La Fundació impulsa amb 8 M d'euros la recerca sobre lesions medul·lars i cerebrals adquirides

Els fons de La Marató 2010 permetran impulsar 30 projectes de recerca biomèdica d'excel·lència sobre lesions medul·lars i cerebrals adquirides, que seran

Els fons de La Marató 2010 permetran impulsar 30 projectes de recerca biomèdica d'excel·lència sobre lesions medul·lars i cerebrals adquirides, que seran desenvolupats per 55 investigadors principals i els seus equips, provinents de 45 centres de recerca de Catalunya, l'estat espanyol i d'àmbit internacional.



El 9 de novembre, els investigadors premiats van assistir a l'acte de lliurament d'ajudes, celebrat al Rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona, que va comptar amb la participació de la comunitat científica i personalitats del món social i polític.

El periodista Albert Om, presentador de l'edició 2010 del programa, var ser l'encarregat de conduir l'acte, en el qual van intervenir el conseller de Salut, Boi Ruiz, la rectora de la UAB, Ana Ripoll, i el president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i de la Fundació La Marató de TV3, Enric Marín.



El conseller de Salut, Boi Ruiz, va declarar "que la investigació es un repte comú que exigeix la col·laboració conjunta de les administracions públiques, els investigadors i la societat civil". En aquest sentit, Ruiz va posar en relleu que el Departament de Salut "aposta decididament pel desenvolupament de la millora del coneixement, de la recerca en salut i de la relació amb la indústria".

Per la seva banda, la rectora de la UAB, Ana Ripoll, va destacar el fet que en el procés d'avaluació i selecció dels projectes finançats amb fons de La Marató, "l'aplicabilitat sigui un dels criteris fonamentals, ja que l'objectiu de la recerca és millorar la qualitat de vida de les persones". Tot fent un repàs a la trajectòria de La Marató de TV3, la rectora de la UAB va afirmar que "el projecte ha millorat extraordinàriament la nostra conscienciació i generositat, fins i tot en temps de crisi econòmica."



"Amb La Marató de TV3", va explicar Enric Marín, president de la CCMA i de la Fundació, "Televisió de Catalunya desenvolupa plenament la seva faceta de servei públic que promou valors cívics i cohesió social". Fent una valoració de la contribució del projecte al llarg dels seus 20 anys, Marín va destacar que La Marató ha aconseguit "no només sensibilitzar la societat sobre diferents malalties, sinó sobre la necessitat de la recerca científica com a clau de futur". Aquesta "connexió entre recerca i benestar" és un dels "grans valors de La Marató de TV3", va concloure el president de la CCMA.

Adolf Tobeña, catedràtic de Psicologia Mèdica i Psiquiatria i director del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la UAB, va pronunciar la conferència "Talent neuroreparador i llibertat".

Visita la galeria d'imatges de l'acte
30 projectes de recerca sobre lesions medul·lars i cerebrals adquirides

55 investigadors principals i els seus equips, procedents de 45 centres de recerca, dedicaran els tres anys vinents a avançar en la prevenció, el pronòstic i el tractament de les lesions medul·lars i cerebrals adquirides gràcies als fons obtinguts en La Marató de TV3 del 2010.

Dels 30 projectes que rebran finançament, 17 són unitaris i 13 coordinats entre dos o més centres d'investigació, fet que implica el treball en xarxa d'institucions de recerca catalanes amb altres d'àmbit espanyol i internacional.

Per àrees de recerca, 13 projectes corresponen a recerca bàsica, 10 a clínica, 1 a epidemiològica i 6 a combinacions d'aquestes àrees.

Entre els centres de recerca que rebran finançament destaca el grup format per l'Hospital Cínic, l'Institut d'Investigació Biomèdica August Pi i Sunyer i l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona, amb 7 projectes guardonats, els 5 de l'Hospital i Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge, els 4 de la UAB i els 4 també de la UB.

4 institucions de recerca espanyoles i 4 d'àmbit internacional, coordinades per centres catalans, treballaran en el desenvolupament d'aquests treballs. Són el Centro de Investigación Biomédica de Granada, la Facultat de Medicina de la Universitat de Sevilla, l'Hospital Carlos Haya (Màlaga) l'Hospital Nacional de Parapléjicos (Toledo), l'Institut de Génomique Fonctionnelle de la Universitat de Montpeller (França), l'Institut of Medical Sciences Aberdeen (Regne Unit), l'Institut Pasteur de Montevideo (Uruguai) i el Neuroscience Research Centre (Irlanda).

Els investigadors premiats treballaran els 3 anys vinents per fer avançar la recerca en el camp de les lesions medul·lars i cerebrals adquirides. Els resultats obtinguts en aquests 30 treballs seran presentats l'any 2015 en el marc d'un simposi científic organitzat per la Fundació La Marató de TV3.

Al concurs d'ajuts a la recerca sobre aquestes lesions convocat per la Fundació el març s'hi van presentar 100 projectes. 111 experts procedents de 20 països han revisat i valorat aquests treballs en funció de la seva qualitat, metodologia i rellevància en un procés per consemblants (peer review) de provada transparència i rigor. La gestió de l'avaluació l'ha dut a terme l'Agència d'Informació, Avaluació i Qualitat en Salut, del Departament de Salut.

Entre el 1992 i el 2010, els fons obtinguts en La Marató de TV3 han permès finançar 565 projectes de recerca d'excel·lència, tot destinant-hi prop de 85 milions d'euros. D'aquesta manera, la Fundació La Marató de TV3 esdevé la segona font de finançament de la recerca a Catalunya després del FIS (Fondo de Investigación Sanitaria).

Si aquesta inversió s'estudia comparant els temes finançats, la contribució de La Marató és significativament superior: per exemple, amb els diners obtinguts en La Marató del 1995, en malalties cardiovasculars vam duplicar la inversió que hi va fer el FIS. Però les diferències s'incrementen en altres temes, com ara la sida, la salut mental i les malalties inflamatòries cròniques.
Anar al contingut