Grup de recerca Senyalització Cel·lular per Calci de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida)

Descobreixen com actua un fàrmac prèviament utilitzat per la hipertensió sobre el glioblastoma, un tumor cerebral  

Una recerca de l'IRBLleida i la UdL impulsada amb fons de la Marató 2018 senta les bases per a possibles teràpies combinades futures a través de la identificació d'una via de mort en cèl·lules tumorals. 

El glioblastoma és el càncer cerebral més freqüent i agressiu, a causa de la seva habilitat per burlar el sistema immunitari i créixer. El grup de recerca Senyalització Cel·lular per Calci de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i la Universitat de Lleida (UdL) ha identificat una nova via de mort cel·lular en aquest tipus de càncer, una troballa que confirma la utilitat de fàrmacs (mibefradil i el seu anàleg NNC-55-0396), utilitzats prèviament per la hipertensió i les afectacions cardíaques, pel tractament del glioblastoma. L'article s'ha publicat recentment a la revista Biomedicine and Pharmacotherapy. 

"Els fàrmacs mibefradil i el seu anàleg NNC-55-0396 són coneguts com a potents blocadors de canals de calci de tipus T. Nosaltres i altres grups havíem demostrat que aquests compostos causen la mort de les cèl·lules canceroses com les de glioblastoma, un tumor cerebral per al qual hi ha poques opcions de tractament, i redueixen el creixement de tumors en ratolí", ha explicat la professora de la UdL i investigadora, Judit Herreros. Aquestes dades van fer que mibefradil es provés en assaigs clínics en pacients de glioblastoma, els quals van confirmar la seguretat del fàrmac (sol o en combinació amb el tractament estàndard). 

"Tanmateix, els estudis previs assumien que aquests compostos actuen bloquejant els canals T" ha matisat la investigadora. Per aquest motiu, la recerca liderada pels professors de la UdL i investigadors Judit Herreros i Carles Cantí, ara aprofundeix en els mecanismes d'acció del fàrmac NNC-55-0396  trobant que paradoxalment l'efecte antitumoral del fàrmac es produeix a través de vies de senyalització independents dels canals T. 

"Aquests resultats defineixen el mecanisme de citotoxicitat d'aquests compostos, identificant una via de mort amb implicacions terapèutiques i confirmen la utilitat dels fàrmacs com a agents antitumorals en glioblastoma i altres càncers", han confirmat els investigadors.  

Aquesta recerca ha estat possible gràcies al finançament de la Fundació La Marató de TV3, amb fons de l'edició 2018, i del Ministeri de Ciència i Innovació (Programa Retos). 
 

Anar al contingut