Descobreixen un nou fàrmac que pot prevenir la metàstasi, gràcies al finançament de la Marató, entre d'altres

Un estudi amb finançament de La Marató permet al Vall d'Hebron Institut de Recerca i l'empresa BCN Peptides demostrar en models animals que es pot reduir la metàstasi en els càncers de mama i els infantils.

Segons els experts, la metàstasi és la responsable de més del 90% de les morts de càncer. Tot i els avenços en teràpies dirigides contra el càncer, n'hi ha molt poques que siguin específicament per evitar-les. Un estudi amb finançament de La Marató liderat pel Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) i l'empresa biotecnològica BCN Peptides, publicat aquest dimecres a la revista científica Cellular and Molecular Life Sciencies, ha demostrat en models animals l'eficàcia d'un nou fàrmac per reduir la formació de metàstasis en càncer de mama i en neuroblastoma i rabdomiosarcoma, dos dels tumors infantils més freqüents.

Els investigadors veuen en el fàrmac, el pèptid sintètic RA08, una teràpia prometedora en el futur per a un ampli ventall de càncers. La nova estratègia terapèutica, que s'ha demostrat efectiva en ratolins, està a l'espera que pròximament es corroborin els resultats mitjançant un assaig clínic amb humans.

El grup de recerca ha identificat que la proteïna diana integrina alfa9 (ITGA9) té una funció clau en la metàstasi i juga un paper significatiu en la supervivència, proliferació, migració i invasió de les cèl·lules, tots ells factors rellevants per a la disseminació. Conèixer aquestes funcions és important per desenvolupar noves estratègies terapèutiques, assenyalen des del Vall d'Hebron.

Experiment amb ratolins

El protagonista de l'estudi és el fàrmac RA08, desenvolupat pel VHIR i l'empresa BCN Peptides, que actua com a inhibidor de la proteïna ITGA9, que és clau en el desenvolupament de la metàstasi. Els investigadors han observat que, en ratolins, entre el 50 i el 70% dels animals medicats no desenvolupaven metàstasis de dos dels càncers infantils més freqüents: neuroblastoma, que és quan apareixen tumors en el teixit nerviós, i rabdomiosarcoma, quan s'originen en teixits tous, com els músculs. Pel que fa al càncer de mama, els investigadors no han vist reduccions completes però sí una disminució de la intensitat de la metàstasi, amb una reducció dels focus del 50%. El que tenen en comú els tres tipus de tumors són unes taxes altes de supervivència, que disminueixen molt quan els pacients desenvolupen metàstasis.

"El fàrmac està dissenyat per evitar la formació de les metàstasis, no per tractar les ja desenvolupades, així que seria més aviat un tractament preventiu", ha indicat l'investigador principal del grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del VHIR, Josep Roma. A més, l'investigador ha destacat que no s'ha observat cap efecte secundari del fàrmac en els ratolins, per tant, en cas de confirmar-se aquesta baixa toxicitat en humans, podria començar a utilitzar-se per a qualsevol pacient d'aquests dos tipus de càncer infantil estudiats, amb la finalitat de prevenir la metàstasi i reduir la mortalitat. En aquest sentit —ha puntualitzat—, estaria indicat per a pacients amb alguns subtipus de tumors que ja se sap que tenen una elevada probabilitat de tenir metàstasi.

Respecte al càncer de mama, l'investigador ha detallat que, a conseqüència de les observacions en ratolins, pot constituir una "estratègia interessant" de prevenció de la metàstasi, tot i que ha ressaltat que encara falten estudis per determinar en quins subtipus de tumors acabaria funcionant. Passa el mateix amb els tumors d'una altra naturalesa: "Els resultats han sortit tan bé que estem convençuts que es pot traslladar a altres càncers, de nens o d'adults, però necessitem més temps per poder investigar", ha subratllat Roma.

Al VHIR, aquest projecte d'investigació es va iniciar gràcies al finançament de La Marató del 2009 dedicada a les malalties minoritàries. Després va comptar amb ajuts d'ACCIÓ/FEDER (RIS3CAT) i l'Institut de Salut Carlos III. En l'àmbit no institucional també ha comptat amb el suport de la Fundació Albert Bosch, de l'associació Mi Compañero de Viaje, de l'Abidal Foundation i de l'Associació Tot per Tu.

El treball, publicat a la revista Cellular and Molecular Life Sciences, ha comptat amb la col·laboració dels Serveis d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques, Cirurgia Pediàtrica i Anatomia Patològica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i de l'Institut de Biomedicina de Sevilla (IBiS).

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut