"El fet que el finançament provingui d'una iniciativa tan social i tan pública com La Marató és una motivació addicional per als investigadors"

La doctora María Nieves Casañ, de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (CSIC), encapçala un dels 30 projectes sobre lesions medul·lars i cerebrals adquirides que es finançaran amb fons de La Marató 2010

La doctora María Nieves Casañ, de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (CSIC), encapçala un dels 30 projectes sobre lesions medul·lars i cerebrals adquirides que es finançaran amb fons de La Marató 2010. El treball, coordinat entre tres centres de recerca, té com a objectiu millorar l'electroestimulació del sistema nerviós central a partir de nous elèctrodes i aproximar-se a la regeneració de teixits lesionats per una malaltia o un trauma.

Quin és el camp de recerca del seu projecte?

Tractar discapacitats funcionals, com la tremolor en el Parkinson o la depressió, per exemple. Aquests són camps en què ja s'utilitza la tècnica amb elèctrodes nobles com el platí i els seus aliatges, però el nostre projecte treballarà amb materials més segurs i amb més capacitat d'actuació. Alhora, el treball explorarà un terreny de reparació i regeneració de teixits danyats.

Podríem dir, doncs, que aquest projecte és un punt de trobada multidisciplinari on el coneixement de diverses branques científiques - química, electroquímica, medicina i biologia - s'uneixen per aconseguir un objectiu: avançar en noves teràpies i millorar les teràpies més capdavanteres que existeixen en aquest moment.

Quins objectius esperen aconseguir en el seu treball?

Tenim dos objectius a llarg termini: la millora de l'electroestimulació i l'estudi de la possible regeneració. Per arribar a aquestes metes hi ha diverses etapes intermèdies essencials. D'una banda, l'obtenció de nous i millors materials és més que probable, i el seu estudi compta amb el suport d'anteriors projectes de l'estat espanyol o de la comunitat europea. Adaptar-los en dispositius amb la mida i la forma que els faci útils és un altre punt clau que s'abordarà i assajarà de diverses maneres. Això, al seu torn, permetrà estudiar la influència que l'aplicació de camps elèctrics pot tenir en la vida i el metabolisme cel·lular, les condicions per evitar efectes secundaris, tant en la magnitud de camps amb elèctrodes implantats, com la seva geometria. També estudiarem els rangs que poden permetre estimulació o regeneració, ja que les condicions de treball poden ser molt diferents.

Què aportarà el seu projecte al camp de la recerca sobre les lesions medul·lars i cerebrals adquirides? Com repercutirà en la salut de les persones afectades?

Si tenim èxit haurem aconseguit nous elèctrodes per a una millor electroestimulació del sistema nerviós central, i una possible ajuda a la regeneració de teixits lesionats per una malaltia o un trauma. Pel camí, esperem trobar nous materials que millorin la capacitat de teràpies basades en camps elèctrics, nous protocols segurs d'actuació, i dispositius finals que serveixin per fer assajos.

Vostè coordina un projecte que es fa entre 3 centres de recerca. Què aporta el treball científic de diferents equips?

Un gran esforç interdisciplinari. Cada institució de recerca aporta coneixements i experiència sobre un àmbit diferent: d'una banda, l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (CSIC) és un centre especialitzat en materials amb propietats que els permeten actuar com a elèctrodes, en la preparació i disseny i estructuració a nivell nano. L'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona (CSIC) és líder en l'estudi del metabolisme cel·lular i, com aquest, pot variar en presència de nous materials o del camp elèctric que creen. Finalment, la tercera branca del projecte la durà a terme un equip de l'Institut of Medical Sciences, d'Aberdeen, el Regne Unit, pioner en l'estudi de l'efecte de camps elèctrics externs en el desenvolupament cel·lular. Aquest camp, en interacció amb el primer grup expert en materials i electroquímica, podrà abordar nous dissenys amb elèctrodes interns o implantats.

Els objectius que persegueix el nostre projecte només són possibles gràcies a la interacció dels tres equips.

Què significa per a un equip investigador rebre finançament de La Marató de TV3?

El finançament en si mateix suposa desenvolupar un treball en què es creu, i que pot tenir un impacte social i humà molt directe, és a dir, la possibilitat de contribuir amb més facilitat al benestar social.

El fet que el finançament provingui d'una iniciativa tan social i tan pública com La Marató de TV3 implica una motivació addicional; els investigadors ens sentim més lligats a les persones, organitzacions i empreses que han sufragat, creat o promogut aquesta iniciativa. I això és important perquè visibilitat el treball de la comunitat, poc coneguda habitualment.

Com valora el paper impulsor de la recerca que du a terme la Fundació?

Crec que afavoreix diversos aspectes psicosocials d'extrema importància.
D'una banda, mostra que el ciutadà té poder real en diversos aspectes concrets de millora social i de qualitat de vida. És una manera de mitigar la possible sensació d'impotència que un individu aïllat pot tenir. Això, al seu torn, reforça la responsabilitat social de cada un de nosaltres.

I tot això, per descomptat, permet aconseguir resultats concrets i tangibles que abans o després tindran aplicació i impacte en la salut dels ciutadans.
Anar al contingut