El 18 de desembre, 31a edició

La Marató batega per la salut cardiovascular

Amb el lema "La Marató sempre batega", es dona el tret de sortida a una nova edició que té com a objectiu sensibilitzar sobre les malalties cardiovasculars

Cartell de La Marató 2022, dedicada a la salut cardiovascular
Cartell de La Marató 2022, dedicada a la salut cardiovascular

 

La Marató presenta la nova campanya de sensibilització i divulgació que, aquest any, amb el significatiu eslògan "La Marató sempre batega", està dedicada a la salut cardiovascular. És la principal causa de mort als països desenvolupats i un dels problemes actuals de salut pública més rellevants. Només a Catalunya, una de cada quatre persones mor a causa d'una malaltia del cor o d'un ictus.

Amb l'objectiu de sensibilitzar i divulgar sobre aquesta realitat, la Fundació La Marató de TV3 i els mitjans de la CCMA, Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio, posen en marxa una campanya que ens acompanyarà fins al dia del programa. Entre els eixos destacats d'aquesta acció de sensibilització hi ha la difusió de la imatge gràfica, que en aquest cas és el bum-bum d'un cor que batega. A la presentació han intervingut doctors especialistes i també pacients supervivents com  l'Oriol Benet.

 

La Marató 2022

El matí del 18 de desembre, La Marató arrencarà puntualment a Catalunya Ràdio amb una edició especial del programa "El suplement", dirigit i conduït per Roger Escapa. Després s'hi sumarà Televisió de Catalunya, amb un espai dirigit per Àngels Molina que, seguint el model dels darrers anys, tornarà a sortir del plató i trepitjar el carrer. En aquesta ocasió, el territori funcionarà com a metàfora del sistema cardiovascular, que ho connecta tot i fa funcionar el cor, i farà de fil conductor per parlar de factors de risc i d'hàbits saludables per prevenir les malalties cardiovasculars. Així, hi haurà un set situat a les piscines del Club Natació Montjuïc, precisament en l'any del 30è aniversari dels Jocs Olímpics de Barcelona 92; un segon a la Fundació Alícia - Món Sant Benet; i un tercer que posarà en valor la tasca feta als centres d'atenció primària en la promoció i prevenció dels problemes de salut cardiovascular i el seguiment diari dels pacients. 

La salut cardiovascular

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort als països desenvolupats i també la primera causa d'ingrés hospitalari. A Catalunya, cada dia moren un total de 45 persones per malalties cardiovasculars, dues cada hora. Poden afectar tothom, tant homes com dones, i a qualsevol edat, des dels infants fins a la gent gran. Per això la prevenció és fonamental. No avisen. I poden arribar quan menys les esperes. Saber-ne els símptomes i actuar ràpid (trucant al 112) pot salvar una vida. Aquestes malalties, també referides com a malalties que afecten l'aparell circulatori, poden afectar diferents òrgans del cos, sobretot les artèries del cor i el cervell, però tenen relació amb tot l'organisme i comparteixen els mateixos factors de risc.

Un dels objectius de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio és conscienciar els joves sobre les malalties tractades en el programa. Per aconseguir-ho, la Fundació desplega una intensa campanya de divulgació que, cada any, arriba a més de 200.000 joves.

Entre el 17 d'octubre i el 18 de desembre, al voltant de 400 professionals de la salut faran unes 5.000 sessions divulgatives per acostar els joves a la realitat mèdica i humana de la salut cardiovascular i despertar el seu esperit solidari envers les persones afectades i les seves famílies. 

Durant les sessions, s'emetrà el vídeo divulgatiu elaborat per a aquesta campanya, que explica, de manera molt directa i colpidora, com les malalties cardiovasculars poden afectar qualsevol persona, jove o gran, i que arriben sense avisar. Hi intervenen els actors Marta Marco, Albert Ribalta, Ivan Luengo i Nesa Vidaurrazaga, acompanyats per la neuròloga Natàlia Pérez de la Ossa i la cardiòloga Fina Mauri. La nota musical final l'hi posa Doctor Prats amb el seu tema "A poc a poc".

 

 

Concurs "Pinta La Marató"

Els joves que han rebut una sessió divulgativa tindran l'oportunitat de participar en el concurs "Pinta La Marató" tot fent un exercici de reflexió i expressió artística al voltant de conceptes relacionats amb la salut cardiovascular. El premi per a la classe autora del cartell guanyador i dels finalistes serà un cap de setmana en un dels albergs de la Xarxa Jove d'Albergs de Catalunya, a càrrec del Departament de Drets Socials.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut