonats, els 6 de l'Hospital i de l'Institut de Recerca de la Vall d'Hebron i els 5 del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona.

Dues institucions de recerca d'àmbit internacional i 5 de l'estat espanyol treballaran en el desenvolupament d'aquests treballs. Són el King's College Hospital London (Regne Unit), Dental School Brescia (Itàlia), el Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares Carlos III (Madrid), el Centro de Investigaciones Energéticas Mediambientales y Tecnológicas (Madrid), Hospital Universitario La Paz Madrid, l'Hospital Universitario Puerta de Hierro Majadahonda (Madrid) i l'Instituto de Biología y Genética Molecular Valladolid.

Els investigadors premiats treballaran els 3 anys vinents per fer avançar la recerca en les teràpies cel·lulars i el trasplantament. Els resultats obtinguts en aquests 29 treballs seran presentats l'any 2017 en el marc d'un simposi científic organitzat per la Fundació La Marató de TV3.

A la convocatòria d'ajudes s'hi van presentar un total de 209 projectes, que van ser avaluats en funció de la seva qualitat, la metodologia i la rellevància, per 105 experts procedents de 18 països. La gestió d'avaluació l'ha dut a terme l'Agència d'Informació, Avaluació i Qualitat en Salut, en un procés de revisió d'experts ("peer review") de provada transparència i rigor.

Entre el 1992 i el 2011, els fons obtinguts en La Marató de TV3 han permès finançar 594 projectes de recerca d'excel·lència, destinant-hi 93 milions d'euros. D'aquesta manera, la Fundació La Marató de TV3 esdevé la segona font de finançament de la recerca a Catalunya després del FIS (Fons d'Investigació Sanitària).
Anar al contingut