Investigadors finançats per La Marató descriuen un nou mecanisme de proliferació del càncer

Les cèl·lules apliquen forces mecàniques al teixit que les envolta, que produeixen un efecte crucial per a la funció del teixit sa. En malalties com el càncer o la fibrosi hepàtica i pulmonar, el teixit es torna més rígid i les forces mecàniques augmenten, promovent la progressió de la malaltia.

La proteïna YAP, a més de governar, per exemple, el creixement dels òrgans durant el desenvolupament embrionari, és un conegut oncogen que activa la transcripció de gens que promouen el càncer en augmentar la proliferació de les cèl·lules canceroses i impedir-ne la mort. Els investigadors de l'IBEC van observar que quan les forces no arribaven al nucli de la cèl·lula, YAP romania en equilibri entre el citoplasma i el nucli.

D'altra banda, quan les forces afectaven el nucli, com passa en àrees de teixit tumoral que són particularment rígides, les cèl·lules responien obrint els porus del nucli i permetent que hi entrés més YAP. Això activa els gens implicats en la proliferació o supervivència cel·lular i permet que el càncer es dissemini i creixi.

"Ara comprenem com la rigidesa del teixit tumoral afecta les cèl·lules genèticament, promovent l'estratègia de supervivència de les cèl·lules canceroses", diu Pere Roca-Cusachs, investigador principal del grup de Mecanobiologia molecular i cel·lular de l'IBEC i professor agregat de la Universitat de Barcelona (UB), que va dur a terme l'estudi juntament amb el grup de Biomecànica cel·lular i respiratòria de l'IBEC, i en col·laboració amb investigadors del King's College a Londres.

"Utilitzant com a diana terapèutica la connexió mecànica entre el nucli i el cos de la cèl·lula, el seu esquelet, podríem prevenir els efectes adversos de la rigidesa tissular en el càncer o la fibrosi", afegeix l'Alberto Elosegui-Artola, investigador sènior a l'IBEC i primer autor de l'estudi. Aquest mecanisme de mecanodetecció també podria ser utilitzat per les cèl·lules en altres processos en què les forces juguen un paper important, com en el desenvolupament embrionari.

A més de la Fundació la Marató de TV3, aquest treball ha rebut finançament de la Comissió Europea, del Ministeri d'Economia i Competitivitat d'Espanya, del Consell Europeu de Recerca, de l'Obra Social "la Caixa" i del govern basc.

Anar al contingut