Determinen quins pacients amb arrítmies tenen més risc de patir fibril·lació auricular
Determinen quins pacients amb arrítmies tenen més risc de patir fibril·lació auricular

Determinen quins pacients amb arrítmies tenen més risc de patir fibril·lació auricular

La investigació, feta per cardiòlegs de l'Hospital del Mar i investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, ha estat finançada amb fons de La Marató de TV3 de l'any 2014, dedicada a les malalties del cor

Més de la meitat de les persones tractades per l'arrítmia coneguda com a aleteig auricular ("atrial flutter" en anglès), patiran, com a mínim, un episodi de fibril·lació auricular després de ser tractats, segons un estudi d'investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i metges del Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar, que ha publicat la revista Journal of Cardiology. En concret, el 56%. A més, el treball també indica el col·lectiu dins aquest grup que presenta més risc de patir-ne i, per tant, al qual cal fer un seguiment més estret per evitar les conseqüències negatives d'aquest fet. El treball s'ha finançat amb fons de La Marató de TV3 de l'any 2014, dedicada a les malalties del cor. 
 
Els investigadors han pogut fer un seguiment exhaustiu dels pacients gràcies a la inserció d'un dispositiu de control del ritme cardíac en ells, anomenat Holter subcutani, en la utilització del qual l'Hospital del Mar és un dels centres pioners a Catalunya. Aquest aparell transmet en temps real les dades a través del mòbil de la persona que el porta, permetent als especialistes conèixer la seva evolució sense retard. La inserció es realitza aprofitant la intervenció per tractar l'aleteig auricular, una ablació, que consisteix en eliminar el circuit elèctric que provoca l'arrítmia mitjançant un cateterisme. Es tracta d'una de les arrítmies més habituals i de tractament més senzill. 

L'anàlisi de les dades de 48 pacients tractats al centre entre els anys 2017 i 2019 per aquest tipus d'arrítmia va revelar que més de la meitat, el 56%, van patir un episodi de fibril·lació auricular, un altre tipus d'arrítmia més greu, en el primer any després de sotmetre's al tractament de la primera. Aquesta xifra supera en molt les estimacions fetes fins ara, que situaven aquest percentatge entre el 30 i el 40% als dos o tres anys. A la vegada, els investigadors van estudiar els pacients que podien tenir un risc més elevat, i van poder comprovar com en aquells que presentaven una puntuació més alta a l'escala PACE, la possibilitat de tenir-la s'elevava al 86%. Aquesta escala és un instrument dissenyat pel mateix equip d'investigadors per a la predicció del risc de fibril·lació auricular en població sana. Per fer-ho, té en compte l'electrocardiograma, l'edat i tenir una cardiopatia de base.  

"Hem vist que un dels factors predictors per patir un episodi de fibril·lació auricular, que indica la possibilitat de patir-la, és tenir una puntuació més alta a l'escala PACE", explica el Dr. Ermengol Vallès, investigador del Grup de Recerca biomèdica en malalties del cor de l'IMIM-Hospital del Mar i cap de secció de la Unitat d'Arrítmies del Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar. En concret, obtenir 29 punts o més en aquesta escala indicava que es tractava d'un pacient d'alt risc.

Això porta als autors del treball a recomanar "fer en aquests pacients un seguiment més estret, probablement perquè no haurien de deixar de prendre mai anticoagulants, ja que la majoria faran fibril·lació auricular. Fins i tot es pot plantejar estudiar fer el tractament d'aquesta patologia de manera precoç en aparèixer per primera vegada", apunta el Dr. Vallès. Els medicaments anticoagulants es prescriuen als pacients amb arrítmies per evitar l'aparició de trombes que puguin provocar altres afectacions, com ara ictus, però es deixen de prendre una vegada es tracta aquesta patologia. En aquest col·lectiu, els investigadors creuen que caldria replantejar-se aquest fet i mantenir la prescripció davant l'elevat risc d'aparició d'un episodi de fibril·lació auricular que pugui desencadenar coàguls. 
 

Anar al contingut