Covid
Covid
RECERCA FINANÇADA PER LA MARATÓ 2020

Descoberts factors epigenètics associats a una síndrome greu de covid-19 infantil 

En el marc d'un projecte multicèntric impulsat per La Marató del 2020, investigadors de l'IDIBELL i de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras han identificat una signatura epigenètica associada a la síndrome inflamatòria multisistèmica en nens que apareix després de la infecció del virus SARS-CoV-2

La infecció pel virus SARS-CoV-2 i el desenvolupament de la malaltia covid-19 han suposat un greu problema de salut, social i econòmic en els dos últims anys. Equips de recerca d'arreu del món, com els de l'IDIBELL i l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, treballen per donar resposta als molts interrogants que encara planteja la malaltia. Un dels enigmes de la infecció pel virus ha estat la notable resistència dels nens a patir una covid-19 greu. No obstant això, un petit percentatge de la població pediàtrica afectada pel virus va experimentar una patologia greu anomenada síndrome inflamatòria multisistèmica en nens (MISC), també coneguda com a síndrome inflamatòria multisistèmica pediàtrica (PIMS), que requereix l'ingrés a la unitat de cures intensives (UCI) en el 60% dels casos. 

En la MISC, diferents parts del cos poden inflamar-se, entre les quals el cor, els pulmons, els ronyons, el cervell, la pell, els ulls o els òrgans gastrointestinals. No se saben els factors associats a l'aparició de la MISC més enllà de la presència del virus. 

En un article que va ser publicat recentment a EClinicalMedicine, pel grup de la Dra. Aurora Pujol de l'IDIBELL, i el Dr. Manel Esteller, del l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, es demostra que existeixen canvis epigenètics lligats al desencadenament de la MISC, almenys en el grup de la cohort estudiat. 

Els resultats de l'estudi van mostrar que hi havia gens específics afectats en els pacients, com els associats a l'activació dels limfòcits T, les cèl·lules natural killer, el reconeixement d'antígens i la coagulació. Aquest patró de desregulació epigenètica també es va observar en la síndrome de Kawasaki, una altra malaltia inflamatòria que va arribar al seu punt àlgid el 2009 i que possiblement està relacionada amb la infecció pel virus de la grip A H1N1. 

Curiosament, dos dels 33 esdeveniments de metilació de l'ADN que defineixen la signatura són també característics en adults sense comorbiditats que desenvolupen la malaltia greu de covid-19, com es va definir prèviament a la signatura EPICOVID trobada pel mateix equip l'any passat. Aquest fet confirma que els dos processos, la MISC en nens i la síndrome de dificultat respiratòria aguda en adults, són complicacions inflamatòries postinfeccioses i podrien ser tractades de forma diferent de la fase inicial de la infecció viral. En aquest sentit, els investigadors plantegen la hipòtesi que la inhibició farmacològica del gen CUL2, un mediador de la inflamació, podria ser útil per als pacients amb MISC, ja que se sap que protegeix contra les respostes hiperinflamatòries. 

Es tracta d'una característica inusual i la Dra. Pujol comenta que "és interessant veure que dos trastorns que presenten manifestacions clíniques similars, la MISC i la Kawasaki, també comparteixen una signatura epigenètica comuna, que és diferent de la signatura epigenètica causada per altres virus, inclòs el VIH". En la mateixa línia, el Dr. Esteller conclou que "sembla que en les dues síndromes, la MISC i la Kawasaki, hi ha una reacció exagerada del sistema immunològic dels nens davant d'una agressió vírica. Conèixer els mecanismes de les dues malalties ens donarà millors eines per diagnosticar-les i tractar-les". 

Aquesta recerca, liderada pels equips de la Dra. Aurora Pujol, de l'IDIBELL, i del Dr. Manel Esteller, de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, forma part d'un projecte multicèntric impulsat amb fons de La Marató 2020, dedicada a la covid-19. Hi participen 5 centres d'investigació i està coordinat pel Dr. Carlos Rodrigo, de la Fundació Institut d'Investigació Germans Trias i Pujol.  

Anar al contingut