7 milions d'euros per a 26 projectes sobre malalties cardiovasculars

Avui s'ha celebrat l'acte de lliurament dels ajuts a la recerca sobre malalties cardiovasculars que seran finançats amb els fons recaptats a La Marató

Avui s'ha celebrat l'acte de lliurament dels ajuts a la recerca sobre malalties cardiovasculars que seran finançats amb els fons recaptats a La Marató de 2007



Un total de 7.025.000 euros permetran impulsar 26 projectes de recerca biomèdica d'excel·lència sobre malalties cardiovasculars, que seran desenvolupats per 46 investigadors principals i els seus equips, provinents de 21 centres de recerca de Catalunya, l'Estat espanyol i Europa.


Els investigadors premiats, la comunitat científica i personalitats del món social han assistit avui a l'acte de lliurament, que ha tingut lloc a la Casa Convalescència de la UAB i ha estat presidit pel rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Lluís Ferrer, per la consellera de Salut, Marina Geli, i pel president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i de la Fundació La Marató de TV3, Albert Sáez, que han estat acompanyats per la directora de la Fundació, Carme Basté i pel coordinador de la Comissió Assessora Científica de la Fundació, Dr. Carles Miquel.



La consellera de Salut, Marina Geli, ha expressat la "necessitat de destinar més recursos a l'economia del coneixement, és a dir, a l'àmbit de la salut i la recerca". En aquest sentit, ha descrit l'acte d'avui com una "clara aposta a la inversió en la recerca biomèdica".

Per la seva banda, el rector de la UAB, Lluís Ferrer, ha definit La Marató com un "projecte exemplar que ha aconseguit connectar la ciència amb la societat" i que ha estat "pionera en implicar la societat civil amb la recerca científica".

En la seva intervenció, el president de la CCMA i de la Fundació La Marató de TV3, Albert Sáez, ha subratllat la "importància d'un projecte altruista com La Marató, que acompleix la voluntat de la CCMA d'oferir un servei públic de qualitat".



L'acte científic s'ha completat amb la conferència "La creativitat en la recerca biomèdica", pronunciada pel doctor Antoni Bayés de Luna, director honorari del Servei de Cardiologia de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona.

Els projectes finançats

Dels 26 projectes que es finançaran, 13 són unitaris, és a dir, es desenvoluparan en un únic centre de recerca, i 13 són coordinats, fet que implicarà el treball conjunt dels centres de recerca catalans amb d'altres institucions de l'Estat Espanyol i d'Europa.

Per àrees de recerca, del total de projectes guardonats, 16 són de recerca bàsica, 5 corresponen a recerca clínica, 1 a recerca epidemiològica i serveis sanitaris i 4 a combinacions de les diferents àrees

Entre els centres de recerca que rebran finançament, destaca l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, on es desenvoluparan 5 projectes, 4 dels quals són coordinats. En segon lloc, se situa l'Hospital Clínic, amb 4 projectes guardonats.

Un total de 3 institucions de recerca espanyoles i 2 europees, coordinades per centres catalans, treballaran en el desenvolupament d'aquests treballs. Són el Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares Carlos III, el Centro Nacional de Biotecnología CSIC, l'Hospital General Universitario Gregorio Marañón, l'Academic Medical Center d'Amsterdam i l'Institut de la Génomique Fonctionnelle de Montpeller.

A la convocatòria d'ajuts a la recerca sobre malalties cardiovasculars que la Fundació La Marató de TV3 va obrir el passat mes de febrer, s'hi van presentar 159 projectes. Hi van participar un total de 47 institucions de recerca catalanes.

Entre els mesos de maig i setembre, 145 científics especialistes en malalties cardiovasculars procedents de 22 països han avaluat els projectes en un procés per consemblants (peer review), que en garanteix la rigorositat i transparència. L'avaluació dels projectes, gestionada per l'Agència d'Avaluació de Tecnologia i Recerca Mèdiques, del Departament de Salut, determina la seva qualitat científica i rigor metodològic, així com la seva rellevància i possibilitat de desenvolupament.

Entre el 1992 i el 2007, La Marató de TV3 ha permès finançar 489 projectes de recerca d'excel·lència, tot destinant-hi prop de 65 milions d'euros. D'aquesta manera, la Fundació La Marató de TV3 esdevé la segona font de finançament de la recerca a Catalunya després del FIS (Fondo de Investigación Sanitaria).

Anar al contingut